Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 30 martie 2016

Vino pe malurile Timisului, in Lugoj!

De cel de-al doilea oraș ca importanță și mărime din județul Timiș, Lugoj pe numele său, mă leagă puține amintiri, dar nicidecum ușor de uitat. Este un orășel cochet, cu ritm și simțiri specific bănățene, dar neluat în considerare atunci când ne-am gândi la un city break. Și totuși, fără să se laude cu multe obiective turistice, merită să-i aloci măcar o oră pentru a face cunoștință, dacă te nimerești între Caransebeș și Timișoara. Cine știe, poate va reuși să te cucerească suficient de mult încât acea oră să se transforme într-o zi întreagă, poate în mai multe zile sau de ce nu în ani în care să tot revii, să-i tot fii oaspete?

Banatul, indiferent de unde l-ai privi, are acest efect asupra oricărui trecător; să nu spui că nu te-am avertizat :)

panorama lugoj

Prin Lugoj am trecut de multe ori, dar această constatare nu mă face automat o cunoscătoare devotată, pentru că exact asta am făcut – doar am trecut. La un moment dat, acum mai mulți ani, țin minte că am băut un cappucino foarte bun, într-un local central, imediat după ce traversasem podul peste Timiș, atunci foarte înflorat. Tot atunci, ajunsesem în zona gării, căutând un loc de cazare decent, alături de părinții mei și tot ce mai știu este că am intrat într-un hotel parcă din altă lume, unde m-am simțit probabil așa cum se simțise și profesorul Gavrilescu când a intrat în casa țigăncilor – intrigat și speriat, în același timp. Altădată, m-am oprit să fac o poză sinagogii. În interior, arată senzațional, dar n-am apucat să mă bucur de această priveliște. Încă.

Iar cea mai recentă amintire lugojeană se leagă de o plimbare ce nu a durat mai mult de jumătate de oră, în primele zile ale lui 2015, într-o duminică extrem de însorită, care mi-a demonstrat că aveam dreptate când mă tot gândeam că orașul ăsta merită explorat pe îndelete. Cu un pic de soare ce scălda totul într-o lumină feerică, nici nu mai conta că podul de fier nu mai avea flori agățate pe balustrade, că n-am mai băut niciun cappucino și că pe străzi ba erau grămezi de zăpadă murdară, ba niște bălți recent apărute.

Dacă n-ai mult timp la dispoziție, dar vrei totuși să pășești într-un nou oraș, poți să-mi calci pe urme. E doar la o oră depărtare de Reșița sau Timișoara, 1 oră și jumătate de Deva și la numai jumătate de ceas de Caransebeș. Accesibil nevoie mare, numai trebuie să ai curiozitatea de a-i face și lui o vizită, cât de scurtă :)

Așadar, descoperă arhitecturi deosebite pe pietonala Alexandru Mocioni, care e de o parte și de alta a străzii Bucegi (adică bulevardul principal al orașului), treci musai peste Timiș, pe podul-emblemă, ieși în Piața Iosif Constantin Drăgan, unde iarna poți descoperi bradul tradițional și o mică piață specifică, apoi în doar 1 minut te poți afla în fața Primăriei, poți admira cea mai veche clădire din oraș (Turnul Sfântul Nicolae) și peste drum – chiar EA, Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, cel mai important monument baroc din Banat. Neapărat, nu rata interiorul fastuos!

Iată cum, pe repede înainte, ai și captat un pic din ce oferă Lugojul. Multe surprize, însă, sunt acolo să le descoperi singur-singurel, fără să te mai direcționez eu. Un Muzeu de Istorie, un teatru vechi și căutările febrile pot începe!

biserica ortodoxa adormirea maicii domnului lugoj turn sfantul nicolae lugoj biserica ortodoxa adormirea maicii domnului lugoj biserica ortodoxa adormirea maicii domnului lugoj
statuie lugoj primaria lugoj centru lugoj iarna

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!