Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 12 aprilie 2011

Barsana - semeata si frumoasa

Unele locuri emană atâta pace, liniște și credință încât inima ți se face cât un purice când te afli în mijlocul lor. Unul dintre aceste locuri este mănăstirea Bârsana, din ținutul Maramureșului. 


Cu hramul "Soborul Sfinților 12 Apostoli" (n.r. sobor=întrunire, întâlnire, sfat), ansamblul mănăstiresc este un "must-have" al turismului maramureșean. Deși clădit recent (lucrările s-au încheiat în 1994), ansamblul este construit pe spațiul unei vetre mai vechi, pe malul râului Iza (vezi podul de peste râu în ultima fotografie). La o depărtare de 20 de km de Sighetu Marmației, pe DJ 186, "trecând pe sub o frumoasă poartă maramureșeană, se răsucește în sus aleea care duce lin spre mănăstire; intrarea în incinta propriu-zisă se face pe sub semețul turn-clopotniță, dincolo de care, pe partea dreaptă, biserica țâșnește mlădioasa spre cer-până nu demult, cea mai înaltă biserică de lemn din lume" (citat preluat de pe manastireabarsana.ro).În februarie 2010, când am poposit pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, eram singurii turiști care își reîncărcau bateriile, pe lespezile cătrănite de zăpadă ale aleilor din complex. O liniște adâncă, nici țipenie de om sau de slujitor al Bisericii, nici o adiere în aer... Doar liniște și o stare impenetrabilă de pace sufletească. Doar într-un colț, o mică rumoare se năștea din când în când. Agitația se datora micii grădini zoologice a mănăstirii, care găzduiește pui de căprioară (unul dintre ei se numea chiar Ionuț), iepuri și păuni.


Văzut de la depărtare, complexul seamănă cu o reuniune de turnuri care sfidează gravitația, punți peste ochiuri cristaline de ape și căsuțe cochete în stil moldovenesc care-și zâmbesc unele altora. Cu siguranță, Bârsana reprezintă locul ideal pentru sărbătorirea Sfintelor Paști.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!