Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 20 august 2016

Am descoperit verdele cel mai VERDE! Intr-un loc unic in Carpati - Crovurile din Mehedinti

Una dintre calitățile României este că-ți arată locuri care te lasă mască fără să te cocoațe la cine știe ce înălțimi și fără să te supună la un efort ieșit de comun. Un exemplu - Munții Măcin. Ai la 300 m înălțimi cum mai vezi la peste 2.000! Nici cazul de față nu face o excepție: ajungi la nițel peste 1.000 m și ai în față un peisaj unic în Carpați. Să tot fi român și să ai aceste minunății la îndemână! 

Vorbesc de Crovurile din Munții Mehedinți, adică niște stadioane naturale, cu tribune din piatră și teren din... iarbă. Jucătorii sunt cai sălbatici, iar galeria o face, inevitabil, orice turist ajunge aici-șea, la circa 20 km depărtare de Băile Herculane. Ca să ajungi să vezi cele mai mari depresiuni carstice din țară nu e chiar floare la ureche, dar nici imposibil! Te așteaptă o călătorie de aproximativ două ore, în urcuș continuu, trecând printr-o pădure condimentată cu roci, apoi ajungi într-o poieniță prin care pare că n-a trecut niciodată picior de om, nimerești într-o nouă porțiune împădurită, apoi străbați Cheile Tâmnei, urcând în serpentine scurte ca și cum ți-ai face loc printr-o pâlnie și într-un final nimerești direct pe gazon, la primul stadion, numit Crovul Mare. Nu o să-ți vină să crezi cât de mult verde este posibil să vezi într-o zi de vară frumoasă și o să te chinui enorm să reușești să părăsești spectacolul naturii, să te întorci acasă. E inadmisibil să lași în spate un asemenea loc!

crovul mare 2016

Știu, deja te întrebi dacă n-am greșit poza și am postat ceva dintr-o altă țară, tare depărtată de România. Nu, un asemenea peisaj CHIAR EXISTĂ la noi în țară, și multe alte impresii delicioase urmează în continuare.

După cum spuneam, cea mai accesibilă cale de acces în acest ținut dominat de depresiuni al căror fund sexy e acoperit în cea mai mare parte de iarbă măruntă, iar versanții din jur sunt acoperiți de stâncării cu lapiezuri, este disponibilă dinspre Băile Herculane în direcția Târgu Jiu, chiar de la drumul național 67 D. Punctul de plecare poate fi ușor ratat și singurul reper în zonă pe care-l pot oferi este o parcare de vis-a-vis, pe partea stângă, unde sunt amenajate mese și băncuțe roșii, pentru un popas ca-n alte vremuri. Fiindcă nu pot ține doar pentru mine cunoașterea unui loc extraordinar, care ar face României o reclamă incredibilă, de ar fascina orice străin, te ajut un pic mai mult cu orientarea în spațiu. Aici vezi exact locul de unde pornește traseul. Coordonate GPS: 45.0189119, 22.5564463

Și acum începe aventura! Vei urma cărarea marcată cu punct roșupunct galben și cruce roșie, care până în platoul munților Mehedinți, va tot urca, aproape fără niciun moment "calm", de respiro. Traseul, însă, este extrem de interesant, chiar și până să ajungi la obiectivele principale. Atenție, însă, că e una dintre cele mai neumblate poteci din munții României, de o sălbăticiune oarecum de speriat, așa că în drumul tău vei fi nevoit să-ți croiești făgașe strecurându-te prin natura dezlănțuită și vei încerca să uiți de eventualele fobii legate de insecte sau alte vietăți care ți-ar putea ieși în cale. Astfel, e o călătorie pe care nu o recomand s-o faci singur, pe care insist să o abordezi vara, pe vreme bună, și musai să nu uiți să iei în bagaj ceva de pus pe cap, pantaloni lungi, lichide și bețe (eventual de trekking). Sus, în crovuri, sunt puține locuri unde te poți adăposti de soare, fiindcă vegetația e bogată și nederanjată în cea mai mare parte a timpului, ți se va agăța de picioare, iar ultima sursă de apă (de fapt, o adăpătoare) o găsești cam la o oră de la plecare (și nu e permanentă). Adaugă la echipamentul necesar și bocanci/pantofi de munte, cu bună aderență, pentru că vei avea de străbătut și cărări unde grohotișul își cam face de cap.

Primul capitol al aventurii presupune un traseu prin pădure, la adăpost răcoros, printre stânci prăbușite la gleznele arborilor giganți, ca un preludiu la ce va urma. Două izvoare îmbie la pauză și rehidratare. Spre ieșirea din pădure, pe o stâncă, se va semnala o intersecție, poteca din stânga luând-o pe triunghi albastru spre Vârful lui Stan (1.466 m), cealaltă deschizându-se într-o poieniță, unde se mai văd două sălașe, uitate cine știe de când pe acolo. Traversarea ei se face după bunul plac, după puteri, pe unde vezi cu ochii, ținta fiind peretele de piatră care se întrevede la orizont. Acolo sunt Cheile Tâmnei, următoarea provocare :)

traseu cheile tamnei crovuri traseu cheile tamnei crovuri traseu cheile tamnei crovuri poiana cheile tamnei
izvor cheile tamnei poiana cheile tamnei peisaj muntii mehedinti cheile tamnei poiana cheile tamnei


Acest sector de chei nu e unul foarte ușor de străbătut, dar e al naibii de spectaculos, mânca-l-ar mama de frumos! Ascensiunea e continuă (nu sunt porțiuni plate sesizabile), în serpentine foarte scurte, pe care găsești pietriș din abundență, care o ia la vale când ți-e lumea mai dragă. Coborârea, însă, e mai periculoasă, niște bețe de trekking în care să te sprijini devenind o reală necesitate.

cheile tamnei cheile tamnei cheile tamnei cheile tamnei
cheile tamnei cheile tamnei cheile tamnei cheile tamnei
cheile tamnei cheile tamnei cheile tamnei

Știi că s-au terminat Cheile Tâmnei atunci când peisajul se schimbă brusc, împrejurimile se lărgesc și tu devii mic-mic intrând în arena Colosseumului de piatră. Ai ajuns în Crovul Mare, iar de aici poți zburda fericit oriunde vezi cu ochii. Eu am "pierdut" aproape 2 ore pe platoul munților Mehedinți, așa că nu uita că mai trebuie să te întorci :)

De aici, ai mai multe variante de descoperiri:

- ori o iei înainte, pe triunghi roșu, ajungând într-un sat ascuns de Banat - Isverna (mai ai vreo 5-6 ore până acolo!)

- ori faci stânga, pe punct roșu, spre Poiana Beletina (altă zonă de crovuri)

- ori faci dreapta, pe punct galben, care ba se vede, ba nu, dar e simplu să vezi pe unde s-o iei, spre Poienile Porcului, Crovul Medved, Poiana Plostinioarele, iar dacă tooot continui pe acest traseu nimerești în... Cheile Țășnei (cam așa, în vreo 9 ore cu totul, de la plecarea de pe DN 67D).

Să nu te sperii dacă la un moment dat, în explorarea ta cu ochii în toate părțile, vei simți pământul trepidând sub picioarele tale. Mai mult ca sigur nu e cutremur, ci e o turmă de cai care aleargă dintr-un crov în altul, de la o baltă unde se adapă la o pajiște unde se odihnesc, la un deal pe unde se joacă, se tachinează, se bucură de viață. Am asistat la un astfel de spectacol, rămânând blocată pe loc, neștiind unde să mă ascund, pe de o parte fără să doresc să-i deranjez și pe de alta temându-mă de un eventual atac. După ce m-am dezmeticit, m-am așezat pe iarbă și i-am urmărit. Dacă nu știai cum se simte și se vede fericirea, afli doar urmărind acești cai sălbatici, într-o lume unde nu-i deranjează mai nimeni, poate doar un turist rătăcit pe aici, o dată pe vară! Căci în tot timpul cât am colindat acest ținut, din pădure până în creastă și înapoi, n-am întâlnit nicio altă făptură omenească, deși jos, în Băile Herculane, la nici 20 km distanță, lumea se călca în picioare, de la un bazin la altul.

Aici nu ai semnal GSM, de internet nici nu poate fi vorba, dar ești în compania unor animale nobile, alături de un peisaj pe care nu ai cum să-l uiți și simți că trăiești din plin, cum poate n-ai mai experimentat niciodată până acum. Ah, și acum inima-mi tresaltă doar amintindu-mi clipele acelea! Fericirea nu e greu de obținut, trebuie doar să știi unde s-o cauți :)

crovuri mehedinti 2016 cai salbatici crovuri mehedinti crovuri mehedinti 2016 crovuri mehedinti 2016
crovuri mehedinti 2016 crovuri mehedinti 2016 crovuri mehedinti 2016 crovuri mehedinti 2016
crovul mare 2016 crovul mare 2016 crovul mare 2016 crovul mare 2016 crovul mare 2016


Traseul (pe scurt):
--------------------------------------------
marcaj: O, O , +
DN 67 D - primul izvor: 35'
primul izvor - al doilea izvor: 25'
al doilea izvor - bifurcație spre Vârful lui Stan: 5'
bifurcație - poiana de sub Cheile Tâmnei: 5'
traversarea poienii și intrarea în Cheile Tâmnei: 30'
traversare Cheile Tâmnei - ieșire în Crovul Mare: 40'
//plimbare pe creasta crovurilor: 1 h 40'//
Crovul Mare - poiana de sub Cheile Tâmnei: 50'
poiană - DN 67 D: 1 h
______________________________
TOTAL: 2 h 20' (dus), 1 h 50' (întors) => aprox. 4 h (dus-întors, neincluzând pauze de masă, multele opriri pentru poze și hoinăreala prin crovuri, dar incluzând orientarea în spațiu/facerea de cărări)

ATENȚIE! Timpii sunt pur orientativi. Ei pot diferi (în plus, dar și în minus) în funcție de mai mulți factori (starea vremii, echipament, condiție fizică s.a.)

Data: 21.06.2016

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!