Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 19 aprilie 2016

Un loc unde trebuie sa ajungi macar o data in viata: la Baile Termale Romane din Geoagiu Bai

Nu am întâlnit om care să nu se minuneze atunci când a văzut poze de la fața locului și să nu se mire, apoi, aflând că imaginile sunt din România. Nici om care să fi plecat dezamăgit, chiar și atunci când nu mirosea prea bine acolo. Nici nu s-ar fi putut închipui o altă reacție în fața unui obiectiv, zice-se, unic în lume. Pe deasupra, ținându-se încă foarte bine la venerabila sa vârstă de peste 2000 de ani! 

Dacă nu ți-ai dat încă seama, vorbesc despre Băile Termale Romane din stațiunea Geoagiu Băi, un loc ferit de ochii curioșilor, ascuns în pământ, dar care odată descoperit ți se lipește de retină și de suflet, de unde nu-l mai poți scoate defel. Cu avertismentul lansat, poți continua să citești mai departe :) Știi la ce să te aștepți: la un obiectiv pe care nu concep să nu-l vezi cât mai curând. Vei exclama ulterior că România e faină rău! Am zis!

baile termale romane geoagiu bai

Despre minunăția asta din județul Hunedoara am mai povestit la bord, deci e posibil să o cunoști deja și să fii iremediabil îndrăgostit/ă. Mă bucur că viața ta este mai frumoasă de când ai aflat de dânsa :)

Dar dacă deja nu mai poți de curiozitate, gata, nu te mai țin pe jar. Pentru unul dintre cele mai mișto obiective turistice din România trebuie să le mulțumim romanilor, care ne-au lăsat moștenire una dintre caracteristicile lor - băile atât de populare și mult prea avansate pentru timpul la care au fost create.

Inspirați, așa cum îi știm, au amenajat băile acestea într-un mamelon de travertin sau, mai pe românește, într-o groapă din calcar. Poate suna dizgrațios, dar nu și când vorbim de iscusința amenajării romanilor. 

Peisajul este senzațional, în interiorul gropii găsindu-se un lac cu apă caldă, termală, care se alimentează printr-un canal săpat în piatră. Ca să cobori, trebuie să treci de nivelul 1, ca la un joc pe calculator, și anume să te strecori printr-un tunel îngust, apoi să cobori pe niște scări. E greu de explicat în cuvinte senzația pe care o simți știind că ai călcat pe urmele unor romani. Deschizători de drumuri și strămoși ai noștri, mulțumire vouă pentru încântarea pe care ne-o oferiți și la două milenii depărtare!

Ce este interesant nu s-a terminat aici. Groapa nu este ușor de dibuit și dacă n-ai fi atent, chiar ai putea să cazi în ditamai minunăția :) Te plimbi pe un dâmb, fix în centrul stațiunii, și deodată se cască un hău. Priveliștea de acolo este cel puțin la fel de impresionantă ca cea din interior. Iar pentru că, uneori, cuvintele sunt prea sărace în a-și face meseria de a exprima idei și trăiri, las câteva imagini să-ți scormonească și mai mult curiozitatea, cu speranța că nu vei mai pregeta și vei porni degrabă din loc cu destinația Geoagiu Băi.

baile termale romane geoagiu bai baile termale romane geoagiu bai baile termale romane geoagiu bai baile termale romane geoagiu bai
baile termale romane geoagiu bai tunel baile termale romane geoagiu bai tunel baile termale romane geoagiu bai tunel baile termale romane geoagiu bai

P.S. Notează-ți adresa: centrul stațiunii, vis-a-vis de centrul turistic Băile Daco-Romane și Clubul Tarabostes, cu acces din parc, pe la forajul numărul 9.
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!