Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 13 iulie 2016

Cea mai frumoasa cladire din Baile Herculane este, totodata, una dintre cele mai ruinate. Dar, zau, ca nu trebuie ratata!

baile neptun baile herculaneNu ar avea rival, dacă un suflet iubitor de frumos și cu buzunarul larg i-ar acorda o nouă viață. 

Ai nevoie de un semnificativ aport de imaginație și multă determinare pentru a-ți astupa nările, a ignora mizeria ce ți se agață de picioare și a trece cu vederea igrasia, îndemânarea ți-ai folosit-o deja pentru a pătrunde aici, iar acum ești pregătit să privești cu alți ochi ce ți se arată de la holul central spre culoarele laterale. 

Câtă eleganță au văzut acești pereți mâncați de carii! 

Câte capete încoronate au pășit pe lespezile sparte!

Te uiți cu ochii larg deschiși și nu-ți vine să crezi.

Cât potențial se degradează chiar în timp ce admiri!

Parcă auzi într-un colț foșnetul unei rochii de altădată, parcă în spate dibui o conversație în germană și într-o încăpere zici că se aude apa șiroind, umplând o cadă.

Apoi te trezești brusc! A fost doar o fantezie... 

Te afli în Băile Neptun, odată Băile Imperiale Austriece, aflate în Băile Herculane, peste drum de Cazino. Clădirea are tot ce îi trebuie ca să fie memorabilă: este extraordinară atât în interior, cât și în exterior, așezată fiind într-un cadru natural de vis, oferind și o priveliște de neuitat spre Masivul Domogled. Dacă te uiți mai atent, însă, observi că un loc ce stârnește exclamații de încântare indiferent cine l-ar privi, este o ruină prin excelență: igrasia, molozul și rahații înlocuind sălile altădată extrem de curate, superb decorate, unde, incredibil sau nu, au beneficiat de puterile tămăduitoare ale apelor termale celebre ale stațiunii nimeni alții decât împăratul Franz Joseph și împărăteasa Sissi, dar și alți membrii ai familiei imperiale austro-ungare. 

Cum spuneam și în 2014, în ciuda aspectului îmspăimântător al ignoranței, îți trebuie ceva de care să te ții ca să nu leșini când vezi pentru prima dată atâta frumusețe ce răzbate încă. În anii trecuți, podul peste Cerna, din fața băilor, era pietonal și constituia o atracție în plus pentru edificiu. Mai recent, din cauza gradului avansat de degradare și al acestuia, accesul este interzis. Poți ajunge la minunăție, însă, întorcându-te din Piața Hercules, având Cerna pe partea stângă, sau urmând strada Izvorului, traversând Podul Roșu (unde este și stație de autobuz), trecând pe lângă Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului și defunctul hotel Hercules.

Pe cât ar avea nevoie de securitate și de o mână pricepută care să o readucă la gloria din vremurile apuse, oricine are acces neîngrădit în clădire. În alte dăți, te mai chinuiai să găsești o gaură prin care să arunci o privire, mai nou, chiar ușa principală (de termopan!) e spartă în cea mai mare parte și poți intra prin ea, fără mari bătăi de cap, dar ridicând piciorul un pic mai mult.

Eu îți recomand cu tărie să faci această intrare într-o rămășiță de lume care fascinează, chiar și când timpul și dezinteresul încearcă s-o macine zi de zi. Știu că tu, navigatorul la bord, vei înțelege că pătrunzi pe propria răspundere. Sunt sigură că nu vei aduce distrugere în plus clădirii și poate-poate, dacă interesul nostru pentru ea va crește, și soarta i se va schimba în bine. Sper ca data viitoare când voi reveni în Băile Herculane să nu o mai recunosc... de ce nouă, strălucitoare și cu forțe proaspete va fi! Poate chiar voi face și eu o baie unde altădată se tratau împărații Austriei!


baile neptun baile herculane baile neptun baile herculane baile neptun baile herculane baile neptun baile herculane
baile neptun baile herculane baile neptun baile herculane baile neptun baile herculane baile neptun baile herculane baile neptun baile herculane
baile neptun baile herculane baile neptun baile herculane panorama domogled baile herculane panorama domogled baile herculane pod baile neptun baile herculane

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!