Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 10 aprilie 2016

Monumentul de la Lutita: Nu e inchinat romanilor, dar e o parte din istoria noastra pe care n-ar fi rau s-o cunoastem

Frați concețățeni sași și români!
Dorim ca în această țără să domnească pacea și libertatea, de roadele dulci ale cărora să ne putem bucura împreună cu voi...

Din apelul Adunării Naționale Secuiești de la Lutița
16-18 OCT 1848


monument lutita

Rândurile de mai sus s-au rostit cu scopul de a instaura pacea și buna înțelegere într-o perioadă în care principalele trei comunități care locuiau în Transilvania (secuii, sașii, românii) aveau fiecare alte interese. Totul a început în 1848, când Ungaria aflată sub dominație hasburgică s-a trezit că ar fi momentul prielnic să-și declare independența. Maghiarii din Ardeal, cum altfel, și-au dorit să se alăture fraților din Panonia, declarând unirea Transilvaniei cu Ungaria, fără să le pese câtuși de puțin de dorințele și aspirațiile celorlalți locuitori, adică românii și sașii. Au declarat fățiș că în Transilvania există o singură națiune, adică aia maghiară.

Evident, scânteile nu au întârziat să apară și iată-ne în istorie cu un adevărat război între 3 tabere:

- austriecii, care își vedeau amenințat imperiul
- secuii, care voiau să se întoarcă acasă
- sașii și românii, care riscau să rămână fără țara pe care o știau ca acasă


monument lutitaStarea agitată a ținut până în vara lui 1849, când ambițiile secuilor au fost spulberate de trupele austro-ruse, beneficiare de aportul substanțial al moților conduși de Avram Iancu.

Ca dovadă a nemărginitei noastre toleranțe naționale și a uitării cronice, în octombrie 1990, am dezvelit Monumentul de la Lutița, nu în amintirea românilor, ci pentru a marca evenimentul din 1848, când în localitatea harghiteană se adunaseră 30-60.000 de secui ce jurau credință guvernului ungar, dar în același timp cereau pace de la "frații" sași și români (în ideea că poate tăceau din gură și acceptau condițiile impuse).

Monumentul a fost realizat din travertin adus de la Borsec și a fost executat de sculptorii târgu-mureșeni Hunyadi László și Kiss Levente, după proiectele lui Kulcsár Béla. Este al nu știu câtelea monument închinat eroilor maghiari în România, ceea ce nu mă poate face decât să-mi scot simbolic pălăria în fața acestei minorități pentru că a reușit să-și lase amprenta atât de puternic într-o țară astăzi străină, să aibă grijă de istoria lor așa cum românii nu-s deloc în stare și să ne facă în ciudă că noi n-am izbutit să le întoarcem "isprăvile" pe teritoriul Ungariei. Mi-ar plăcea să văd și în Ungaria astfel de monumente închinate românilor! Dar să nu mă plâng: ne-am infiltrat discret, însă am punctat puternic, băgându-ne aurul chiar în tavanul Parlamentului din Budapesta :)

monument lutita


Cum ajungi?

Accesul se face din DJ 137 (Odorheiu Secuiesc - Cristuru Secuiesc), între localitățile Mugeni și Dejuțiu apărând indicatorul spre satul Lutița (pe DC 15). Cotindu-se spre sat, la nici 200 m, pe partea stângă, vei observa monumentul. 
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!