Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Neamt, cea mai mare si mai veche manastire din Moldova

Printre codrii deși cutreierați de zimbri, se deschide într-un luminiș o curte largă, bătrână, unde călugări în straie simple pășesc încet, pe dale de piatră, îngânând rugăciuni numai de ei știute. Ca o intrusă, m-am furișat o clipă în lumea lor și am simțit cum timpul nu mai are valoarea pe care o știam eu. Parcă nimerisem direct în vremuri medievale și nu aș fi greșit cu mult dacă mă vedeam în povestea lui Umberto Eco - "Numele Trandafirului". 

La Mănăstirea Neamț nu s-a petrecut nicio grozăvie, dar fiecare bucățică de piatră, fir de iarbă sau chiar aerul care suflă printre crăpături șoptește lucruri tainice, într-o limbă de demult, care poate fi descifrată numai de cei aleși, probabil de cei care au răbdare să asculte...

Eu, recunosc, n-am niciodată răgaz să mă umplu pe deplin de poveștile unui loc și, Slavă Domnului, fiecare loc vizitat din România are (prea) multe de spus. Chiar dacă mi s-a părut că timpul s-a oprit în timp ce colindam pe la Mănăstirea Neamț, știam că după ce părăsesc incinta zidurilor de piatră, timpul va reveni degrabă, mai accelerat, să mă tragă de mânecă. Timpul nu poate fi păcălit ușor, fir'ar!

manastirea neamt alb negru

Dacă dorești să-mi calci pe urme, te sfătuiesc să-ți programezi o vizită în extra-sezon (când nu sunt sărbători religioase importante sau concedii de vară) și să pătrunzi pe poarta mare din lemn undeva spre asfințit, când întregul complex mănăstiresc va fi cuprins de o lumină caldă, ce te va vrăji deîndată. Cu puțini turiști în jur, atmosfera cea frumoasă pe care o poate oferi Neamțul va fi mai ușor de dibuit și-ți va pătrunde pe sub piele pe nesimțite. Va fi o amintire de neprețuit, pe care vei dori să o iei cu tine în bagaj. Și te scutește de a reveni prea rapid cu picioarele pe pământ, când de obicei șade un călugăr la poartă să cotizezi accesul cu 5 lei.

Pe lângă această amintire, merită să vii la Mănăstirea Neamț pentru că ea, și nimeni alta, este cea mai veche mănăstire din Moldova. Tot ea este și cea mai mare. Iar actuala biserică a mănăstirii, cu înfățișarea sculptată greu de confundat, poartă semnătura lui Ștefan cel Mare, ceea ce este o garanție că o să-ți cam placă :) Interiorul, de asemenea, este impresionant și dificil de uitat. Este, poate, cea mai întunecată pictură de biserică pe care o poți vedea în România, necurățată și lăsată, cum spuneam că e totul pe aici, în voia unui timp care stă. Nu se mișcă. Într-o capsulă nemuritoare.

Ce bine ar fi ca toate lucrurile frumoase să dureze o veșnicie...

manastirea neamt alb negru manastirea neamt manastirea neamt alb negru manastirea neamt apus manastirea neamt manastirea neamt apus


Cum ajungi?

Drumul care trece prin fața Mănăstirii Neamț (DJ 155C) este accesibil de pe DN 15B (Târgu Neamț - Poiana Largului). Dinspre Târgu Neamț se urmează indicatoarele spre Poiana Largului, iar după aproximativ 10 km, pe partea dreaptă, se deschide drumul cu asfalt în stare impecabilă, care trebuie urmat cam 5 km. Mănăstirea va fi pe partea dreaptă. 

manastirea neamt alb negru


Prelungește-ți șederea!

Dacă tot ai ajuns la Mănăstirea Neamț, poate dorești să petreci mai mult timp în zonă. Ai ce vedea! 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!