Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 11 iulie 2016

Ungurii stiu sa faca turism si asta ne costa scump

Unul dintre cele mai mișto și bine puse la punct muzee din țară se află unde nici nu te aștepți, tocmai în Ținutul Secuiesc, mai exact în Miercurea Ciuc. Muzeul Secuiesc al Ciucului, organizat în Cetatea Miko, fix în inima orașului, peste drum de Primărie, este un exemplu excelent de turism ca la carte și mă bucur nespus că avem un asemenea loc în România! E încă un obiectiv cu care ne putem mândri și unde poți să duci un străin fără nicio problemă, un loc care îl va cuceri și te va cuceri instant!

De aici pleci cu amintiri de-o viață, dar și cu un bagaj de învățăminte noi, pe care le-ai acumulat fără să-ți fi dat seama, doar trecând dintr-o sală în alta, vizionând un scurt documentar, tastând pe un ecran inteligent, răsfoind un ghid prietenos, făcând o poză la un detaliu ce ți-a atras atenția sau doar privind expunerile muzeale, aranjate cu atâta pricepere încât nici nu te plictisesc, ba din contră - istoria, etnografia și informațiile greoaie devin atât de ușor de digerat încât te întrebi ce dracu' a fost așa de greu la școală :) 

Ajungi să te simți atât de bine într-un muzeu încât uiți că ai lăsat o grămadă de bani în taxa de vizitare. Asta e, din punctul meu de vedere, definiția turismului făcut cum trebuie: să ți se ia banii din buzunar și tu să accepți cu zâmbetul pe buze! :P

cetatea miko miercurea ciuc

Frumoasa clădire care adăpostește muzeul îți poate părea cunoscută, mai ales dacă ești avid băutor de bere. Ea se află pe eticheta de Ciuc :) A fost recent restaurată și arată impecabil. Inițial, adică pe la 1600, era un castel renascentist, care ulterior a fost distrus de turco-tătari și reconstruit în forma pe care o vedem astăzi de către armata austriacă, la 1716. Până la 1970 a tot fost folosit în scopuri militare, ca apoi să devină muzeu. 

Astăzi poți vedea 4 expoziții permanente și, cu diverse ocazii, altele temporare (la care se achită, bineînțeles, bilet separat). Ceea ce poți admira de marți până duminică, între orele 9 - 18 (program mai - octombrie), sunt:

- Istoria Cetății Miko

O cunoști prin parcurgerea a 3 săli. În prima, găsești fântâna, cu o adâncime de 10,7 metri, care a fost folosită până la jumătatea secolului XVIII. De-a lungul timpului, în ea au căzut diverse obiecte (nasturi, inele, ciocane, pipe, cutițe, chei, monede s.a.), o parte dintre ele putând fi văzute într-o vitrină (vezi foto din dreapta, mai jos), dar și prilej pentru a născoci o poveste interesantă despre motivul pentru care au ajuns în subteran. Timp de aproape 10 minute, ești părtaș la un film mut, de epocă, care încearcă să vină cu o explicație. N-ai cum să te dezlipești de proiecție, încă un plus pentru acest muzeu!

fantana cetatea miko miercurea ciuc


Sala următoare îți face din nou poftă de mâncare, adăpostind bucătăria și cămara plină de slănină. Și aici se difuzează un film, comic de această dată, prin care pătrunzi în atmosfera de altădată a cetății, cu nobilul care ordonă servitorilor preparea unei mese somptuoase în cinstea unui invitat de seamă. După ce aceștia bălmăjesc un meniu nemaiauzit până atunci, află că totul s-a contramandat, trezindu-se într-o situație neobișnuită: ce să facă ei cu atâta mâncare? Răspunsul nu ți-l spun, te las să-l descoperi singur, venind aici.

bucatarie cetatea miko miercurea ciuc bucatarie cetatea miko miercurea ciuc camara cetatea miko miercurea ciuc


În ultima sală - Bastionul - este o masă mare, pătrată, parcă pregătită să primească soldații la o ședință de strategie militară, iar în jur sunt steaguri, armament și uniforme. Nu am putut rezista tentației și mi-am pus o pălărie de secui, să intru măcar pentru câteva secunde în pielea lor de oameni strașnici :)

palarie secui cetatea miko miercurea ciuc


- Trecerea timpului în Ciuc - Scene din viața populară de toate zilele

Este o expoziție etnografică care prezintă traiul țărănesc de la cumpăna secolelor XIX - XX. Drumul începe cu lumea îndepărtată a plaiurilor și a stânei, unde se difuzează un scurt documentar de neratat, cu niște ciobani de la Siculeni - 10 km de Miercurea Ciuc. Oamenii din film sunt super simpatici, mai ales ciobanul-șef, care recunoaște fără nicio jenă cât de atașat este de oile sale (la propriu!) și admite rolul de neînlocuit al unei femei la stână :) Sunt surprinse și peisajele extraordinare ale Ținutului Secuiesc, dar și ți se face o poftă mare de caș și gulaș.

Urmează apoi atelierele meșteșugarilor de prelucrare a lemnului, precum cel al dulgherului, al tâmplarului și al rotarului. Vizita continuă printr-o șură. Ultima stație a expoziției este interiorul familiar al unei case. Aici afli mai multe despre industria casnică populară prin prezentarea activităților legate de 3 generații de femei: tânără, matură, bătrână.

camera dulgherie cetatea miko miercurea ciuc camera dulgherie cetatea miko miercurea ciuc camera dulgherie cetatea miko miercurea ciuc camera oierit cetatea miko miercurea ciuc
ecran muzeu cetatea miko miercurea ciuc femeia batrana cetatea miko miercurea ciuc femeia batrana cetatea miko miercurea ciuc femeie matura cetatea miko miercurea ciuc

- Tipografia și atelierul de legătorie de la Șumuleu Ciuc

Atașată expoziției de mai jos, de la tiparnița veche din mijlocul sălii la cărți cu cotorul aurit, este o întoarcere în timp până spre secolele XVII - XVIII. 

- Valori restaurate ale tezaurului social

Aici sunt adunate cărți vechi, documente, manuscrise, statui sau straie preoțești de o frumusețe rară. Le găsești la etaj, în corpul din dreapta, cum privești de la intrarea în cetate, chiar lângă toaletă :)


Cum îți surâde o vizită la Muzeul Secuiesc al Ciucului?

Trebuie să-ți mai spun că pentru două persoane vizita te duce spre 50 lei! E de apreciat că poți fotografia fără opreliști și nu sunt interziceri în a atinge anumite exponate, dacă simți că așa înțelegi și apreciezi mai mult cele văzute. Toate informațiile sunt prezentate în maghiară, română și engleză. Angajații nu stau cu ochii pe tine ca pe butelie, însă le e puțin dificil să se exprime în română. Totuși, amabilitatea lor e încă un motiv pentru care vei ține minte acest muzeu!

Hai și tu!


turn parc cetatea miko miercurea ciuc cetatea miko miercurea ciuc curte cetatea miko miercurea ciuc curte cetatea miko miercurea ciuc

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!