Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 6 august 2016

Trebuie sa-ti arat asta: singurul oras din Romania unde nu te-ai astepta sa te dai cu telescaunul si totusi poti!

telescaun iasi
Mi se pare incredibil că a trecut aproape un an și jumătate fără să vă fi povestit încă de una dintre cele mai mari minuni pe care mi-a fost dat să le văd în țărișoara noastră dragă. Acum, însă, îmi voi îndrepta greșeala :)

Se făcea că îmi petreceam Întâiul de Mai în capitala Moldovei, într-una din perioadele ideale de a te afla la Iași, când totul în jur este colorat și parfumat, de înțelegi mai bine de ce Eminescu tot insista să treacă pe sub Plopii fără soț. Te înnebunește atâta verdeață în jur, zumzetul gâzelor și moldovencele frumoase, măi.

Căutând locurile verzi ale orașului, de care tocmai v-am zis că te fac să te îndrăgostești de Iași, am descoperit că în est, la câteva minute de aeroport, se află o zonă de agrement în jurul Lacului Ciric. Mă gândeam că nu este un loc turistic (ca Parcul Copou, de exemplu), însă știam că dacă ajung acolo unde se distrează localnicii mă atașez și mai mult de Iași și-l descopăr dincolo de poleiala din ghidurile turistice. Adică îl văd așa cum este acasă, în pijamale. Nu m-a dezamăgit deloc!

lacul ciric iasi

Fiind 1 Mai, 2015, evident, zona era aglomerată, însă departe de vuietul și agitația pe care le-am experimentat la Mogoșoaia sau zi de zi în București. Nimerisem pe malurile Lacului Ciric, ce are și o insuliță, înconjurată fiind de o pădurice. Splendid! Nu am stat la un grătar, deși existau locuri amenajate și pofta mare, dar nu aveam cele necesare. Însă nu puteam rezista tentației de a descoperi lacul și împrejurimile la bordul unei hidrobiciclete! Prima mare surpriză: tariful de închiriere era gratuit pentru 30 minute. Se pare că zilele de sărbătoare chiar se respectă în Iași! 

lacul ciric iasi lacul ciric iasi lacul ciric iasi lacul ciric iasi lacul ciric iasi lacul ciric iasi

hidrobicicleta ciric iasi


Echipată corespunzător cu vestă de salvare, am pedalat și am tras cu ochiul la ieșenii ieșiți la iarbă verde, când ce să vezi pe ce-mi pică ochii! Nu o să-ți vină să crezi, dar Iașiul are... telescaun!

Bineînțeles, curiozitatea nu m-a ocolit, așa că m-am întors la mal și m-am îndreptat spre... minune. Cine a mai auzit de instalație de telescaun într-o zonă unde nu există tradiția practicării sporturilor de iarnă? Unde nu există pârtie? În România, Iașiul e unic, cel puțin din acest punct de vedere :)

Ajunsă la baza micii pante unde se întindea traseul, un angajat m-a îmbiat să dau o tură, că tot e gratis. Da, chiar și aici, era 1 Mai, se dă lumea gratuit. Mi-am zis, de ce nu? Nu părea a se deschide o priveliște nemaipomenită, dar măcar pentru experiența de a circula cu telescanul în Iași (cum sună!), nu trebuia să mai stau pe gânduri. Și hopa sus, dus-întors, m-am plimbat pe un culoar defrișat din pădure, văzând doar vârfurile copacilor și cam atât :D Tocmai fusesem pe cel mai scurt traseu de telescaun din România, într-un loc unde nu m-aș fi gândit nici în cele mai fanteziste vise că o să-l găsesc!

telescaun iasi
telescaun iasi
Totuși, nu aș reveni special pentru această atracție, dar zău că nu mi-a displăcut și m-a făcut să nu uit această inedită modalitate de petrecere a timpului liber. Investiția, însă, putea fi folosită în alte scopuri, bani care să fie mai utili comunității. O distracție one time only (că nu te poți plictisi atât de rău încât să vrei să te mai dai, după ce ai văzut cum e!) nu merită cei 6,4 milioane de lei investiți. Turiștii nu se abat până aici, dacă nu au treabă la aeroport, fiind departe de restul obiectivelor tradiționale din oraș sau grăbindu-se să plece acasă, nu poate fi folosit decât pe vreme bună, nefiind alocat unei pârtii sau schiorilor, iar să plătești vreo 8 lei (cât ar fi fost tariful într-o zi normală) nu prea-ți vine, satisfacția fiind modestă, mai degrabă îți iei o bere. Sau chiar două.

Iașiul însă se poate lăuda cu un telescaun! Cine ar fi crezut? :)
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!