miercuri, 30 martie 2016

Vino pe malurile Timisului, in Lugoj!

De cel de-al doilea oraș ca importanță și mărime din județul Timiș, Lugoj pe numele său, mă leagă puține amintiri, dar nicidecum ușor de uitat. Este un orășel cochet, cu ritm și simțiri specific bănățene, dar neluat în considerare atunci când ne-am gândi la un city break. Și totuși, fără să se laude cu multe obiective turistice, merită să-i aloci măcar o oră pentru a face cunoștință, dacă te nimerești între Caransebeș și Timișoara. Cine știe, poate va reuși să te cucerească suficient de mult încât acea oră să se transforme într-o zi întreagă, poate în mai multe zile sau de ce nu în ani în care să tot revii, să-i tot fii oaspete?

Banatul, indiferent de unde l-ai privi, are acest efect asupra oricărui trecător; să nu spui că nu te-am avertizat :)

panorama lugoj

duminică, 27 martie 2016

Alo? Senzationalul? Ma gasiti pe Transalpina!

Cred că este singura căreia îi putem trece cu vederea mofturile. Ne întâmpină mai mereu destul de rece, chiar e neprimitoare de-a dreptul! Ba ne zgribulește printr-o singură pală de vânt de aproape ne trântește la pământ (frumoasă întâmpinare, ce să spun!), ba ne amăgește cu nițel soare și ne-arată un pic din farmecul său, ca o domnișoară ce-și dă jos numai o bretea de la sutien înnebunindu-și iubitul. Ba ne buimăcește total, făcându-ne uitați printr-o mare de ceață, ba își alungă norii și se pune în cea mai bună lumină, un fotomodel desăvârșit. Ba are ușile închise sub nămeți, ba își deschide porțile către prea mulți oaspeți. Își schimbă starea chiar de la un minut la altul, dar noi tot o iubim. 

Că e totuși Transalpina - șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din țară! :)

transalpina septembrie 2015

miercuri, 23 martie 2016

Surorile gemene din Moldova: Varatec si Agapia

Cele mai mari mănăstiri de maici din România s-au așezat într-un cadru pitoresc, chiar poetic, la numai 5 km distanță una de cealaltă, într-o zonă considerată a doua mare concentrare monahală după Muntele Athos. În Moldova, la o margine de pădure, unde zimbrii hoinăresc liberi și pe unde a pășit chiar și Eminescu, ce pe loc a fost fascinat de o pădure de... argint.

Dragi navigatori la bord, nu mai lungesc vorba, și vă invit la Mănăstirile Văratec și Agapia!

manastirea agapia iarna

sâmbătă, 19 martie 2016

Aici s-a nascut Mihai Viteazu de Transilvania.
Ce loc frumos!

La 25 km de orașul Deva, tot în județul Hunedoara, apare în calea drumeților o comună, aparent ca oricare alta din Transilvania. Ilia este numele ei, pentru mine o obsesie care m-a ținut ani de zile. Trecusem de câteva ori printr-însa, dar niciodată nu apăruse prilejul să “sar gardul” către o curte care îmi atrăsese atenția la un moment dat și care avea să-mi hipnotizeze gândurile după ce aflasem, bate-o vina pe curiozitate, că acolo se născuse un nene pe care-l cunoașteam foarte bine după nume, a cărui importanță în istoria regiunii era de necontenit și la a cărui familie fusesem, indirect, oaspete în mai multe ocazii, când le vizitasem conacele și castelele de pe tot cuprinsul Transilvaniei. 

S-a făcut că era o zi de octombrie 2015. Că ploua necontenit (doar ocaziile unice nu pot fi și perfecte, nu-i așa?). Că mă duceam spre Timișoara, deci n-aveam mult timp la dispoziție. Că obsesia mă rodea parcă mai rău ca niciodată. Că m-am oprit, din nou, și am privit din spatele gardului. Că ușa era ferecată și gardul cam imposibil de sărit cu una, cu două. Că tocmai atunci trecea pe acolo, pe bicicletă, un maghiar simpatic, care s-a băgat în vorbă și mi-a dezvăluit o intrare secretă. Că s-a pus pe povestit devenind un ghid ad-hoc. Că a refuzat să fie cinstit pentru bucuria pe care mi-a făcut-o (jos pălăria, domnule!). Că s-a făcut să fiu la momentul potrivit în locul potrivit și astfel să-mi îndeplinesc încă o mică dorință care nu mă mai lăsa în pace. 

Iată, pe scurt, cum am descoperit Bastionul Roșu și Castelul Bornemisza din Ilia, locurile natale ale lui Gabriel Bethlen, care fuse principe al Transilvaniei timp de 16 ani, prin vremea lui 1600. 

Astfel pot să declar, fără să greșesc, că locul unde s-a născut Mihai Viteazu de Transilvania este una dintre cele mai încântătoare curți nobiliare în care mi-a fost dat să mă plimb! Acum e momentul să pășiți și voi, alături de mine, pe domeniul din Ilia, unde vom găsi un bastion, un castel, un spital și doi ponei, toți nimerindu-se să se adune pe acest petic de Românie frumoasă. 

bastionul rosu ilia

luni, 14 martie 2016

Valea Uzului: Cum s-au unit destinele a doi munti intr-un baraj cu totul aparte

Munții Nemira și Ciucului sunt cei mai buni amici din 1973, salutându-se zi de zi, non-stop, printr-o strângere de mână lungă de 500 m. Acum 43 de ani s-a realizat o "prietenie" artificială între cele două grupe montane, s-a creat o legătură care musai trebuie să fie trainică și nicio "ceartă" să nu le dezlege legământul. Bineînțeles că nu i-a întrebat nimeni dacă le convine, dar sperăm cu toții că ce a ieșit le hrănește suficient și lor mândria, nu numai nouă. 

Între cei doi munți, așadar, se lățește un baraj cu totul aparte: este primul din România construit cu contraforți și, totodată, al doilea din Europa care s-a ridicat în acest stil! 

baraj valea uzului

joi, 10 martie 2016

Va asteapta o doamna de 600 de ani.
Vreti sa-i fiti musafiri?

Oare câte evenimente s-or fi petrecut sub ochii ei, în cei peste 600 de ani de existență? Câte lucruri o fi văzut și auzit, mititica? Știu sigur că m-a văzut pe mine, în cele trei dăți în care i-am fost oaspete. Am apreciat, chiar foarte mult, că m-a primit cu porțile larg deschise, fără să-mi arunce cu smoală în cap, fără să-mi țintească săgeți în piept și fără să se joace cu trapa de la "cursa de șoareci", iscusit amplasată, chiar în fața intrării principale. 

I-am mulțumit tacit și pentru că m-a lăsat să ies din închisoare, să mă uit spre fântâna din centrul curții fără să-mi dea un șut în dos și i-am fost recunoscătoare că mi-a permis să ciulesc urechile către camera de taină. M-am ofticat puțin că nu m-a așteptat cu masa pusă în sala de ospețe, dar având în vedere restul primirii exemplare, n-am avut cum să-i reproșez fix amănuntul acesta. 

Dragă Cetate Neamț, fac o plecăciune adâncă în fața ta! Drept recompensă pentru ospitalitatea de care ai dat dovadă de fiecare dată, îți ofer umila ocazie de a fi vedeta articolului de față. Știu că nu se ridică la nivelul amintirilor pe care mi le-ai dăruit, dar fac și eu ce-mi stă în putință. 

Semnat: A ta fidelă vizitatoare

cetatea neamtului ianuarie 2016

marți, 1 martie 2016

Inca o surpriza de pus la colectie: Cascada Clocota din Geoagiu Bai

Nu știu alții cum se comportă când sunt luați prin surprindere, dar eu a trebuit să mă așez pe una din băncile de lemn amenajate în fața ei (hmmm, înseamnă că știau cei din zonă ce efect poate avea, nu degeaba le-au pus acolo) și au fost necesare câteva secunde bune să-mi revin din șoc. Ce se întâmplase? Păi tocmai descoperisem o cascadă. "Așa, și?", m-ați putea întreba. Ei, bine, țin să precizez că nu aveam nicio tragere de inimă să o cunosc, nu mă așteptam la nimic deosebit, dar cascada s-a dovedit a fi... ULUITOARE! Adică așa:

cascada clocota geoagiu bai


Dacă n-ați văzut-o bine, haideți să ne apropiem:

cascada clocota geoagiu bai


Zbang! Îmi pare rău că nu o puteți auzi clocotind, dar nici că i s-ar fi potrivit vreun nume mai bine. Dragi navigatori la bord, tocmai ați făcut cunoștință cu Cascada Clocota. Să vă fie de bine! :)