Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 31 ianuarie 2016

Dupa 7 ani, Bucurestiul are din nou cu ce sa se laude

7 ani (sau chiar mai mult, dar de ce să ținem cont cu atâta strictețe?) au durat restaurările la cel mai important lăcaș de cult mozaic din România - Templul Coral din București. În toată această perioadă, capitala noastră pierduse un monument de un potențial pe care nu l-am bănuit până în ultima zi din ianuarie 2016, într-o duminică dimineață, când mi s-a părut că toți turiștii din oraș (deloc puțini și în marea lor majoritate străini) aveau un singur scop: să vadă această sinagogă! 

Se pare că Palatul Parlamentului, Muzeul Satului, centrul istoric și shopping-ul, obișnuitele atracții din București, nu pot concura cu așa ceva :) Toată lumea vrea să vadă, de acum, cu prioritate o... sinagogă! Dacă vrei să fii în trend, știi deja unde să îți dai check-in: pe strada Sfânta Vineri, la nr. 9-11. 

templul coral sinagoga bucuresti

După cum se poate vedea și în imaginea de mai sus, nu e o clădire oarecare, este SPECTACULOASĂ! Nu degeaba interesul este atât de mare. Ca să-i înțelegi și mai bine amploarea, reține că într-o duminică de iarnă, pe la ora 10 dimineața, înăuntru era un grup de 60 de francezi, afară așteptau 7 turiști pe cont propriu (din care doi din Spania, un tânăr vorbitor de engleză și... eu), iar peste o oră urmau să ajungă, nici mai mult, nici mai puțin, de 150 de bucureșteni curioși. 

"Măi să fie, trebuie să văd și eu minunea", cred că îți spui deja. Nimic mai simplu. Păstrează-ți 10 lei în buzunar și încadrează-te în următorul program de vizitare:
tavan templul coral sinagoga bucuresti

Luni - Joi
9 - 15
Vineri
9 - 13
Sâmbătă
Închis 
Duminica
9 - 13


Templul Coral este deschis în regim de muzeu, e la doi pași distanță de buricul târgului (Piața Unirii), fotografiatul este permis și chiar încurajat. În plus, ca la mai toate sinagogile, oamenii locului, chiar de nu-s evrei, sunt extrem de amabili și e mai mare încântarea să vorbești cu dânșii, de la paznici la ghizi. 

În curtea frumoasei sinagogi vei descoperi un memorial al Holocaustului din România, iar odată intrat pe ușa edificiului, o să-ți vină cam greu să te oprești din holbat și minunat cu gura larg deschisă. Cred că nici nu-și dă seama Bucureștiul, și bucureștenii în general, ce noroc au că asemenea bijuterie sălășluiește aici. Construită acum fix 150 de ani, între 1864 și 1866, sinagoga cea mai importantă din țară este replica unui lăcaș de cult din Viena distrus de naziști și, la fel ca modelul său, impresionează prin stilul mauro-bizantin în care a fost ridicată. 

Pe mine m-a lăsat mută, m-a stârnit să o pozez fără oprire, iar când am reușit totuși să-mi pun frână, m-am întins peste una din băncile din lemn și am privit în jur minute în șir. Nu-mi venea să cred ce vedeam, în timp ce conștientizam că nu mă mai voiam dusă de aici! Îmi reveniseră sentimentele pe care le trăisem în premieră la Brașov, acum 4 ani, când debutase pasiunea mea de nestăvilit pentru astfel de locuri. Dacă vrei să simți și tu cum e să te emoționeze o clădire, uite CUM AJUNGI:

Adresa Templului Coral este strada Sfânta Vineri nr. 9-11, dar cei neobișnuiți cu zona îl vor găsi mai ușor știindu-l la capătul Căii Moșilor dinspre Piața Sfânta Vineri, vis-a-vis de sucursala ING. De la Unirea Shopping Center se urcă pe Calea Călărașilor, iar la prima intersecție semaforizată, se merge pe strada din stânga, sinagoga fiind vizibilă pe partea dreaptă, după mai puțin de 100 m. 

templul coral sinagoga bucuresti tavan templul coral sinagoga bucuresti templul coral sinagoga bucuresti templul coral sinagoga bucuresti templul coral sinagoga bucuresti templul coral sinagoga bucuresti
templul coral sinagoga bucuresti tavan templul coral sinagoga bucuresti templul coral sinagoga bucuresti


Curios să vezi cum arăta Templul Coral 
înainte de renovarea completă? 

~

Știai că în București mai există alte 5 sinagogi? 
Descoperă-le pe toate într-o plimbare 
ce se va anunța memorabilă: TURUL SINAGOGILOR


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!