Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 4 septembrie 2016

De la Balea la Caltun si inapoi: 10 ore de testare a vointei pe creasta Muntilor Fagaras

În loc de introducere, spun repede câteva gânduri. A trecut un an de la momentul în care am făcut, cu chiu, cu vai, acest traseu până în clipele acestea, când aștern aceste rânduri. Încă dinainte de a se încheia această aventură, știam că trebuie să treacă nițel timp, să se estompeze impresiile de atunci, pentru a putea povesti cât mai obiectiv despre drumul care duce de la Bâlea Lac spre Lacul Călțun și cel de întoarcere, ce iese la tunelul de la Cota 2000. Nu mă așteptam să las chiar așa de multă vreme să curgă, dar mă bucur că pot să vă arăt astăzi un traseu deosebit de frumos, dar al dracului de greu. 

Dacă ați mai fost pe munte până acum, dar n-ați mai traversat vreo creastă ascuțită de genul celor din Făgăraș sau Piatra Craiului (platourile sau golurile alpine sunt mici copii, vă zic!), uitați tot ce știați despre traseele montane și de valoarea capabilităților voastre fizice. This is the shit! Vorbim deci de un traseu din altă ligă, PRIMUL unde am simțit că într-adevăr AI NEVOIE de condiție fizică pentru a-l duce la capăt cu bine și singurul de altfel de până acum unde îmi ziceam că eu n-am ce să caut pe munte, că nu voi mai face niciun alt traseu, gata, mi-a ajuns. Bineînțeles, nu m-am ținut de cuvânt :P

Ca să înțelegeți mai bine cum de ajunsesem la aceste concluzii, NU EXISTĂ vreo opțiune pentru ca drumul de întoarcere să fie MAI UȘOR decât cel de la dus. TOT TIMPUL se urcă și se coboară, se urcă și se coboară iarăși, în bătaia directă a soarelui și vântului, la marginea prăpastiei (all the time!), deci nu aveți nicio clipă de respiro, de schimbare a ritmului. Așa că ajungeți ca de la o culme unde ați atins 2.345 m până la un vârf care e doar cu 45 m mai mare (doar atât!) să faceți... atenție... 2 ore! 

Iar după ce ați văzut prin ce ați trecut la dus, vă gândiți că N-ARE CUM ca drumul de întoarcere, pe sub toată acea creastă blestemată, să fie mai rău. V-ați înșelat! Așa că după ce veți avea vreo 6 ore deja în picioare și veți tot căuta în zare pe unde va trece poteca, sperând că nu, nu pe acolo o va lua drumul, constatați, după ce ați coborât iarăși enorm până într-o poiană unde vă simțiți niște furnici, că fix la final, când sunteți terminați, cele mai negre așteptări se confirmă. Pentru a vă întoarce înapoi în civilizație TREBUIE SĂ URCAȚI exact tot ce ați coborât, un bloc de munte ce se ridică în fața voastră ca un tsunami de peste 100 m. Gândiți-vă la imaginea asta și veți înțelege de ce consider că pentru acest traseu, pe lângă condiție fizică, echipamentul de bază de nelipsit și vreme bună, vă mai trebuie neapărat o doză enormă de VOINȚĂ și mai ales o TĂRIE de CARACTER de invidiat. Eu, pur și simplu, am clacat psihic când am văzut acea ultimă urcare! Îmi venea să fac tot drumul înapoi și să pornesc pe drumul de-l știam la dus oricum crunt, numa' să nu urc pe acea pantă. Mi se părea că cineva își bate joc de mine. Mi-a luat, astfel, o oră s-o dovedesc, deși dacă eram undeva pe la începutul traseului, cu tot cu opriri dese, o reușeam într-o jumătate de oră sau chiar mai bine :)

Dar, repet, este un traseu ABSOLUT GENIAL, însă pentru care mi-ar trebui o motivație prea bună ca să-mi doresc să-l reiau vreodată.  

Lacul Caltun vedere Varful Laitel Fagaras

Se pleacă de la Bâlea Lac. Există o parcare improvizată lângă punctul Salvamont și în spatele tarabelor, deci pe cealaltă parte față de minunatul lac glaciar. Chiar de acolo începe poteca, marcată cu bandă albastră, din start, fără niciun alt preludiu, luând în piept o pantă frumoasă-foc :P

Efortul este îndulcit de priveliștea ce se deschide mereu spre toată căldarea Bâlii, iar odată ajunși într-o primă șa, puteți vedea și drumul care vine de la Bâlea Cascadă. Urcarea continuă, însă, spre stânga, până în Șaua Paltinului, unde o altă panoramă impresionează - cea a întregului traseu care vă așteaptă, cu câteva surprize, ascunse încă bine privirii. Dar, vă puteți face o idee la ce vă înhămați, doar observând că pentru a ajunge la Lacul Călțun, trebuie să treceți de nici mai mult, nici mai puțin, de 3 munți! Dacă vreți să vă continuați explorarea până pe cel de-al doilea vârf montan din România, Negoiu, mai adăugați încă 2 h și un munte. Iar dacă vreți să vă întoarceți înapoi, ideal în aceeași zi, fiți siguri că puteți să suportați un traseu de 10-12 ore și, evident, că ați plecat la drum din zori. 


balea lac vedere de sus saua balea muntii fagaras valea balea cascada fagaras panorama creasta negoiu fagaras panorama creasta negoiu fagaras

Din acea șa, începe prima coborâre :D Apoi se merge relativ ușor și drept, se ajunge într-un sector de lanțuri, iar ulterior aveți în față o primă pantă diabolică, aproape verticală ce vă scoate pe Vârful Lăițel. 

traseu balea lac caltun fagaras traseu balea lac caltun fagaras lanturi traseu balea caltun fagaras lanturi traseu balea caltun fagaras varful laitel fagaras varful laitel fagaras

Suspinele, ofurile și durerile vor fi răsplătite de o nouă priveliște de 5 stele, cu Lacul Călțun jos, ținut ca-ntr-o palmă de Făgărașii maiestuoși. Da, ați sesizat bine, ca să ajungeți la lacul de la 2.135 m, trebuie să coborâți din nou (și nu e deloc ușor, pe și printre zeci de stânci mari), ca apoi să urcați înapoi o parte, nu înainte de a face echilibristică pe buza unei prăpastii.

panorama creasta negoiu fagaras


Dacă ați ajuns la Călțun, vă puteți stabili baza la refugiul de lângă și urca, DIN NOU, spre Vârful Negoiu (2.535 m), prin Strunga Doamnei (mai ușor) ori prin Strunga Dracului (traseu redeschis recent). Strungile astea sunt de fapt niște culoare foarte înguste între doi pereți abrupți, urcând aproape vertical, cu ajutorul lanțurilor, pe stânci. De la Călțun până la Negoiu sunt, conform indicatorului, 1 oră și 45 de minute - prin Strunga Doamnei, o variantă mai ocolită. Pentru siguranță, calculați 2 ore și tot atâtea înapoi. Inițial mi-am dorit și eu să ajung la Negoiu, dar am luat cea mai înțeleaptă decizie, de a lăsa acest vis pentru o altă ocazie, pentru că încă 4 ore în plus adunate la un traseu parcă desenat de același care a dat numele uneia din cele două strungi nu mi-ar fi garantat întoarcerea acasă, în viață, în aceeași zi. Dacă aș fi campat la Călțun sau aș fi avut cum să petrec o noapte la refugiu, altfel ar fi fost situația :)


lacul caltun fagaras lacul caltun fagaras lacul caltun fagaras

Întoarcerea se poate face, deci, înapoi pe unde ați venit sau pe unde am luat-o eu, adică pe traseul cunoscut ca Poteca lui Grigore, ce vă scoate la cel mai lung tunel rutier din țară, ce leagă Salvamont Cota 2000 de Bâlea Lac, ori dacă nu vă așteaptă o mașină în parcarea de la Bâlea, spre Piscu Negru (unde e și cascada pe care v-am arătat-o cândva).

Vă avertizez încă de pe acum că traversarea pe jos a tunelui este una dintre cele mai terifiante experiențe pe care le puteți trăi vreodată: sunetul scos de motoarele mașinilor asezonat cu farurile care vă orbesc și întunericul care se așterne într-o clipită după ce a trecut tăvălugul m-a făcut inițial să mă blochez (credeam că a dat drumul cineva la un baraj și toată apa se revarsă prin tunel, cam asta e senzația), iar apoi mi-am dorit să scap cât mai repede, pentru că mă gândeam numai la chestii nasoale văzând, din când în când, culoare adiacente la stânga și la dreapta. Brrr, să treceți repede mai departe!

panorama creasta fagaras septembrie 2015 poteca lui grigore fagaras muntele paltinu fagaras muntele paltinu fagaras

Așadar, erați pe drumul de întoarcere, care începe cu o coborâre abruptă, urmată de... hai, că v-ați obișnuit... de o... o... urcare, bravo! Apoi se ajunge într-o zonă plină de jnepeni înțepători, care efectiv au cucerit poteca și de-abia vă strecurați printre dânșii și, din nou, se coboară până într-o poiană foarte mare, situată sub Muntele Paltinu. Acum cărarea e aproape plată, dar, după cum spuneam, aici se va vedea din ce material sunteți făcuți, căci în față este ză mountain, the final destination :))

Ca să vă faceți o idee, ăsta e! Oamenii sunt atât de mici, după cum vedeți lângă săgeata galbenă. 

ultima urcare caltun -  tunel balea lac fagaras


După ce se urcă și nesimțita pantă, deja veți fi victorioși. Urmează o cărăruie tare faină, având Transfăgărășanul mereu în dreapta. Cărarea e cărăruie pentru că e atât de mică și îngustă, încât e destul de periculoasă, iar dacă încercați să o dibuiți apoi, uitându-vă înapoi sau chiar de pe DN 7C e foarte posibil să nu o mai vedeți, ca și cum ar fi dispărut brusc, ca și cum totul ar fi fost doar în imaginația voastră :P Faceți-i o poză, că merită!

panorama creasta fagaras septembrie 2015 transfagarasan vedere de sus 2015 transfagarasan vedere de sus 2015


Traseul (pe scurt):
--------------------------------------------
marcaj: I, I, +
Bâlea Lac - Șaua Paltinului (2.345 m): 1 h
(indicator: spre Șaua Caprei - 1 h; spre Vârful Negoiu - 4 h 15'; spre Cabana Negoiu - 6 h 45')
Șa - sector lanțuri: 1 h
lanțuri - Vârful Lăițel (2.390 m): 50'
(indicator: Vârful Negoiu - 2 h 30'; spre Șaua Paltinului - 1 h 45'; Bâlea Lac - 2 h 30')
Vârful Lăițel - Lacul Călțun: 1 h
(indicator: Vârful Negoiu prin Strunga Doamnei - 1 h 45'; Șaua Paltinului - 2 h 45'; spre Piscul Negru - 2 h 30'; DN 7C - intrare tunel S prin Poteca lui Grigore - 3 h 30') 
Lacul Călțun - poiana de sub Muntele Paltinu: 2 h 40'
poiană - final ultima urcare: 1 h
până la tunel: 1 h
______________________________
TOTAL: 3 h 50' (dus), 4 h 40' (întors) => aprox. 8 h 30' (dus-întors, neincluzând pauze de masă/hidratare, multele opriri pentru poze și tras sufletul, dar pe drumul de întoarcere am contorizat momentele de blestemat traseul :D; ca idee, am stat 10 ore pe munte, plecând la 08:30 și întorcându-ne la 18:30)

ATENȚIE! Timpii sunt pur orientativi. Ei pot diferi (în plus, dar și în minus) în funcție de mai mulți factori (starea vremii, echipament, condiție fizică s.a.)

Data: 19.09.2015

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!