Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 23 iunie 2016

Cat de tare e sa inveti istorie la fiecare pas: prin Cheile Tasnei, pe fosta granita dintre Austro-Ungaria si Romania

cheile tasnei iunie 2016Dacă lași Băile Herculane în spate, în direcția Baia de Aramă, și te depărtezi cale de 12 kilometri, vei nimeri în fața Motelului Dumbrava. Nu i-aș face o reclamă deosebită, dacă nu chiar pe lângă dânsul s-ar deschide o cărare prin pădure. Nu sunt multe semne la drumul principal (DN 67D) care să-ți atragă atenția, dar crede-mă că merită să oprești în parcarea de vis-a-vis de motel, să-ți pui bocancii în picioare și să pornești la pas pe acea potecă. Va urma o oră și jumătate de scos exclamații de genul "Vai, dar greu mai e!" (la început) și "Extraordinar! N-am mai văzut așa ceva" (în restul timpului).

Aici, în Parcul Național Domogled-Cerna, sunt multe locuri extraordinare, după cum ți-am mai zis de-a lungul timpului, iar acesta este unul dintre ele, bineînțeles de neratat: în secolul XIX și până la 1918, pe acest petec de pământ treceai, de fapt, dintr-o țară în alta! Pe partea dreaptă, cum vei călători prin munte, era Austro-Ungaria, iar pe cealaltă - Regatul României. Granița, așadar, era marcată de o potecă săpată în stâncă, pe unde își făceau gărzile grănicerii. Da, pe acea potecă, te invit și pe tine acum!

Astăzi, locul este cunoscut drept Cheile Tasnei (sau Tășnei/Țâșnei și alte variațiuni). 

Aceste chei oferă cel mai bun prilej pentru a învăța istorie la fiecare pas, modul ideal prin care poți să te întorci în timp și să bagi ceva la tărtăcuță fără să realizezi că faci un efort intelectual. Dacă la școală am fi plecat cu clasa și am fi mers în pădure pe acest traseu, timp în care profesorul ne-ar fi bombardat cu informații, te asigur că am fi învățat mult mai ușor și ne-ar fi plăcut mai mult o materie greoaie, în definitiv, istoria. Am fi călcat la propriu pe urmele celor despre care am fi învățat! Și fără să ne chinuim mult, am fi plecat acasă și cu cunoștințe temeinice de biologie, dar și cu amintiri ce ne-ar fi ținut o viață. 

Dar suntem acum adulți și cu chef de aventură, nu-i așa? Sau măcar cu o poftă de a ne face un selfie mai atipic. Nu ne rămâne, așadar, decât o variantă: să nu ocolim acest traseu, marcat cu cruce albastră. Nu este recomandat iarna, dar în rest este accesibil oricui, dacă nu pleacă la drum cu șlapi în picioare și promite că va fi atent unde calcă, chiar dacă e mai dificil, răpit fiind de un peisaj senzațional.

Pe lângă acea potecă săpată în stâncă pe unde patrulau grănicerii, sunt și alte minunății în ofertă: pietre imense pe care șede pinul negru de Banat (specie de arbore care poate fi întâlnită numai în zona Băilor Herculane!), poienițe pline cu flori, podețe din lemn pe care e o mai mare plăcerea să le străbați, pârâiașe pitorești, panorame spre Munții Cernei și cătunele sale izolate, o moară de apă și chiar o stână prietenoasă. 

Bine ați venit! 
Stimați turiști excursioniști! Dacă doriți să faceți o plimbare pe acest traseu (crucea albastră) pe Cheile Tasnei în sus, vă veți bucura de frumusețile muntelui: izvoare cu apă rece, poienițe, pajiști înverzite în care vă puteți instala cortul, unde nimeni nu vă deranjează decât murmurul izvoarelor și foșnetul pădurii.
Pe acest traseu întâlniți tradiționala Moară pe apă, care este încă în stare de funcționare. 
Stimați vizitatori! De la Moară, mai mergeți 5-7 minute, traversați apa și puteți face un popas la Stâna noastră, unde noi, ciobanii, vă așteptăm cu brânză, caș, urdă dulce, lapte, mămăliguță caldă. 
Vă putem da explicații și despre alte trasee ale muntelui. 
Câinii nu sunt răi! Vă așteptăm cu drag!

moara cheile tasneiAcesta este mesajul care te însoțește pe tot traseul și stâna poate fi un punct terminus al călătoriei tale, dar dacă nu ești amator de astfel de delicii, te poți opri la Moara de Apă, ultimul loc de maxim mișto de pe acest drum. Sau dacă ai energie în picioare și un cort în spinare, poți trece de stână, ajungi în Poiana Tasnei și de aici, urmând punctul galben, dai de un alt loc fain despre care o să-ți povestesc cu altă ocazie - Crovurile și Cheile Tâmnei. Un astfel de circuit, însă, durează mai bine de 10 ore. 

Revenind la Cheile Tasnei, să nu te sperie prima jumătate de oră, unde ai de ținut piept unei pante criminale. După, te asigur, va fi lejer, frumos, maiestuos, ca scos din basme, poetic, bucolic... și pot să continui cu sinonimele de bine, numa' să te aduc aici și să nu te demoralizezi de începutul draconic. Insist atât, pe de o parte pentru că e una dintre cele mai interesante poteci pe care poți să le calci în România, iar pe de altă parte pentru că în duminica în care fusei acolo erau mulți doritori prin preajmă, însă puțini îndrăzneau să treacă de prima porțiune (leneși ne-am mai făcut!), iar din acei puțini și mai rari erau cei care nu făceau cale întoarsă la mijlocul pantei.  

La finalul urcării de aproximativ jumătate de oră, prin pădure, peisajul se schimbă radical, rădăcinile copacilor fiind înlocuite cu piatră masivă și pietriș mărunt. Un prim popas poți face la crucea din lemn, de unde se deschide o priveliște largă, apoi vei coborî câteva serpentine (da, le vei urca înapoi), iar cărarea va continua lejer, cu încă o secțiune scurtă de urcuș domol, în zona Gaura Fetei (o peșteră pe care o vei zări în partea dreaptă a drumului, cu câteva minute înainte să ajungi la moară, la care de altfel poți coborî într-un minut-două, ca să o admiri cum se cuvine). Pe traseu vei mai fi nevoit să treci peste apa ce a făurit cheile, pe niște podețe de lemn mai mult sau mai puțin stabile, sau să traversezi direct prin apă, depinde și de debitul pe care-l nimerești. Nu-ți face probleme, însă, apa nu e foarte rece vara, iar adâncimea este nesemnificativă. 

Gândește-te cât de tare era să fii grănicer, să ai această ocupație, în perioada când pe aici era un hotar, pentru peisajul pe care-l vedeai zilnic de la birou :) Sigur erau multe alte neplăceri și dificultăți, dar zău că totul părea mai acceptabil când ochii ți se loveau de stânci mărețe, și nu de ecrane de calculator! Mai jos, diverse mostre de pe traseu. Vii și tu pe aici, 'nțeles? 

cascada cheile tasnei cascada cheile tasnei cheile tasnei iunie 2016 cheile tasnei iunie 2016
cheile tasnei iunie 2016 cheile tasnei iunie 2016 cheile tasnei iunie 2016 cheile tasnei iunie 2016
cheile tasnei iunie 2016 cheile tasnei iunie 2016 cheile tasnei iunie 2016 cheile tasnei iunie 2016
cheile tasnei iunie 2016 cheile tasnei iunie 2016 cheile tasnei iunie 2016 cruce cheile tasnei moara cheile tasnei padure cheile tasnei

moara cheile tasnei


Traseul (pe scurt):
--------------------------------------------
marcaj: + 
Motel Dumbrava - intrare în chei: 30-40 minute
intrare chei - cruce: 5 minute (incluzând ședințele foto :P)
cruce - prima poieniță: 10 minute
prima poieniță - moară: 40 minute
întoarcere:
moară - cruce: 40 minute
cruce - Motel Dumbrava: 30 minute
______________________________
TOTAL: 1 h 30' (dus), 1 h 10' (întors) => aprox. 3 h (dus-întors, neincluzând pauze de masă, multele opriri pentru poze)


moara cheile tasnei

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!