marți, 19 aprilie 2016

Un loc unde trebuie sa ajungi macar o data in viata: la Baile Termale Romane din Geoagiu Bai

Nu am întâlnit om care să nu se minuneze atunci când a văzut poze de la fața locului și să nu se mire, apoi, aflând că imaginile sunt din România. Nici om care să fi plecat dezamăgit, chiar și atunci când nu mirosea prea bine acolo. Nici nu s-ar fi putut închipui o altă reacție în fața unui obiectiv, zice-se, unic în lume. Pe deasupra, ținându-se încă foarte bine la venerabila sa vârstă de peste 2000 de ani! 

Dacă nu ți-ai dat încă seama, vorbesc despre Băile Termale Romane din stațiunea Geoagiu Băi, un loc ferit de ochii curioșilor, ascuns în pământ, dar care odată descoperit ți se lipește de retină și de suflet, de unde nu-l mai poți scoate defel. Cu avertismentul lansat, poți continua să citești mai departe :) Știi la ce să te aștepți: la un obiectiv pe care nu concep să nu-l vezi cât mai curând. Vei exclama ulterior că România e faină rău! Am zis!

baile termale romane geoagiu bai

duminică, 10 aprilie 2016

Monumentul de la Lutita: Nu e inchinat romanilor, dar e o parte din istoria noastra pe care n-ar fi rau s-o cunoastem

Frați concețățeni sași și români!
Dorim ca în această țără să domnească pacea și libertatea, de roadele dulci ale cărora să ne putem bucura împreună cu voi...

Din apelul Adunării Naționale Secuiești de la Lutița
16-18 OCT 1848


monument lutita

sâmbătă, 9 aprilie 2016

Lolaia: Cea mai accesibila cascada din Retezat, preludiul celor 40 de lacuri glaciare

Chiar și în toiul iernii, drumețul amator de aer curat, sunete liniștitoare și peisaje de pus la suflet, se poate abate fără prea multe griji către poalele Munților Retezat, unde se prăvălește mereu o cădere de apă ca-n basme. Cu numele său extrem de melodios, Cascada Lolaia trăiește la 1.050 m altitudine și e fotogenică din cale-afară, îmbiindu-te cu putere să-i faci o poză (sau mai multe) de pe stativul special amenajat pentru selfie-uri ca la carte. Doar și pentru acest accesoriu pe care nu te aștepți să-l găsești într-o pădure, de altfel singurul de acest tip pe care l-am văzut la vreun obiectiv din România, și tot merită să te îndrepți spre această destinație.

Pe cuvânt de navigator la bord, eu mi-am adăugat vreo 2 ore în plus pe drumul spre acasă, în duminica de Sfântul Valentin 2016, numai ca să o văd și pe ea :) Nu mă întrebați dacă a meritat, vă arăt doar reacția atunci când am întâlnit-o pentru prima dată:

selfie cascada lolaia retezat

duminică, 3 aprilie 2016

Pofteste cu bine in Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti! Traditii si bunatati in aer liber

O vizită pe acest meleag argeșean este așa cum îi sugerează numele: delicioasă! Replica unui sat românesc, cu 35 de gospodării dichisite, cu biserica nelipsită din inima sa, având în interior o superbă pictură pe lemn, cu troița la răscruce de ulițe, primăria impunătoare, prin contrast cu străduțele prăfuite, pomii doldora de meri, floricelele cuibărite lângă garduri și roșiile strălucind sub soare. Și peste tot acest peisaj de secol XIX vin viile și beciurile cu acoperiș de stuf. 

biserica muzeul golesti