Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 19 iulie 2016

Sa fie Salina Turda al doilea cel mai frumos loc subteran din lume, dupa o pestera din Filipine?

Fără nicio îndoială, cea mai faină salină de la noi din țară este cea din orașul clujean Turda. Dar oricât ar fi ea de impresionantă și oricât de mult aș iubi eu România, nu pot să bag mâna în foc că nu există multe alte locuri ascunse în pământ care s-o întreacă în frumusețe. Nici nu trebuie să plecăm din țară ca să găsim alte exemple poate și mai atractive, de exemplu - peșterile. Aproape oricare, mai ales cele deschise doar speologilor, te pot fascina mai mult decât o salină. Pentru că nu sunt create de mâna omului, iar ce face natura e din start superior :)

Dar poate nu cunosc eu așa de bine lumea asta mare și poate Turda chiar o fi mai cu moț. Sigur cei de la CNN sunt mai pricepuți în a desemna locurile frumoase de pe mapamond, ei fiind cei pe care i-a citat presa românească într-o încercare de a ne crește stima de sine, de a fi mândri că suntem români și avem asemenea minunăție în România. Jurnaliștii de la CNN au publicat în 2014 un articol care lista, după părerea lor (subiectivă, evident!), cele mai cool 10 minuni subpământene din lume. Ca și în cazul Cascadei Bigăr, nicăieri nu este menționat că Salina Turda ar ocupa un onorabil loc secund, efectiv obiectivele sunt trecute într-o ordine aleatorie, maxim se poate spune că lumea de sare clujeană se află printre cele mai cool (nu frumoase, e și aici o diferență de nuanță!) minuni subterane din lume. Ceea ce sună mai real și mai corect.

Dar în industria turismului nu contează așa de mult adevărul, ci esențială este povestea.

mina terezia salina turda

Poate Cascada Bigăr nu e cea mai frumoasă din lume, după cum ne batem în piept de ceva vreme, dar IMPORTANT e să spunem asta. Cât mai des, cât mai mult, până devine ceva obișnuit, cu care tot mai multă lume rezonează. Astfel turismul românesc va avea de câștigat și, indirect, fiecare dintre noi. La fel și cu Salina Turda. Nu o fi al doilea cel mai frumos loc subteran din lume, dar hei, cine ne poate contrazice? Astfel de clasificări sunt extrem de subiective, iar ce mie mi se pare fascinant, ție poate să-ți pară respingător. Îți dau doar un exemplu: Băile Herculane este, în ochii mei, cea mai frumoasă stațiune din țară. Tocmai ruinele dizgrațioase mi se par că îi oferă o atmosferă aparte, în contrast cu natura sclipitoare din jur. Am aflat, însă, că părerea mea nu e împărtășită de prea multă lume, alții pur și simplu neînțelegând ce poate să-mi placă acolo. Dacă ai și tu o asemenea părere, mai fac o încercare să te răzgândesc: click aici pentru toate motivele care fac din Herculane the best yet! :)

Revenind la Turda, pe cât de mult ne poate ajuta o asemenea clasificare, pe atât de mult poate dăuna locației în sine, dar și experienței turistice. Eu am vizitat salina de cel puțin 3 ori, prima oară chiar înainte de a fi renovată și de a deveni celebră. Atunci când mai nimeni nu știa de existența ei, m-am îndrăgostit iremediabil. Ulterior, când am revenit și ea deja profita din plin de glorie, pe de o parte m-am bucurat să aud în jur voci în limbi străine, dar pe de altă parte, n-am mai putut să mă conectez cu farmecul de care o știam capabilă. La o primă vizită în zilele de faimă, m-a deranjat, evident, brusca aglomerație și cozile de la lift. Eu am profitat de ocazie să urc 12 etaje și nu am regretat nicicând! E chiar o experiență în plus de făcut în salină :) La următoarea mea vizită, cea mai recentă de fapt, din aprilie 2016, am venit cu ceva mai mult entuziasm: nu mai fusesem demult, eram curioasă de eventualele schimbări și aveam ocazia să duc pe cineva în premieră aici. Concluzia la plecare: nu mai vreau să revin!

Da, ai citit bine! Chiar dacă o consider cea mai tare salină din țară, turismul excesiv mă face să o văd ca o destinație on time only. Musai să fie vizitată o dată, dar parcă nu te-ai mai întoarce. Poate s-a investit mult prea mult pentru a oferi turiștilor motivele de a lăsa mai mulți bani la obiectiv ajungându-se la kitsch sau poate m-au deranjat mai mult turiștii care au ținut morțiș să-și scrie cu pixul numele pe băncile de pe lac (e atât de mult graffiti grosolan încât nu mai e loc nici de o liniuță, ba s-au șters unii pe alții, iar inscripțiile vorbesc mai degrabă de vizitatori din străinătate decât de români cu obiceiurile cunoscute, cei mai mulți din SUA). Aglomerația enormă chiar și într-o zi lucrătoare a contribuit și ea la a mă îndepărta de salină, afectând chiar o experiență altădată de neuitat - Sala Ecourilor. Aici, dacă era liniște și turiștii înțelegeau ce pot primi, îți puteai auzi ecoul incredibil de mult. Ar fi fost ceva ce să ții minte o viață! Se ratează acum fix unul din lucrurile minunate de la Turda.

Dar au mai rămas lucruri bune, nu-i așa?
Păi da :)

  • e singura salină unde poți sta până la ora 19
  • cu toată celebritatea ei, NU e cea mai scumpă de vizitat :D
  • doar la această salină te poți plimba cu barca pe un lac de sub pământ și să te dai cu roata la zeci de metri în subteran
  • doar aici poți participa la un sondaj ad-hoc, efectuat la intrarea în salină, când ești chestionat de unde vii și cum ai aflat de obiectiv. E un lucru foarte bun ăsta, de a avea o statistică la cald și îți arată interesul real pentru un loc turistic. Eu am aflat cu surprindere că vin chiar mai mulți străini decât îmi inchipuiam, efectiv din toate colțurile lumii (chiar și din Singapore, nu știu de ce m-a mirat tocmai insula din Asia)
  • vezi angajați care chiar se bucură să muncească în salină!

Toate informațiile de interes turistic actualizate la zi le găsești pe site-ul oficial: salina-turda.eu

mina rudolf salina turda mina rudolf salina turda mina rudolf salina turda mina terezia salina turda mina terezia salina turda tunel salina turda
tunel salina turda tunel salina turda scara bogatilor salina turda scara bogatilor salina turda scara bogatilor salina turda mina terezia salina turda
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!