Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 7 februarie 2016

Buftea, n-ai scapat de mine! Dupa 4 ani, m-am intors...

Cam la 20 km de București se află un imens parc, unde multe vedete și-au pus pirostriile, iar zeci de mii de tineri s-au distrat în zile de vară. Din 2012 încoace, cred că există și o listă neagră, de persoane care n-ar avea ce căuta aici, iar pe aceasta bănuiesc că aș fi și eu. Ferice de mine, că după 4 ani, nu mi-am mai anunțat vizita și am putut colinda nestingherită (ceea ce pentru acest loc este o raritate!), așa cum îmi dorisem mereu.

capela sfanta treime stirbey buftea

Pentru cei care n-au fost la bord acum 4 ani, țin să recapitulez un pic evenimentele care ne aduc la motivul poveștii de față. 

După mai multe încercări de a vizita un super domeniu de lângă București, situat la doi pași de Studiorile MediaPro din Buftea, am "reușit" să purced, nu fără emoții, la mult așteptata plimbare. Din păcate, deși găsisem pe internet numai impresii pozitive și poze faine cu grămada, ba chiar sunasem înainte la restaurantul din parc, obținând informații încurajatoare, am ajuns chiar de la intrare persona non grata pentru simplul motiv că voiam să pozez frumusețea din jur! Ba chiar s-o promovez, pe banii mei :) 

Concluzia? O vizită ce se anunța de basm s-a transformat într-una de supraveghere, pe ghimpi, mai ceva ca la închisoare. La întoarcere, deși prefer să povestesc numai de lucrurile frumoase din țara noastră (sunt multe, credeți-mă), nu m-am putut abține să țin pățaniile doar pentru mine, din dorința de a schimba, pe cât posibil, o situație tâmpită care afectează un loc cu mare potențial turistic. 
Ulterior publicării articolului, care a ajuns în primele 7 cele mai citite povești de la bord, și a fost văzut de peste 15.000 de oameni, mi s-a confirmat atât potențialul pe care-l bănuiam, cât și că experiența mea nu e un caz unic, nu e o impresie subiectivă și că astfel de lucruri TREBUIE SPUSE, chiar dacă pe unii i-au lezat. 

Pentru toate amănuntele (sunt picante, jur), te invit la povestea din 2012.

~

Acum, că suntem toți pe aceeași lungime de undă, să revenim în prezent, când m-am întors :) 

De ce mi-am dorit să revin într-un loc unde am fost tratată ca dracu' (scuzați-mi limbajul)?

palatul stirbey buftea
Pentru că este frumos nevoie mare, pentru că mi-era dor să revăd ce am putut doar printre picături, pentru că, recunosc, eram curioasă să văd ce s-a mai schimbat (văzusem la prietenii Hoinari Români că într-o anumită sâmbătă au putut face poze în liniște și am bănuit că duminica următoare era ACEEA în care îmi puteam încerca șansa) și pentru că un loc cu un asemenea potențial merită încă o poveste la bord, care să-l readucă în atenția celor cu ochi să vadă și urechi să asculte, potențial confirmat încă o dată, după ce poza cu capela din cadrul domeniului, postată pe contul personal de Instagram, a ajuns imediat cea mai apreciată fotografie din toată arhiva de cadre pe care o aveam până atunci.

Așadar, iată-mă, cu emoții, la poarta domeniului Buftea, în ultima zi din ianuarie 2016. Din oraș observasem că, spre deosebire de 2012, au apărut cel puțin 3 indicatoare la DN 1 A, care-ți arată cum să ajungi la minune. M-am apropiat, deci, spre intrare, și pur și simplu nu-mi venea să cred că NU E NIMENI în poartă! Că a dispărut semnul de fotografiat interzis, că pot intra și ieși, după cum am chef, că vin localnici care-și plimbă copii în cărucioare, așa cum este normal. Deja era o zi perfectă! 

turn de apa stirbey bufteaÎn primele momente, tot am înaintat cu băgare de seamă, dar am observat rapid că nu mai este în preajmă niciun paznic, așa că m-am putut desfășura în voie. Buftea, în sfârșit, te cunosc așa cum ești! 

Fiindcă nu m-am nimerit chiar în cel mai potrivit sezon, nu m-am putut reîntâlni cu lebedele sau cu măgărușii, dar am auzit din plin diferite păsărele (dar și ciori) care își făceau de lucru prin zonă. Nițel zen nu strică niciodată. Totuși, atmosfera generală mi s-a părut ușor mohorâtă (nu neapărat din cauza anotimpului). Nu s-a restaurat nimic (deși măcar capela ar avea nevoie urgentă), aleile au rămas la fel de neîngrijite și tot parcul părea lăsat de izbeliște, singurul punct viu din domeniu fiind Palatul Stirbey (unde funcționează un restaurant de lux) și patinoarul din imediata apropiere. Presupun că domeniul se animă, cu adevărat, doar cu ocazia festivalului Summer Well, organizat mereu în luna august. 

Așadar, v-ați putea întreba, chiar merită o vizită la Domeniul Știrbey din Buftea? Ba bine că nu! Dar amânați-o spre primăvară-vară-toamnă, când măcar natura își revendică dreptul de a-și arăta frumusețea, chiar dacă celor responsabili nu le pasă s-o pună în evidență.

Ce-i de văzut? 

Pe lângă parcul dendrologic, cu specii nelalocul lor pentru această regiune, e de admirat Palatul Stirbey, unul dintre cele mai elocvente exemple ale arhitecturii romantice din România, cu profiluri gotice. Dacă vă ține buzunarul, nu ezitați să savurați măcar o cafeluță în interiorul, de altfel, superb. 

pod parc stirbey bufteaAdmirați, apoi, Turnul de Apă, construit după planurile lui Anghel Saligny (îl știți pe tip, e ăla care a făcut podul peste Dunăre de la Cernavodă :D). Nu ratați, evident, Capela Sfânta Treime, pictată de Gheorghe Tattarescu și cavou pentru domnitorul Barbu Știrbey și alți membri ai familiei sale (doar vă închipuiți, nu puteți vedea). Treceți peste un podeț romantic, uitați-vă și la Lacul Buftea, și respirați aer domnesc. Măcar imaginația vă este hrănită, și tot merită o vizită. Sau mai multe. După posibilități. 

Iar dacă toate aceste motive nu vă sunt suficiente, aflați că aici, timp de un an, a locuit și Regina Maria, iar pe aleile domeniului au călcat și alți pași celebri: George Enescu, Lascăr Catargiu, Titu Maiorescu, Carol Davilla, Gheorghe Gheorghiu Dej. Tot aici s-a negociat Pacea de la Buftea cu Puterile Centrale (1918) și, ca să vedeți, fix aici, au început discuțiile cu Hrușciov pentru retragerea trupelor sovietice din România. Și dacă nici aura celebrităților nu v-a fermecat, apăi rămâne doar să vă duceți fiindcă vă zic eu :P 

Puteți să mă trageți de urechi, apoi, dacă nu v-a plăcut ;)

alee parc stirbey buftea capela sfanta treime stirbey buftea lac parc stirbey buftea


UPDATE septembrie 2016: Domeniul a fost scos la vânzare! Proprietatea este estimată la 20 milioane €. Detalii: HotNews
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!