Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 1 mai 2016

Care sa fie cea mai importanta manastire din Romania?
Eu mizez pe Curtea de Arges

Aseară, în cea mai importantă noapte a ortodoxiei, cea a Învierii, mii de oameni s-au adunat într-un singur suflet în această curte, deși imensă într-o zi oarecare, acum neîncăpătoare. Nu am fost acolo în acele momente, dar urmăream fascinată transmisia celor de la Pro TV. Profit, astfel, de acest prilej pentru a vă face o nouă recomandare, de data aceasta de a ajunge și voi la, consider eu, cea mai importantă mănăstire din România

Corespondentul Pro TV, Alex Dima, mi-a întărit convingerea că nu există un alt lăcaș de cult în țară care să adune laolaltă atâtea legende nemuritoare, atâtea capete încoronate și atâta faimă cât s-o întreacă. Așadar, dragi navigatori la bord, să purcedem spre Mănăstirea Curtea de Argeș!

manastirea curtea de arges

mesterul manole curtea de argesPrima culme care ar trebui menționată ar fi faptul că s-a construit în doar 5 ani (1512 - 1517)! Nu știu cum de în zilele noastre nu mai reușim această ispravă, dar bănuiesc că totul se leagă de marea legendă care i-a adus faima: cea  a Meșterului Manole, conform căreia știm cu toții cum s-a putut realiza, de fapt, ridicarea bisericii - prin zidirea soției acestuia (locul anume încă se mai poate vedea, fiind marcat pe o latură din spatele bisericii). Putem intepreta acest fapt și prin necesitatea aflării femeii la baza tuturor lucrurilor trainice, dar dacă nu suntem misandri, ne gândim că această impresionantă construcție era considerată în vremurile acelea drept una dintre minunile lumii.

Ctitorită de Neagoe Basarab (cine n-a auzit de acest mare domnitor?), de numele mănăstirii se leagă astăzi și alte personalități celebre, fiind necropolă pentru familia regală a României. Aici odihnesc regii Ferdinand, Carol I și Carol al II-lea, dar și reginele Elisabeta și Maria. Pe lângă aceștia, își duc somnul de veci tot în aceste incinte miraculoase chiar Neagoe Basarab, dar și soția și fiica acestuia. Iar Radu de la Afumați este un alt nume faimos care se alătură panopliei de decedați cu ștaif. 

În zilele noastre, mai pline de păcat, se aude mereu la televizor de Curtea de Argeș, prin alte tratamente regești prilejuite cu ocazia Adormirii Maicii Domnului (15 august), când în jurul mănăstirii se încing grătare babane și se fac banchete răsunătoare în comunitatea romilor. De altfel, este singurul loc unde am găsit ca suveniruri replici de coroane, imitând aurul și podoabele cu bijuterii opulente. 

În aceste scurte rânduri, v-am prezentat doar câteva dintre motivele care vă pot aduce pe aceste meleaguri. Restul surprizelor le puteți descoperi pe cont propriu, bucuria fiind cu atât mai mare, vă garantez. Nu uitați, însă, că trecând de mănăstire, în sus, spre munte, nimeriți pe cel mai frumos drum din lume, Transfăgărășan! Așa că... nu-mi rămâne decât să vă urez vizitare plăcută și reculegere din plin și să mă anunțați dacă într-un pom din zona toaletelor se mai aude glasul disperat al unui pui de pisică, care nu voia defel să coboare, oricât m-am chinuit eu și alți trecători să o ajutăm, la cea mai recentă oprire a mea la mănăstire. Mulțumesc :) 

manastirea curtea de arges manastirea curtea de arges manastirea curtea de arges paraclis manastirea curtea de arges__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!