Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 1 martie 2016

Inca o surpriza de pus la colectie: Cascada Clocota din Geoagiu Bai

Nu știu alții cum se comportă când sunt luați prin surprindere, dar eu a trebuit să mă așez pe una din băncile de lemn amenajate în fața ei (hmmm, înseamnă că știau cei din zonă ce efect poate avea, nu degeaba le-au pus acolo) și au fost necesare câteva secunde bune să-mi revin din șoc. Ce se întâmplase? Păi tocmai descoperisem o cascadă. "Așa, și?", m-ați putea întreba. Ei, bine, țin să precizez că nu aveam nicio tragere de inimă să o cunosc, nu mă așteptam la nimic deosebit, dar cascada s-a dovedit a fi... ULUITOARE! Adică așa:

cascada clocota geoagiu bai


Dacă n-ați văzut-o bine, haideți să ne apropiem:

cascada clocota geoagiu bai


Zbang! Îmi pare rău că nu o puteți auzi clocotind, dar nici că i s-ar fi potrivit vreun nume mai bine. Dragi navigatori la bord, tocmai ați făcut cunoștință cu Cascada Clocota. Să vă fie de bine! :)

Această minune, chiar dacă pare incredibil, trăiește în România, mai exact în stațiunea Geoagiu Băi. Poate cea mai faină perdea pe care o puteți vedea în țară nu o puteți lua acasă, nici nu o găsiți pe rafturi, dar nici nu e ascunsă departe de civilizație. Ajungi la ea ușor în orice perioadă, e fotogenică de-ți face în ciudă și te asigur că nu-ți poți lua ochii de la ea, până ce nu știi că i-ai studiat fiecare pliu și încrengătură. Ba dacă îndrăznești, undeva prin dreapta ei, îi poți testa rezistența - te bagi cam ca la Vânturătoarea și ieși ud leoarcă. De emoție sau de... prea multă îndrăzneală :)

cascada clocota geoagiu bai


"Material" are destul, vreo 20 m în înălțime, made in România din calcar și travertin provenit din prăbușirea terenului, fenomen recent, zic specialiștii, ceea ce înseamnă că e o garanție că nu va fi mereu așa. Oricând se poate prăbuși complet și înfățișarea să-i fie schimbată pentru totdeauna. Așadar, este o URGENȚĂ să veniți s-o vedeți așa cum este acum. Dacă vă gândiți cumva că aveți timp berechet, vă reamintesc de dispariția morilor de apă de la Rudăria sau de prăbușirea turnului bisericii din Rotbav. Chiar și după secole de existență, e necesar doar un moment pentru ca minunea să dispară... Țineți minte asta!

camera TAB arsenal park orastie
TAB arsenal park orastie

cascada clocota geoagiu bai


Cum ajungi?

Din E 68 (tronsonul Sebeș - Orăștie) cotește spre orașul Geoagiu, în dreptul indicatorului, pe DJ 705, cam cu 4 km înainte de intrarea în Orăștie dinspre Sebeș. La 10 km după ce ai părăsit drumul european, se va face o bifurcație la stânga, un drum care urcă spre stațiunea Geoagiu Băi. Mergi pe acolo, iar de aici ai două variante: 

- fie urmezi indicatorul spre cascadă, care va apărea pe partea dreaptă, după câteva sute de metri (de aici având încă aproximativ 15 minute de mers pe jos)

- fie mergi înainte până la primul sens giratoriu, unde se află hotelurile Diana și Germisara, pe de o parte și de alta. În acest al doilea caz, mergi pe prima ieșire, în dreapta (urmând noul indicator spre cascadă), iar când ajungi în dreptul unei piețe mai mari, cu parcare (repere: restaurantul Agrementul; Casa de Cultură), ia-o în dreapta, printre case, pe strada Taberei. Coboară pe stradă până se termină asfaltul, parchează și mergi pe jos 5-10 minute, pe poteca în coborâre, ce se deschide vizibil. Vei trece prin dreptul unei stații de epurare, iar cărarea o va coti spre stânga, apoi spre dreapta și... ai ajuns :)

Aruncă o privire și pe harta de mai jos, pentru o mai bună orientare în spațiu.
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!