Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 18 mai 2016

Chiar si un oras mic are cu ce se mandri! Invitatie la Gradina Botanica din JIBOU

Chiar dacă nu era întâia oară când o vizitam, tot mă minunam la fiecare pas și mă întrebam ce mai urmează. Anticiparea revenirii nu a fost lipsită de emoții pozitive, de-abia așteptam să o revăd și efectiv nu mai puteam suporta cât de greu se mișca timpul sau cât de lungi deveniseră cei 90 de kilometri care o despărțeau de Cluj-Napoca, ultimul oraș pe care îl lăsasem în spate. Nici acum nu pot să înțeleg cum de într-un orășel de care nu mulți au auzit, în care locuiesc puțin peste 10.000 de oameni, se găsește așa ceva! Dar nu pricep nici de ce mă mai mir astăzi, știind că România este o țară a surprizelor, uneori tare plăcute. 

Iată-mă, așadar, pe final de aprilie, în cel mai prielnic moment de a fi pe aceste meleaguri, când cei 40.000 de bulbi de lalele din peste 100 de soiuri își dau arama pe față, adică ne arată de ce sunt în stare :) Mă aflam alături de familie într-un loc drag sufletului meu, în ceea ce pentru mine a fost, este și va rămâne cea mai frumoasă grădină botanică din România

gradina japoneza jibou

Poate te întrebi deja de ce îmi place aici așa de mult sau cum de nu o consider mai presus pe cea din Cluj-Napoca, faimoasa grădină botanică. Motivele sunt diverse, dar chiar și dacă n-ar avea cu ce să se laude, aș face o super reclamă județului în care se află, pentru că merită și are nevoie să fie mai băgat în seamă de turiști.

sere gradina botanica jibou
Găsești această grădină botanică în orășelul Jibou, din Sălaj, și îmi place la ea inclusiv baia :)) Chiar dacă nu te trec anumite nevoi, tot te îndemn să-i treci pragul, pentru că e o toaletă modernă și pusă la punct, așa cum din păcate găsești prea rar prin România. Apoi intră în sere; da, în acele două cupole imense din sticlă. Nu vei regăsi aici înăbușeala obișnuită reproducerii climatelor tropicale, deși plantele exotice nu lipsesc, ci pe lângă sute de cactuși, palmieri giganți și susur de apă cristalină, vei găsi o sală ca-ntr-o peșteră și zeci de acvarii cu pești! Ți-am zis eu că e ceva deosebit cu grădina asta, numai aici am găsit botanicul și zoologicul la un loc, peștii nefiind singurele vietăți ce trăiesc pe cele 24 ha de frumos - în capătul grădinii, unde se zărește o pădure deasă, sunt mistreți, căprioare și păsări, destul de timide la pozat, pentru că și spațiul le permite să se desfășoare în voie.

Piesa de rezistență din punctul meu de vedere rămâne, însă, întinsa grădină japoneză, cu Casa Ceaiului ca element central. În această vizită, m-am concentrat mai mult pe acest sector, pentru că din momentul în care am pășit în interiorul oriental și m-am așezat pe o băncuță de lemn nu aș mai fi vrut să plec. Poate de vină o fi fost și soarele care se pregătea de culcare, filtrându-se duios pe lângă o tufă mov, scăldându-mă într-o căldură tare plăcută și imprimându-mi acel sentiment de zen pe care nicio astfel de amenajare exterioară nu îl dă greș redându-l. Să tot ai parte de astfel de momente când realizezi cât de norocos ești că trăiești, chiar și în România!

casa ceaiului gradina japoneza jibou casa ceaiului gradina japoneza jibou casa ceaiului gradina japoneza jibou gradina botanica jibou gradina botanica jibou gradina botanica jibou
gradina botanica jibou gradina japoneza jibou gradina japoneza jibou palmier gradina botanica jibou sere gradina botanica jibou sere gradina botanica jibou

Iar pe drumul de întoarcere, nu uita să faci o reverență în fața conacului Wesselenyi, cel mai bătrân locatar al acestor pământuri, în a cărui două secole de existență i-a fost dat să vadă numai lucruri frumoase și... parfumate :)

conac gradina botanica jibou
conac gradina botanica jibou


Pentru mai multe cadre colorate și un plus de poftă de a ajunge aici, aruncă o privire și spre povestea pe care i-am dedicat-o în 2012
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!