Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 5 iunie 2011

Manastirea Chiajna, probabil cea mai frumoasa ruina din Romania

La marginea Bucureștiului, pe un câmp insalubru de lângă comuna Chiajna, la câțiva metri de calea ferată care duce spre Oltenia, există un loc care i-ar provoca fiori pe șira spinării și celei mai sceptice persoane. Cuvinte precum "mănăstire moartă", "ritualuri satanice", "acolo unde orașul modern își scuipă gunoaiele", "ruină sinistră îmbrățișată de pustiu și buruieni", "adevărată oază a infracționalității, unde poliția nu calcă nici măcar în vise" caracterizează, poate nemeritat, un edificiu înscris pe "Lista Monumentelor Istorice 2004",  la nr. crt.91, cu codul LMI 2004: B-I-s-A-17884 UT.


Survolată de ciori, dar și de avioane ultramoderne, cotropită de gunoaie, rănită de fiecare freamăt al trenurilor care "fug" pe calea ferată și care o văduvesc de încă o cărămidă, pierdută în nepăsare... Așa ar fi trebuit să ni se arate mănăstirea Chiajna. Realitatea de la fața locului nu diferă de peisajul descris mai sus, dar dacă toți cei care o vizitează ar gândi la fel, ce s-ar alege de ea? Dar dacă treci peste toate poveștile și legendele care s-au țesut în jurul ei, așa cum am făcut noi, ea ți se înfățișează într-o cu totul altă lumină. Monumentul devine una dintre cele mai frumoase ruine din România, care ne trezește un zâmbet amar de fiecare dată când o revedem de pe geamul trenului care ne duce spre alte monumente mai fericite...

Avion pe cerul Chiajnei
Când am mers s-o cunoaștem pentru prima dată, era o zi frumoasă, cu mult soare și maci de un roșu extrem care își ițeau căpșoarele plăpânde printre buruienile imense, galbene, dornice să-i înghită. Am venit dinspre cartierul Giulești-Sârbi și ne-am lăsat mașina în grija unui gardian care păzea parcarea unei firme de materiale de construcții. Am pornit, nerăbdători, dar și cu inima cât un purice, pe cărarea bătătorită de timp care se deschidea prin câmpul ars de razele soarelui. Mănăstirea se profila, deja, în depărtare... Vedere de la avionul din Rudeni


Chiar de la o distanță considerabilă, se simțea tristețea din jurul ei... Pe drum, ne-am întâlnit cu doi ciobani care nu ne-au băgat în seamă. După aproximativ 10 minute de mers de la locul unde ne lăsasem automobilul, ajunsesem lângă minunăția ruinată. Pe partea dreaptă, o familie de rromi se relaxa la umbra bisericii. Cu istorioarele care urlau în mintea noastră, despre relele care se petrec aici, am încercat să-i evităm și am pătruns în interior, prin partea stângă. Ne făcusem griji degeaba. Unde erau fantomele? Unde erau răufăcătorii care d-abia așteaptă să ne atace? Unde era tot răul și sinistrul care trebuia să ne facă să ne luăm tălpășița? Nu era decât tristețe. Mare, dură, apăsătoare... Mănăstirea părea să plângă, din fiecare cărămidă, din fiecare cotlon. Părea că strigă după ajutor. Dar după atâta așteptare în zadar, de unde mai avea forță? Oricine s-ar fi dat bătut. Dar mănăstirea părea vie și neînfricată. Nimeni nu o poate doborî! Va rămâne pe aceste meleaguri, oricât va fi nevoie, pentru a ne aminti că putem răzbi, chiar și după nenumărate atacuri. Și totuși, de unde atâta energie? Poate de la puținii vizitatori care-i mai dau un motiv să mai trăiască, care-i împărtășesc din entuziasmul lor, care o contemplă și-i apreciază frumusețea și ineditul... 

La mulți ani, Chiajna, să ne trăiești mult timp de acum înainte! MERIȚI!Și acum... o porție de istorie și nu numai:

* Construcția a început în timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782) și a fost finalizată în timpul domnului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786-1790). 

*A fost construită în stil neoclasic, având dimensiuni mari pentru acea vreme: 43 metri lungime și 18 înălțime, ziduri groase de 1 și 2 metri.

* Preoții nu au slujit niciodată în ea, fiind bombardată de către turci chiar înainte de sfințire. Aceștia crezuseră că acolo ar fi fost mai degrabă o cetate, și din acest motiv au încercat să o distrugă. Astfel, toate actele ei au ars în întregime. Cu toate acestea, construcția a rămas în picioare. Abia la cutremurul din 1977 s-a prăbușit turla.* Mănăstirea a fost părasită pe timpul ciumei din vremea domniei lui Alexandru Ipsilanti. Alte surse susțin că mănăstirea funcționa în 1792, dar a fost părasită în vremea ciumei, cand domnitor era Mihai Șuțu. Una din legende spune că însuși mitropolitul Țării Românești, Cozma, a murit din această cauză chiar în această biserică.

* Clopotul ei cel mare ar fi fost aruncat în apele Dâmboviței și, după spusele localnicilor, se aude bătând în nopțile cu lună plină.

* De-a lungul anilor, au fost semnalate numeroase dispariții în zona mănăstirii, mai ales ale rromilor din cartierul vecin. De asemenea, în interiorul ei au avut loc două crime, una înainte de 1990 (în 1967) și alta după (în 2006, triplu asasinat). Mai multe detalii, AICI.
* PARANORMAL: În 1995, doi studenți află despre legenda clopotului și pleacă la fața locului, pentru a investiga misterul. Nu s-au mai întors niciodată. În 2008, la 13 ani de la dispariția lor, se găsesc niște casete pe care erau filmate ultimele momente ale tinerilor, chiar în fața mănăstirii. Imaginile erau reunite sub titlul de "București 13". În același an, se află și adevărul: Slavă Domnului, totul fusese o farsă! De fapt, un proiect pentru facultate, inspirat din celebrul horror "The Blair Witch Project", care a fost publicat pe internet și care a devenit, datorită subiectului intrigant, un viral care a atras atenția întregii țări. Din fericire, băieții n-au pățit nimic și totul fusese un scenariu foarte inspirat. Clipul care a generat o adevărată isterie, poate fi urmărit mai jos:

http://www.220.ro/emb/UrPyN66oZU

Mai multe detalii despre această poveste, se găsesc AICI și AICI.

Cum era de așteptat, artiștii autohtoni nu au putut rata ocazia filmării unui videoclip într-un loc atât de deosebit. Mai jos, clipul trupei Praf în Ochi:


Un documentar informativ și interesant:


+ reportaj Kanal D: AICI
+ 2 articole captivante: AICI și AICI

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!