Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 19 martie 2016

Aici s-a nascut Mihai Viteazu de Transilvania.
Ce loc frumos!

La 25 km de orașul Deva, tot în județul Hunedoara, apare în calea drumeților o comună, aparent ca oricare alta din Transilvania. Ilia este numele ei, pentru mine o obsesie care m-a ținut ani de zile. Trecusem de câteva ori printr-însa, dar niciodată nu apăruse prilejul să “sar gardul” către o curte care îmi atrăsese atenția la un moment dat și care avea să-mi hipnotizeze gândurile după ce aflasem, bate-o vina pe curiozitate, că acolo se născuse un nene pe care-l cunoașteam foarte bine după nume, a cărui importanță în istoria regiunii era de necontenit și la a cărui familie fusesem, indirect, oaspete în mai multe ocazii, când le vizitasem conacele și castelele de pe tot cuprinsul Transilvaniei. 

S-a făcut că era o zi de octombrie 2015. Că ploua necontenit (doar ocaziile unice nu pot fi și perfecte, nu-i așa?). Că mă duceam spre Timișoara, deci n-aveam mult timp la dispoziție. Că obsesia mă rodea parcă mai rău ca niciodată. Că m-am oprit, din nou, și am privit din spatele gardului. Că ușa era ferecată și gardul cam imposibil de sărit cu una, cu două. Că tocmai atunci trecea pe acolo, pe bicicletă, un maghiar simpatic, care s-a băgat în vorbă și mi-a dezvăluit o intrare secretă. Că s-a pus pe povestit devenind un ghid ad-hoc. Că a refuzat să fie cinstit pentru bucuria pe care mi-a făcut-o (jos pălăria, domnule!). Că s-a făcut să fiu la momentul potrivit în locul potrivit și astfel să-mi îndeplinesc încă o mică dorință care nu mă mai lăsa în pace. 

Iată, pe scurt, cum am descoperit Bastionul Roșu și Castelul Bornemisza din Ilia, locurile natale ale lui Gabriel Bethlen, care fuse principe al Transilvaniei timp de 16 ani, prin vremea lui 1600. 

Astfel pot să declar, fără să greșesc, că locul unde s-a născut Mihai Viteazu de Transilvania este una dintre cele mai încântătoare curți nobiliare în care mi-a fost dat să mă plimb! Acum e momentul să pășiți și voi, alături de mine, pe domeniul din Ilia, unde vom găsi un bastion, un castel, un spital și doi ponei, toți nimerindu-se să se adune pe acest petic de Românie frumoasă. 

bastionul rosu ilia

Nu mă întrebați ce m-a apucat de am ținut morțiș să văd și locul acesta, nefiind unguroaică defel. Chiar și săteanul care m-a însoțit în această plimbare s-a minunat când a aflat că-s româncă și că-s interesată de acest obiectiv, mărturisindu-mi că este totuși un loc care trezește interes, mai ales vara (nu pe o ploaie care ne uda până la os, bineînțeles), dar nicidecum în rândul românilor (deși încă eram în România!), ci pentru unguri, care vin să cunoască mai mult despre un personaj important din istoria lor (dar, aș îndrăzni să pretind, și din istoria noastră). Eu m-am gândit că să văd cu ochii mei locul unde s-a născut un asemenea om este un privilegiu și nu-mi va dăuna chiar deloc să simt acea energie aparte care sigur ar domni prin preajmă. Nu se putea să nu fie ceva deosebit aici (nu m-am înșelat), unde s-a născut cel care a condus Transilvania timp de aproape 2 decenii. Familia sa, Bethlen, ne-a lăsat și își leagă numele de multe clădiri istorice frumoase foc cam pe oriunde te îndrepți prin această parte din țară. El a avut chiar ideea să unească Transilvania, Muntenia și Moldova sub conducerea sa, ba chiar ar fi denumit acest stat nici mai mult, nici mai puțin decât DACIA. Dacă i s-ar fi permis, visa chiar să ajungă regele Ungariei, Cehiei și Poloniei la un loc! De asemenea a oferit ajutoare românilor săraci, scutindu-i de diferite taxe, i-a integrat pe țigani în societate, nu i-a exclus, a contribuit și la aspectul actual al Castelului Huniazilor din Hunedoara, și a fost un vecin de bună credință pentru domnitorii români. Cum să nu vrei să cunoști un asemenea om, chiar și indirect? Cred că mi-ar fi plăcut să stau la taclale cu Gabriel Bethlen, chiar dacă probabil nu aș fi înțeles nimic din ce mi-ar fi spus :)

După cum spuneam, în această curte din Ilia s-a născut cel mai important principe al Transilvaniei, însă clădirea unde s-a petrecut fericitul eveniment nu mai este astăzi în picioare. Pe locul acesteia s-a ridicat un turn care a fost folosit, o perioadă, ca locuință și care este cunoscut acum ca Bastionul Roșu. Vis-a-vis se găsește o altă clădire interesantă, castelul Bornemisza, ce poartă numele unei alte familii nobiliare care a stăpânit acest teren, iar între cele două frumoase incinte istorice, având ferestre la drumul european, este spitalul comunei. Atmosfera este întreținută de copaci falnici, poteci bătrâne și o pajiște întinsă, unde să nu vă mire dacă veți da nas în nas cu poneii de care se ocupă ghidul ad-hoc care mi-a prezentat domeniul. Apropiați-vă fără nicio grijă, sunt foarte prietenoși :) 


bastionul rosu ilia bastionul rosu ilia ponei ilia ponei ilia Castelul Bornemisza ilia bastionul rosu ilia

Cum ajungeți?

Comuna Ilia se află chiar la intersecția dintre E 68/DN 7 (Deva-Arad) cu E 673/DN 68A (Deva - Lugoj). Prin urmare, dacă porniți din Deva spre Arad, tot ce trebuie să faceți este să urmați drumul european până intrați în comună. Veți trece prin Mintia, Vețel, Leșnic și Săcămaș, apoi veți intra în Ilia. Domeniul va apărea pe partea stângă, vizibil fiind de la drumul principal. 

O altă variantă este să veniți din Lugoj spre Deva, iar când ajungeți în Săcămaș, să vă încadrați pe drumul spre Arad, spre stânga, urmând să intrați în Ilia în câteva momente. 

Important: Pentru a avea acces în interior, intrați pe această poartă (încercați clanța, chiar dacă pare închisă la prima vedere). O găsiți în partea dreaptă față de ușa închisă de obicei cu lacăt care ar duce direct spre Bastionul Roșu. Nu vă temeți de semnul cu supravegherea video! Vă știu oameni de treabă, nu îmi fac griji pentru integritatea locului, chiar dacă veți fi pe cont propriu pe domeniu. Nu o să deranjați pe nimeni, doar bucurați-vă cu bun simț de ceea ce vedeți.

intrare bastion rosu ilia


Tot în Ilia, între piața agroalimentară și fostul abator, la intersecția străzilor Libertății cu Unirii, mai este un castel - Rappaport. Acesta este însă proprietate privată, dar tot puteți să aruncați un ochi peste gard, de pe strada Traian, de unde se vede cel mai bine :)

castelul rappaport ilia
sursa: Google Street View
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!