Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 10 mai 2016

Casa Comana: Legendarul paradis acvatic de la 30 km de Bucuresti

Pentru bucureșteni, pentru că lor le e cel mai la îndemână, week-end-ul poate avea mereu alură de vacanță, dacă poposesc pe meleagurile unde altădată Marii Paharnici greci țineau banchete legendare, Neajlovul își crea o veritabilă deltă, iar vestitul tren Orient Express trecea în iuțeală spre Istanbul.

Există, așadar, un loc atât de aproape de București de pare incredibil, la vreo 30 km în direcția Giurgiu, unde nu doar găsești legende, natură și oameni frumoși, ci devii parte din poveste. La Casa Comana, nu se vând povești, ci acolo este însăși povestea. Într-o zi obișnuită de week-end, îl poți întâlni pe Vlad Țepeș, poți să fii servit de Marele Paharnic, în pivnițe cu vinuri alese, să participi la spectacole folclorice, să călătorești cu Orient Express-ul, să te cațeri prin copaci sau să aluneci ca Tarzan de la unul la altul, să legi de un lacăt cele mai arzătoare dorințe sau să te dai în bărci pe ape senine, să te relaxezi la spa sau jucând biliard, să culegi legume din grădină, să călărești lipițani sau să explorezi un tărâm magic printr-o plimbare cu trăsura.

Și acesta e doar începutul :)  

panorama casa comana

Nu multă lume cunoaște, ceea este într-adevăr păcat, că mândra noastră Capitală e un fel de Tulcea, adică o poartă spre delte, căci nu doar una, ci două îi sunt apropiate. Una dintre ele e ceva mai atipică și încă neclasificată oficial, pe care o găsim în sectorul 4 – Delta Văcărești. Cealaltă este mai mult decât recunoscută, este pe locul doi ca biodiversitate după Delta Dunării, și e deschisă pentru orice doritor în județul Giurgiu – Delta Neajlovului. Sunt 1.100 ha de frumos, stuf, apă, păsări, pești și, într-o părticică a sa, se află un superb complex de 4 stele, unde week-end-urile sunt sinonime cu vacanța, indiferent de sezon.

delta neajlovului mai 2016Accesul la Casa Comana este liber pentru orice amator de ieșit în natură și aer curat, iar distracțiile apar una câte una, mergând pe aleile complexului. Locul a fost ales exemplar, căci în afară de peisajul senzațional, istoria a consemnat evenimente importante care îi dau și astăzi o alură fermecată.

Nu departe de complex, la 20 decembrie 1476, nimeni altul decât Vlad Țepeș își găsea sfârșitul și devenea legendă. Un pic mai încolo, la Mănăstirea Comana, trupul era depus, iar prin vicisitudinile vremii a ajuns unde, teoretic, e și astăzi, adică la Snagov. La ultima mea vizită în zonă, însă, eu am simțit că domnitorul Țării Românești nu a părăsit niciodată aceste meleaguri, ba chiar l-am zărit la un moment dat în timpul spectacolului folcloric pe care l-am prins, susținut de Ansamblul Mugurel de Vlașca. Cine știe, poate îl veți întâlni și voi, când veți veni pe la Casa Comana :)

calusari casa comana ansamblu folcloric casa comana ansamblu folcloric casa comana

Un alt eveniment de ținut minte s-a petrecut în 1883, la 1 km distanță, când prin Gara Comana a trecut, pentru prima dată, vestitul tren Orient Express. De atunci, a făcut, bineînțeles, mai multe curse, astăzi însă mai e doar o amintire. Sau poate e mai mult decât atât? Dacă veniți la Casa Comana, vă puteți îmbarca într-un trenuleț care îi poartă numele și care vă propune o călătorie, nu atât de luxoasă ca originalul, dar pe măsură de agreabilă, timp de 20 de minute, ducându-vă prin complex, printr-o parte a deltei și pe străzile din comuna Comana, trecând chiar și pe lângă Casa Memorială Gelu Naum, cufundată în iederă, autor cunoscut pentru pinguinul călător Apolodor.

trenulet orient express casa comana
trenulet orient express casa comana

Meleagurile acestea au cunoscut încă un moment impresionant, care a avut loc în noaptea de 6 spre 7 mai 1944. Atunci, un bombardier englezesc este doborât de antiaeriana germană. În agonia căderii și cu certitudinea că nicio speranță nu mai există pentru echipajul format din 5 soldați britanici, cumva se reușește direcționarea avionului dinspre satul Comana spre balta din jurul acestuia, evitându-se astfel pierderea de alte vieți omenești. Localnicii au dat dovadă de o umanitate rar întâlnită, în ciuda atmosferei delicate a celui de-al doilea Război Mondial, au fugit spre locul tragediei și constatând că nu există vreun supraviețuitor, nu au lăsat totuși corpurile de izbeliște, chiar dacă aparțineau unor dușmani. I-au depus în mausoleul construit de Nicolae Iorga de la mănăstirea Comana și i-au înmormântat după datinele creștine. Gestul lor este apreciat chiar și astăzi, după 72 de ani, și la data când se comemorează acest eveniment, oficiali englezi, în frunte cu Ambasadorul Marii Britanii la București, sunt prezenți la Comana, pentru a aduce un omagiu celor implicați. La fel s-a petrecut și în duminica de 8 mai 2016.

Locul tragediei este marcat printr-o placă memorială și se poate ajunge acolo, destul de ușor, cu barca. Întrebați la Casa Comana pentru relații în acest sens.

barca delta neajlovului biserica manastire comana delta neajlovului mai 2016 delta neajlovului mai 2016 delta neajlovului mai 2016
loc prabusire avion britanic comana mausoleu manastirea comana mausoleu manastirea comana oficiali englezi delta neajlovului oficiali englezi delta neajlovului pisica manastirea comana

Trecând de la triste amintiri la prilejuri de veselie, musai de știut că tot aceste locuri (Doamne, câte chestii faine s-au adunat laolaltă!) erau odinioară fieful Marilor Paharnici greci. Banchetele legendare care se dădeau cândva se replică și în zilele noastre, voi trebuie doar să veniți cu poftă de distracție și cu inima deschisă. La Casa Comana, înainteee! :)

casa comana calarie casa comana decor casa comana delta neajlovului mai 2016 gradina mirodenii casa comana
pasarela dorintelor casa comana pivnita casa comana tiroliana casa comana

terasa casa comana

terasa casa comana__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!