Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 4 mai 2016

Cea mai tare experienta pe care o poti avea in Costinesti

Până la acceleranta dezvoltare și creștere în popularitate a Mamaiei, Costinești, odată un micuț sat pescăresc, era "stațiunea tineretului". Cine se mai gândea la Emil Costinescu, de unde i se trage numele, primar al Bucureștiului care avea o moșie pe aceste meleaguri, când petrecerile în aer liber se țineau lanț la discotecile deja legendare - Ring, Tineretului, Vox Maris? 

Îmi pare rău să văd această stațiune intrând într-un nemeritat con de umbră, dar pentru că nu mă las bătută, știu că poate redeveni atractivă foarte ușor. E nevoie doar de un imbold și de o poveste frumoasă :) Așa că astăzi a sosit momentul să vă spun cum de 1 Mai 2016 mi s-a mai împlinit un vis. Fix la Costinești!

hai la bord epava costinesti

Sunt multe experiențe care te pot lega pe viață de Costinești, chiar dacă la momentul respectiv poate nu le realizezi importanța: un sărut furat în fața Obeliscului, o tragere timidă cu ochiul la plaja cu nudiști când ești minor (din păcate, s-a cam pierdut obiceiul :D), un dans până în zori la discotecă, plimbările printre aceleași magazine pe care le știi deja prea bine, o friptură și o salată de varză savurate în curtea unui localnic care și-a deschis terasă, trenul așteptat în halta Costinești Tabără... Dar niciuna din amintirile de mai sus nu o poate rivaliza pe cea oferită de o ''bătrânică" de 74 de ani, stabilită (vrând-nevrând) pe aceste meleaguri acum 48 ani. Deja v-ați dat seama, vorbesc de epava navei Evangelia, eșuată la 1,5 mile marine de țărmul Costineștiului, care din 1968 și-a legat definitiv istoria de această stațiune, devenindu-i un veritabil simbol.

epava costinestiFată de marinar cum mă știți, recunosc că n-a trecut niciun an din viața mea până acum să nu fi ajuns măcar o dată-n an la malul Mării Negre. De multe ori am poposit și pe țărmul Costineștiului și mă uitam cu orele la epava asta, de-a pururea fascinată. Mai are rost să menționez cât visam să ajung și eu pe lângă dânsa, să o văd mai bine, să-i descoper secretele fantomatice? Ei bine, știam că această aventură le era destinată numai scafandrilor așa că mi-am lăsat baltă visurile și gândurile de copilă și m-am mulțumit, cu greu, să o privesc de la mal... Până în ziua de 1 Mai 2016, când am făcut un nou popas la Costinești, fără un scop anume în afară de pura curiozitate de a vedea ce s-a mai schimbat, cum s-a pregătit stațiunea pentru mini-vacanța de Paște ce a coincis cu Ziua Muncii (sâc!), pentru a-mi reaminti locuri familiare. Nici nu bănuiam ce avea să mi se întâmple!

Trecând pe aceeași faleză pe unde mai fusesem de atâtea ori, pe lângă Lacul Costinești (apropo, e singurul de pe litoral care nu e alimentat subteran!), iaca îmi iese în cale un anunț pe care nu-mi venea a crede că-l citesc, darămite că e valabil și în acea zi de dublă-sărbătoare, din extra-sezon totuși: plimbări la epavă pentru doar 10 lei de persoană!

Numai eu știam ce învălmășeală îmi trecea prin cap în acele momente: nu frică de apă, rău de mare sau alte prostii, ci întrebări ca: se pleacă doar dacă se strânge un anumit număr de persoane, poate doar într-o anumită dată și aia nu e astăzi, oare chiar te duc până la EA s.a. Părând vădit codindu-mă, am și fost reperată de unul dintre organizatori, care-mi spune că e o șalupă pregătită și se pleacă într-un minut. Atât mi-a fost de-ajuns! Vesta de salvare pe mine, hopa sus, așezare la proră și să... pornim!

Nu cred că aventura a durat mai mult de un sfert de oră, dar eu n-am mai știut pe ce lume și în ce timp trăiesc, m-am bucurat de marea ca un lac, fără niciun val, de soarele puternic, de vântul bătându-mi pe la urechi în goana șalupei și de spectacolul de pe mare cu priveliștea spre întreaga stațiune, dar mai ales, bineînțeles, către the one and only - Evanghelia, după cum i se zice în popor. Am ajuns atât de aproape de dânsa încât aproape o atingeam, am văzut-o din toate părțile, m-a uimit cât de mare este de fapt și cât de clară este marea în jurul ei, m-a dus cu gândul la Titanic și am cunoscut-o ca un cuib al cormoranilor și al pescărușilor. Așa cum bănuiți, arată și mai dizgrațios decât pare de la mal, este o ruină prin excelență, dar e ca un horror bun: te îngrozește, însă nu-ți poți lua ochii de la ea! :D

epava costinesti

Dacă tot am făcut oficial cunoștință, merită să vă spun câteva cuvinte despre dânsa, căci povestea care a adus-o pe aceste meleaguri este de-a dreptul extraordinară. Pe scurt, avea un motor de 2.650 CP și a fost construită în Irlanda de Nord, de unde a fost lansată la apă în 1942. Sub pavilion grecesc, aducea portocale la Constanța, până în 15 octombrie 1968 când echipajul a transmis un semnal SOS. S-a pornit imediat întru ajutorare, însă la prima localizare trimisă de echipajul disperat, undeva între Gura Portiței și Brațul Sfântu Gheorghe, nava nu a fost reperată. Un nou apel și noi coordonate plasau nava între Gura Portiței și Vadu. Nici aici, Evangelia nu a fost găsită. La a treia încercare de a lua contact cu echipajul, nimeni nu a mai răspuns. 

Nicolae Mircea Ionescu, cel care a condus echipa de salvare, a avut inspirația de a căuta ambarcațiunea în direcția opusă celei transmise ultima oară de greci și astfel a fost găsită unde este și astăzi, eșuată pe (culmea!) singurul petec de nisip dintr-o zonă pietroasă, deși această anomalie a reliefului era trecută pe toate hărțile de navigație. 

epava costinestiS-a trecut la operațiunea de dezeșuare, căci nava putea să se întoarcă în larg fără probleme, și după câteva ore plutea din nou, fiind practic salvată. Ziua următoare, însă, echipajul de salvare revine în zonă și găsește nava din nou pe uscat, înfiptă mult mai adânc! Deja enigmele se adunau în jurul acestui subiect, iar Mircea Ionescu nu credea, se pare, în teorii ca Triunghiul Bermudelor. Așadar, suspicios, trimite un scafandru să verifice pupa navei și descoperă că elicea era avariată, ceea ce l-a dus la concluzia că motorul fusese pus pe "toată viteza înainte". Așadar, existau indicii că pe timpul nopții nava fusese eșuată (din nou) în mod intenționat! Cine și de ce ar face asta? 

Explicația a fost simplă: echipajul dorea să primească prima de asigurare, fentă populară la acea vreme. Asiguratorul, însă, a refuzat plata asigurării pe baza informațiilor primite de la salvatorii români, cum echipajul abandonase nava, conform regulilor internaționale nava a devenit proprietatea statului nostru, așadar din toată harababura noi am ieșit cei mai câștigați, cu un simbol care ar putea face din Costinești un magnet pentru turiștii de pretutindeni.

epava costinesti epava costinesti epava costinesti obelisc costinesti vedere de pe mare
salupa epava costinesti costinesti vedere din salupa epava costinesti epava costinesti


Cazare ieftină în Costinești se găsește din plin, petrecerile cu spumă sunt nelipsite, după cum se vede și din clipul de promovare pentru 2016, se dorește ca fostul sat pescăresc să devină stațiunea nr. 1 pe litoralul românesc în acest an, i s-a făcut chiar și un site de prezentare - costinestiul.ro, așadar sunt destule motive să auzim numai de bine de "stațiunea tineretului". 

Eu de-abia aștept să debarc din nou la Costineștiiii!__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!