Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 9 aprilie 2016

Lolaia: Cea mai accesibila cascada din Retezat, preludiul celor 40 de lacuri glaciare

Chiar și în toiul iernii, drumețul amator de aer curat, sunete liniștitoare și peisaje de pus la suflet, se poate abate fără prea multe griji către poalele Munților Retezat, unde se prăvălește mereu o cădere de apă ca-n basme. Cu numele său extrem de melodios, Cascada Lolaia trăiește la 1.050 m altitudine și e fotogenică din cale-afară, îmbiindu-te cu putere să-i faci o poză (sau mai multe) de pe stativul special amenajat pentru selfie-uri ca la carte. Doar și pentru acest accesoriu pe care nu te aștepți să-l găsești într-o pădure, de altfel singurul de acest tip pe care l-am văzut la vreun obiectiv din România, și tot merită să te îndrepți spre această destinație.

Pe cuvânt de navigator la bord, eu mi-am adăugat vreo 2 ore în plus pe drumul spre acasă, în duminica de Sfântul Valentin 2016, numai ca să o văd și pe ea :) Nu mă întrebați dacă a meritat, vă arăt doar reacția atunci când am întâlnit-o pentru prima dată:

selfie cascada lolaia retezat

Dacă nu v-ați dat seama, răspunsul este DA. Mi-a plăcut foarte mult! Vara, apa se desparte în două codițe în jurul unui cap din piatră, iarna este așa cum puteți vedea. O Crăiasă a Gheții așezată la poalele unei lumi glaciare. Preludiul celor 40 de lacuri glaciare pe care le puteți descoperi, la pas, dacă veți continua ascensiunea. O frumusețe în plus într-o lume de basm. Cireașa de pe tort. Continuați cum mai doriți și mai poftiți :)

cascada lolaia retezat
cascada lolaia retezat

Cum ajungeți?

După cum spuneam, cascada este accesibilă tot timpul anului. Iarna, bineînțeles, trebuie să aveți un pic mai multă grijă, poate veți înainta mai mult pe jos decât cu mașina și bocancii nu vor trebui să lipsească, dar în principiu vă descurcați fără să fiți alpiniști :)

Așadar, trebuie să ajungeți pe DN 66/E 79, între Hațeg și Petroșani și să nimeriți în localitatea Ohaba sub Piatră. Aici veți întâlni multe indicatoare către multele obiective la care vă puteți opri pe drum, dar pe noi ne interesează acum fix Cascada Lolaia. Cotiți, deci, pe DJ 667A și mergeți tooot înainte până dați de cascadă :) Veți trece prin satele Sălașu de Jos, Sălașu de Sus și Nucșoara. La capătul Nucșoarei asfaltul ce era în stare perfectă până aici va dispărea și va apărea un drum forestier destul de îngust, dar accesibil, care oferă priveliști minunate către masivul Retezat.

peisaj retezat
peisaj retezat

Continuați până ajungeți în cătunul Cârnic (un grup de câteva căbănuțe, un strop de civilizație aruncat în mijlocul sălbăticiei, un loc pe care nu-l veți uita ușor, vă asigur!).

După ultima casă, este o zonă mai largă ce poate fi folosită ca parcare, unde se află și o hartă cu traseele în Retezat și unde vă recomand să lăsați orice mijloc de transport și să porniți pe jos. De aici până la cascadă nu sunt mai mult de 15 minute, dar contorizați și jumătatea de oră scursă de la drumul european până aici (excluzând aproape inevitabile opriri la fiecare obiectiv mișto pe lângă care veți trece).

scara acces cascada lolaiaPână la cascadă este o cărare mai largă, marcată cu bandă albastră, cu o mică pantă doar la început, apoi drumul se liniștește definitiv. Pe acest drum ați putea încerca să urcați cu mașina în zilele însorite de vară, dar să nu uităm că vă aflați pe teritoriul unui parc național, așa că mai bine ne abținem. Și un pic de mișcare, fiind și ușoară, nu strică niciodată.

Astfel, la un moment dat, veți începe să auziți susurul de neconfundat al unei cascade și veți descoperi un indicator, pe partea stângă, care vă anunță că mai aveți doar 5 minute. Ei, aveți chiar mai puțin de atât. Nu aveți cum să o ratați, fiind montate mai multe panouri în dreptul ei și un alt indicator va arăta direcția opusă – spre Cabana Pietrele (1 -1,5 h). Ca să ajungeți la Cascada Lolaia veți avea de coborât câteva scări noi din lemn. Vă veți opri pe un pinten de unde veți avea cea mai bună priveliște. Tot aici e și acel stativ de care vorbeam la început. În imediata apropiere, dacă sunteți curioși, veți mai putea colinda pe o mică potecă, care vă va scoate pe un vechi pod găurit, deasupra cascadei.


Amplasamentul aproximativ
45°25'40.5"N 22°53'51.7"E


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!