Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 16 februarie 2016

M-am intors in camping-ul cu biserici si mi s-au indeplinit doua dorinte

Spuneam acum 3 ani că am rămas restantă cu două lucruri, după vizita inedită din orașul Geoagiu. Cumva, planetele s-au aliniat pe 13 februarie 2016, și odată ajunsă la poarta și gardul anchilozate din fața capelei romanice și a bisericii reformate, am simțit pe dată că urmează să mi se întâmple ceva memorabil.

Știți cum e cu intuiția feminină, nu a dat greș nici acum :)

rotonda geoagiu

O scurtă recapitulare pentru cei care nu cunosc ce oferă orășelul acesta din județul Hunedoara. În vara lui 2012 am descoperit și ulterior v-am povestit la bord, despre o curte în care sălășluiesc două biserici – Rotonda, zice-se una dintre cele mai vechi din Europa (că din România, e clar) și Biserica Reformată, nici ea foarte tânără. Mai deosebit decât în alte părți mi s-a părut că lângă biserici, în aceeași curte, funcționa un camping, iar în interiorul lăcașelor de cult se pot susține seminarii, expoziții s.a.

La vremea aceea, nu am putut urca în Rotondă și nici intra în Biserica Reformată, dar dorința nu mi-a pierit cu una, cu două. Iată-mă, așadar, din nou aici și nici urmă de camping :) Nici țipenie de om, totul lăsat în voia sorții, poarta deschisă... Am putut umbla nestingherită pe oriunde mi-a poftit inimioara, bineînțeles după ce am primit “aprobarea” de la un cățelandru din vecini, care-și avea locul de joacă prin curtea respectivă.

Ușa de la călcâiele Rotondei era întredeschisă, ca o invitație nerostită. La parter, parcă rămăseseră aceleași scaune pe care le văzusem în urmă cu 3 ani, parcă tabloul rămăsese intact, așteptându-mă pe mine ca să-și reia cursul existenței. În partea dreaptă, o mică scară. Părea nouă. S-a dovedit a fi cea mai grea de coborât, culmea, chiar scara proaspătă, mai din zilele noastre, nu celelalte două de mai sus, neschimbate de cine știe de cât amar de vreme. A fost un urcuș și un coborâș abrupt, printre grămăjoare fără număr de găinaț, iar când m-am trezit sus, respectiv jos, nu mi-a venit să cred că ajunsesem întreagă, fără sechele, că nu alunecasem nici măcar un milimetru. Eh, cum se vede lumea din vârful capelei, lângă clopotul pe care puteam să-l activez fără să mă mustre nimeni? Frumos. Deși nu oferă o perspectivă amplă, gospodăriile din imediata apropiere și dealurile din jur se profilează în imagini calde, de pus la inimă. Cum eram singurică-cuc acolo sus, mi se părea că numai eu am rămas pe pământ și tot ce mă înconjoară mi se cuvine, doar să întind mâna și să mă servesc.

La Biserica Reformată, ușa era greoaie și a necesitat nițel efort să apăs clanța, dar ușa s-a deschis fără să protesteze prea mult. M-am felicitat că am încercat, în ciuda aparențelor care indicau că nu pot pătrunde înăuntru. M-am emoționat toată când am rămas singură în interiorul auster, mi se părea aproape un sacrilegiu să pășesc prin acel spațiu sacru, de o liniște izbitoare, să citesc “acatistele” (nu știu cum se numesc la reformați, dar presupun că asta am văzut), să răsfoiesc cărțile de rugăciuni lăsate pe băncile de lemn, să trag cu ochiul la niște poze alb-negru cu localnici, așezate într-un colț, chiar lângă intrare. Eram doar eu într-o lume care nu-mi aparținea, unde eram străină, pe care nu o cunoșteam defel. Dar mă simțeam bine. E un păcat? 

rotonda geoagiu scara rotonda geoagiu scara rotonda geoagiu panorama rotonda geoagiu panorama rotonda geoagiu
biserica reformata geoagiu biserica reformata geoagiu clopot rotonda geoagiu

Cum ajungi?

Dacă dorești să-mi calci pe urme, sfatul rămâne același ca în 2012. Vino de pe E 68/DN 7, dinspre Sebeș spre Orăștie, și chiar înainte să intri în Orăștie, cotește pe DJ 705, spre Geoagiu. În oraș, cotește din nou dreapta pe strada Mărului, în dreptul indicatoarelor de camping, colegiul tehnic agricol și capela romanică, imediat după Primărie. În doi pași, ai ajuns.

Explorare plăcută!__________________________ 
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!