Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 10 ianuarie 2016

Cascada Lotrisor, suntem numai ochi si urechi catre tine!

La numai 2 km distanță de unul dintre cele mai circulate drumuri din țară, Valea Oltului cea mereu dominată de vuietul mașinilor și agitația obișnuită transportului intens, se poate ajunge în inima pădurii, unde după o călătorie ce lasă în urmă zgomotele civilizației și se iau la cunoștință trilurile păsărilor acompaniate de susurul izvoarelor, urechea îți este din nou atrasă de o nouă neliniște. Încet-încet, revine vuietul, larma, necontenitul murmur. Dar, curios, nu te întorci spre DN 7, nici nu nimerești pe altă șosea importantă, ci te salută cu bucurie... o cascadă!

Nu-i "tace gura" niciodată. Nici iarna. Nici măcar în primele zile din an, când toată lumea e amorțită, așa cum am reîntâlnit-o, pentru a treia oară, chiar pe 1 Ianuarie 2016. Și de ce s-ar opri din vuit? Are o poveste de spus și noi suntem datori să o ascultăm, căci, ce să vezi, nu natura îi este mamă, ci incredibil sau nu, noi, oamenii i-am dat naștere! Lotrișor, draga noastră, suntem ochi și urechi! :)

cascada lotrisor iarna

Povestea celei mai cunoscute căderi de apă din zona Văii Oltului nu începe cu mii de ani în urmă, sau chiar milioane, când nici un om nu i-ar fi fost alături să-i semneze certificatul de naștere. Lotrișor a apărut pe această lume destul de recent, fiindcă așa au binevoit cei ce și-au croit acces pe drumul forestier pe care astăzi se poate vedea și asculta această minunăție. Anul exact, că așa-i la români, nu se știe, chiar dacă alte lucruri s-au consemnat exact (după unele surse, anii '50, după altele - prin '70). Cert este că râul Lotrișor nu avusese de gând să se reverse peste stânci într-o cascadă de 30 de metri, cum este ocupat astăzi, dar a fost deranjat de cei care făceau drumul forestier, aceștia înlesnindu-și, astfel, accesul în Munții Căpățânii. L-au captat într-un tunel și iată ce a ieșit: o cascadă artificială frumoasă-foc! Da, știu, este greu de crezut că te uiți și admiri o cascadă făcută, practic, de oameni (și, culmea, să fi fost în stare de ceva așa de fain). 

Nu știu cât de stânjenit a fost ecosistemul prin această mutare omenească, însă rezultatul final place ochiului, inimii și celor cu suflet mare și viu :) În anii mai apropiați zilelor noastre, nea românu' a ajuns și cu mașina în preajma cascadei, a mai încins și un grătar (că, deh, așa "efort" merita recompensat!), ba s-a și scăldat la poalele sale, dar Slavă Domnului, lucrurile s-au mai potolit nițel, de când au început să se ia în serios problemele ecologice și rigorile unui parc național s-au impus a fi respectate (apropo, Cascada Lotrișor face parte din Parcul Național Cozia). 

Așa că, zi de zi, chiar dacă nu a dorit neapărat să ne încânte, Lotrișorul ne spune povestea sa, rostogolindu-se cu spume sau făcând giumbușlucuri pe ghețuș. Ar fi păcat, dacă tot există pe lumea asta, să-și spună povestea doar codrului. Cred că pădurea s-a săturat deja de câte ori a auzit-o! :)

cascada lotrisor iarna cascada lotrisor iarna cascada lotrisor iarna cascada lotrisor iarna turturi valea oltului iarna


Cum ajungi?

Foarte ușor. Accesul spre cascadă este posibil doar pe drumul forestier și doar din sensul dinspre Valea Oltului. Practic, undeva între Brezoi și Căciulata, oarecum vis-a-vis de Motelul Lotrișor (inspirat nume și-au ales, nu?) se deschide un drum forestier, semnalizat cu indicator "Vizitați Cascada Lotrișor! 2 KM". Nu trebuie să stai mereu cu ochii țintă după puncte de reper, cel puțin motelul este anunțat, din ambele direcții de mers, cu cel puțin 1 kilometru înainte. 

drum forestier cascada lotrisor iarna drum forestier cascada lotrisor iarna drum forestier cascada lotrisor iarna drum forestier cascada lotrisor iarna

Bine de știut

Bun. O dată ajuns la începutul drumului forestier, poți intra nițel cu mașina pe el, apoi imediat pe dreapta, se va deschide o parcare semnalizată, unde te sfătuiesc să parchezi. Nu de alta, dar oricum, la câteva sute de metri mai încolo, drumul este închis cu barieră! Urmează un traseu marcat cu bandă albastră și punct roșu (primul marcaj este cel mai prezent), accesibil tot timpului anului și practicabil de oricine, fără vreun echipament special și fără a se depune vreun efort deosebit. Practic, se merge tot înainte, cale de 2 km și un pic, până ajungi la cascadă, care va fi pe partea dreaptă. Drumul este în proporție de 90% lin, plat, spre final cu mici porțiuni de foarte ușoară înclinație, care în zilele calde se poate nici să nu le bagi în seamă. 

În funcție de ritmul de deplasare, vreme, sezon, și graba de a admira, face sau nu multe pauze și poze pe drum, dus-întors ar trebui să-ți aloci o medie de 1 oră/sens, neincluzând timpul petrecut în fața cascadei. Iarna, de exemplu, deplasarea poate dura puțin mai mult, fiindcă este destul de multă gheață pe drum (dar cu cizme sau bocanci nu sunt mari probleme). 

În perioada concediilor de vară și nu la ore foarte matinale, interesul pentru cascadă este mare și chiar dacă înainte se cerea o taxă de circa 10 lei doar pentru cei care doreau să ajungă cu mașina până la cascadă, tot cred că mai poți prinde un ranger care să taxeze accesul pe jos în contul Parcului Național Cozia. Se mai poate parca numai la Motelul Lotrișor, dar reține că este totuși parcarea sa privată. În rest, știi, DN 7 pe Valea Oltului este destul de îngust și nu prea există alte posibilități. ~

Vrei să vezi mai mult din Parcul Național Cozia?
Hai pe vârf sau, de ce nu, la Poarta Raiului!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!