Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 17 iunie 2016

Cetatile de la poalele Retezatului, perlele medievale din Tara Hategului: Colt, Malaiesti, Salasu de Sus

Nu multe se pot spune despre oamenii care trăiau în Evul Mediu prin România, pe de o parte pentru că nu ne-au rămas multe scrieri/inscripții și cine mai știe ce formă de comunicare, iar pe de altă parte pentru că efectiv nu au consemnat prea multe informații la vremea aceea, "întârziații Europei" atunci, ca și acum. Însă un lucru e cert, nu erau proști :) Cel puțin cei care sălășluiau prin Țara Hațegului. 
Poți să-ți dai seama de asta fără să citești mii de pagini de istorie, doar venind pe aceste meleaguri și dând cu ochii de cetățile de secol XIV. 

Remarci ușor o mare diferență între cetățile de aici și celelalte din România: nu sunt cocoțate pe vreun deal impresionant, cu panoramă la 360 de grade și ziduri odată de nepătruns. Oamenii anilor 1300 au știut să profite de mediul înconjurător, transformând într-un mare avantaj poziționarea în teritoriu care astăzi ni se poate părea dezavantajoasă. NU aveau nevoie de ziduri înalte și groase, deci nu le-au făcut așa, cheltuind banii inutil. Unde ne-a dispărut această chibzuire? Toate cele 3 cetăți au câte un turn impunător, cu ferestruici înguste, de unde se ocheau inamicii, acestora fiindu-le imposibil să riposteze. Erau loviți, dar să nimerească înapoi prin găurile alea... good luck with that! Apoi, se putea preconiza clar din ce direcție ar fi venit răul, pentru că dintr-o anumită parte, din spate mai exact, sigur-sigur nu venea nimeni. Pentru că acolo era cel mai mare aliat al hațeganilor, și anume... Retezatul! Clar, pe vremurile acelea, o barieră de nepătruns pentru o ființă omenească. Iar ca să vii ca intrus, neobișnuit cu atmosfera locului dintr-o depresiune de munte, cu vremea de un specific local, era ca și cum ai fi plecat din start la luptă cu o șansă în minus.

Cu asemenea gânduri în minte plecam ultima oară când am fost în zonă, câte povești s-ar putea spune și câte urechi ar fi dispuse să le asculte! Cetatea Colț, Cetatea Mălăiești și Cetatea Sălașu de Sus, la câțiva kilometri unele de altele, cuibărite la călcâiele Retezatului, atipice și fascinante...

cetatea malaiesti

Cetatea Colț

După cum îi spune și numele, chiar e pe un colț... de deal. De departe, cea mai atractivă din cele trei, căci se pare că ruina prin excelență de astăzi a fost nimeni altul decât Castelul din Carpați al lui Jules Verne! Dânsei i-am acordat deja două povești la bord (în 2014 și 2011), așadar nu mai e nimic de adăugat în plus decât că e musai să ajungi și tu aici, dacă n-ai făcut-o deja. Accesul este gratuit.

cetatea colt hategCetatea Mălăiești

A renăscut din propria cenușă grație unei investiții de 1,5 milioane de €, însă noua înfățișare i-a atras mai degrabă o faimă negativă. "Monumentul manea", lângă care s-a montat o scenă de spectacole pe care deja niște conaționali s-au filmat în hore, antenă pe turn, geamuri termopan, tencuieli, instalații electrice. Fonduri de la Uniunea Europeană folosite după capul și priceperea hațeganilor de secol XXI! Personal, mi-au plăcut 4 lucruri: existența unei parcări care pare bine integrată în peisaj și în care pot trage și autocare, umorul involuntar semnalat de o plăcuță ce anunță amenzi de 30 de RON (!) pentru aruncarea deșeurilor, suficientele indicatoare care te îndrumă spre obiectiv și abordarea relaxată de prezentare a informațiilor istorice, prin care chiar poți să înveți ceva nou, rapid și ușor, dar și să-ți pui imaginația la contribuție, atmosfera medievală trezindu-se la viață sub ochii tăi. 
Un scurt exemplu:
Credeți că ați fi putut locui într-o cetate medievală? Imaginați-vă că într-un turn mic ca acesta, cu ferestre prin care abia pătrundea lumina, locuiau la începutul Evului Mediu cei mai înstăriți oameni din zonă: nobilii. 


Accesul este gratuit, însă pentru a vizita turnul și în interior, trebuie să te încadrezi în intervalul orar 8-16 (luni-vineri) sau 10-18 (sâmbătă-duminică) și să suni la unul din numerele următoare: 0763/608.311; 0786/402.870; 0786/402.869

cetatea malaiesti cetatea malaiesti cetatea malaiesti panorama cetatea malaiesti


Cetatea Sălașu de Sus

Spre deosebire de celelalte, aceasta a fost de fapt o curte nobiliară fortificată, o reședință confortabilă, cu camere mai spațioase și mai luminoase, după standardele vremii. Accesul este gratuit și nu durează mai mult de câteva minute, comparându-se cu o trecere în revistă a unei sufragerii din zilele noastre :)

cetatea salasu de sus cetatea salasu de sus cetatea salasu de sus

Cum ajungi?

Toate cele 3 cetăți pot fi văzute într-o singură zi și sunt foarte aproape una de cealaltă. 

De pe E 79 (Hațeg - Petroșani), din Ohaba de Piatră, intră DJ 667 A și după ce treci de Sălașu de Jos vei ajunge, bineînțeles, în Sălașu de Sus, cetatea fiind chiar la drumul principal. Mergând mai departe, ajungi imediat în Mălăiești. Cetatea e accesibilă de pe un drumeag ce pornește din drumul județean, se poate ajunge cu mașina până în dreptul ei, urmărește indicatoarele. 

Dacă revii la drumul județean și îți continui periplul, vei ajunge în următoarea localitate, care e Nucșoara, de unde poți porni la pas (circa o oră) pe o potecă tematică prin pădure care te va duce la Cetatea Colț. Dacă dorești să ajungi mai bine cu mașina, chiar la baza cetății, atunci întoarce-te în Ohaba de Piatră și ia-o spre Hațeg. În Sântămăria Orlea, cotește pe DJ 686 și mergi tot înainte până în Râu de Mori, unde cotești stânga, spre Suseni, la capătul satului fiind Castelul din Carpați.


Prelungește-ți șederea!

Dacă tot te afli în zonă, merită să te mai abați câțiva kilometri și pe la... 


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!