joi, 25 august 2016

Poate sa fie ceva mai frumos ca Mocanita de pe Valea Vaserului? Da, Mocanita din Sovata!

Foarte subiectiv și extrem de personal, experiența călătoriei la bordul Mocăniței care leagă Sovata de comuna Câmpu Cetății mi-a plăcut mult, mult mai mult decât experiența asemănătoare cu mai faimoasa Mocăniță de pe Valea Vaserului, din Maramureș. Poate o să vă mire, dar, da, avem mai multe astfel de trenuri și trasee în țară și, recunosc, toate celelalte profită de celebritatea maramureșencei pentru a-și justifica existența și a atrage interesul turiștilor. Dacă nu ar fi atât de mult promovată ultima cale ferată forestieră activă din Europa, nici mocănițele de la Moldovița, Sovata, Covasna, Abrud-Câmpeni sau Brad-Criscior nu ar avea succesul (mai moderat, ce-i drept) pe care-l au. Cine ar ști ce e aia o Mocăniță și de ce ar fi ea o atracție turistică?

Revenind pe meleagurile Ținutului Secuiesc, mă declar ușor de impresionat, dacă mă nimeresc la locul potrivit în momentul potrivit. Poate mi-a plăcut mai mult pe acest traseu de cale ferată îngustă pentru că am călătorit în plină vară, iar peisajul din zonă parcă își pusese înadins cele mai faine straie, poate că aici, spre deosebire de Maramureș, nu îți îngheață oasele cât timp te benoclezi la ce e în jur, poate pentru că drumul este mai scurt și oricât de superficial ar părea la prima vedere, ești la fel de entuziasmat și la întoarcere, ca și cum ai vedea locurile întâia oară, sau pentru că pur și simplu mi s-a părut că sunt mai multe locuri faine de văzut aici.

Sau poate m-au manipulat așa de bine cei doi ghizi de primă mână, care ne-au introdus într-o atmosferă specială și au menținut-o pe tot parcursul călătoriei, încât am fost hipnotizată și nu m-am putut abține să mă îndrăgostesc. Cine știe? Poate chiar nu e atât de mișto Mocănița din Sovata. Sau poate e. "Adevărul" îl puteți afla doar descoperind și voi traseul de la Sovata la Câmpu Cetății.

peisaj mocanita sovata 2016

sâmbătă, 20 august 2016

Am descoperit verdele cel mai VERDE! Intr-un loc unic in Carpati - Crovurile din Mehedinti

Una dintre calitățile României este că-ți arată locuri care te lasă mască fără să te cocoațe la cine știe ce înălțimi și fără să te supună la un efort ieșit de comun. Un exemplu - Munții Măcin. Ai la 300 m înălțimi cum mai vezi la peste 2.000! Nici cazul de față nu face o excepție: ajungi la nițel peste 1.000 m și ai în față un peisaj unic în Carpați. Să tot fi român și să ai aceste minunății la îndemână! 

Vorbesc de Crovurile din Munții Mehedinți, adică niște stadioane naturale, cu tribune din piatră și teren din... iarbă. Jucătorii sunt cai sălbatici, iar galeria o face, inevitabil, orice turist ajunge aici-șea, la circa 20 km depărtare de Băile Herculane. Ca să ajungi să vezi cele mai mari depresiuni carstice din țară nu e chiar floare la ureche, dar nici imposibil! Te așteaptă o călătorie de aproximativ două ore, în urcuș continuu, trecând printr-o pădure condimentată cu roci, apoi ajungi într-o poieniță prin care pare că n-a trecut niciodată picior de om, nimerești într-o nouă porțiune împădurită, apoi străbați Cheile Tâmnei, urcând în serpentine scurte ca și cum ți-ai face loc printr-o pâlnie și într-un final nimerești direct pe gazon, la primul stadion, numit Crovul Mare. Nu o să-ți vină să crezi cât de mult verde este posibil să vezi într-o zi de vară frumoasă și o să te chinui enorm să reușești să părăsești spectacolul naturii, să te întorci acasă. E inadmisibil să lași în spate un asemenea loc!

crovul mare 2016

marți, 9 august 2016

SINAIA - Orasul elitelor, pe urmele regilor si a bunului gust, prin acea Romanie care ne place si inca nu s-a pierdut

Imaginați-vă o Românie fără Sinaia. Fără Peleș, fără emblematicele ei hoteluri, fără Casino, fără cochetele și simandicoasele sale vile, adevărate bijuterii realizate de cei mai mari arhitecți români. Imaginați-vă o carte de istorie a României din care paginile legate de Sinaia au fost smulse. Este de neconceput!
Câte evenimente istorice ratate, câte decizii importante neluate, câte bibliografii celebre știrbite, câte texte istorice ori literare nescrise, câte întâmplări rămase nepovestite.
Arhitect Dan Nicolae Manea 

Odată ce ai cunoscut-o, pe Sinaia n-o s-o uiți! Chiar și dacă ai poposit doar la inegalabilul Peleș și tot ai simțit un pic din atmosfera sa boemă, unică în peisajul Văii Prahova și greu de imitat în restul țării. Bineînțeles, orașul de 10.000 de locuitori are mult mai mult de oferit decât unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei. La această concluzie încearcă să te aducă și arhitectul Dan Nicolae Manea, autorul unei cărți fabuloase - Sinaia, Orașul Elitelor -, în a cărei 252 de pagini descoperi, cu surprindere și bucurie, totodată, că România care ne place încă există!

Castelul Peles Sinaia

sâmbătă, 6 august 2016

Trebuie sa-ti arat asta: singurul oras din Romania unde nu te-ai astepta sa te dai cu telescaunul si totusi poti!

telescaun iasi
Mi se pare incredibil că a trecut aproape un an și jumătate fără să vă fi povestit încă de una dintre cele mai mari minuni pe care mi-a fost dat să le văd în țărișoara noastră dragă. Acum, însă, îmi voi îndrepta greșeala :)

Se făcea că îmi petreceam Întâiul de Mai în capitala Moldovei, într-una din perioadele ideale de a te afla la Iași, când totul în jur este colorat și parfumat, de înțelegi mai bine de ce Eminescu tot insista să treacă pe sub Plopii fără soț. Te înnebunește atâta verdeață în jur, zumzetul gâzelor și moldovencele frumoase, măi.

Căutând locurile verzi ale orașului, de care tocmai v-am zis că te fac să te îndrăgostești de Iași, am descoperit că în est, la câteva minute de aeroport, se află o zonă de agrement în jurul Lacului Ciric. Mă gândeam că nu este un loc turistic (ca Parcul Copou, de exemplu), însă știam că dacă ajung acolo unde se distrează localnicii mă atașez și mai mult de Iași și-l descopăr dincolo de poleiala din ghidurile turistice. Adică îl văd așa cum este acasă, în pijamale. Nu m-a dezamăgit deloc!

lacul ciric iasi