luni, 26 octombrie 2015

Toamna e fara cusur la "Poarta Carpatilor": Fundata-Moeciu de Sus

Să petreci două zile în zona Fundata-Moeciu de Sus înseamnă să te întorci într-un timp de care nu aveai habar că mai există și să nu mai vrei să te întorci acasă. Deși ambele comune sunt mai mult decât populare în turismul autohton, fiind accesibile de pe preafrumosul culoar Rucăr-Bran, ele sunt departe de a fi cu adevărat cunoscute și te îmbie la descoperiri lente, la plimbări prelungi, la un ecoturism cu care România nu prea este obișnuită, dar care i se potrivește ca o mănușă. 

Vei descoperi aici comuna aflată la cea mai mare altitudine din România (Fundata, la aprox. 1300 m), Fundățica (un cătun unde literalmente timpul s-a oprit) și Moeciu de Sus (vecinul de peste dealuri, ceva mai modern, dar cu o mulțime de povești care de-abia așteaptă să-ți fie împărtășite). 

toamna fundata

joi, 22 octombrie 2015

De la Bucuresti la Cluj in doar 1 ora! Da, e posibil!

Nu, n-am înnebunit! Nu, n-am greșit țara! Chiar poți ajunge din Capitala României în Capitala Europeană a Tineretului 2015 în numai 60 de minute. Evident, călătoria nu se face la bordul unui automobil; cei 500 km se străbat într-un timp record, dacă te sui într-o avion. 

Eu am avut norocul să fac această călătorie la început de iunie 2015, la bordul unei aeronave ATR42, aparținând Tarom. Spun noroc, pentru că dacă nu eram invitată la Cluj-Napoca, ca să aflu cum te poți bucura de orașul ăsta la maxim, recunosc, poate n-aș fi avut niciodată ocazia să descopăr... "teleportarea" chiar în propria țară. Ce e așa complicat în a te urca într-un avion? Nimic! Este chiar superb, garantează o experiență pe care o ții minte, chiar dacă nu ești întâia oară în aer. Însă pe de o parte, știm cu toții, zborurile în general, dar în special cele pe rute interne, încă nu au tarife la îndemâna oricui, iar de pe altă parte, o astfel de călătorie merită și e mai plauzibil de realizat dacă fie faceți economii, fie vă luați bilet cu multă vreme înainte, numai că eu sunt repetentă în arta punerii banilor deoparte și mai toate ieșirile în lume le planific... cu doar 5 minute înainte să ies pe ușă! :)

Ca să vă faceți o idee, dacă mâine v-ar trăsni prin cap să faceți o plimbare prin Parcul Central din Cluj, până acolo, doar dus, ați scoate din buzunar, în medie, 150 €, deci cam 660 de lei! Însă dacă vă puteți prevedea viitorul și știți că fix peste un an, cam pe vremea asta, vi se va face dor să auziți nițel de grai ardelenesc, un zbor dus-întors v-ar costa 78 €, deci mai puțin de 350 ron, care fie vorba între noi este un preț mai mult decât decent pentru o călătorie pe această distanță, care în loc de 6 ore (în cel mai optimist caz) ar dura doar una, iar peisajele din România văzute de la mii de metri altitudine sunt cu atât mai fascinante decât cele admirate de la sol! Și în banii ăștia, aveți incluse băuturi la discrețe și o mică gustare :)

Dar să revenim la motivul principal pentru care aș recomanda, dacă vă este cu putință, să faceți drumul de la Aeroportul Internațional Henri Coandă la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, și anume: panoramele ale naibii de frumoase!

transilvania din avion tarom

vineri, 16 octombrie 2015

Inapoi la Salina Slanic Prahova. De data aceasta, fara emotii! :)

După 6 ani m-am întors în adâncurile prahovene, la peste 200 m sub pământ, în Salina Slănic Prahova. Trebuia să-mi fac curaj să revin, pe de o parte pentru că era ocazia perfectă de a-i face o surpriză soacrei, care urma să se afle în premieră într-un astfel de loc, iar pe de altă parte fiindcă nu puteam rata ocazia de a redescoperi salina cea cu "liftul grozei", când încă era lipsită de elementul său înspăimântător.

După ce liftul prin care era permis accesul turistic a picat în gol (cu turiști înăuntru, evident), incident care a avut loc acum un an de zile (în august 2014), intrările s-au efectuat prin intermediul unui microbuz. Și în octombrie 2015, când am revenit aici, accesul rămăsese același.

Gata cu liftul, hai cu microbuzul! 

salina slanic prahova octombrie 2015

duminică, 4 octombrie 2015

Un palat care nu ar trebui sa existe in Romania...

...de frumos ce este! Chiar așa, dacă îl vezi întâmplător în vreo poză rătăcită cine știe cum pe undele internetului, și nu ai avut ocazia să faci deja cunoștință cu el, ai pune pariu (pe bani mulți, chiar) că asemenea palat în stil neogotic NU POATE exista în țara noastră. Arată superb, este fotogenic din cale-afară și oferă un peisaj, alături de parcul ce-l înconjoară, de l-ai putea pune în ramă și expune în orice galerie de artă. Din poze, este ireproșabil. La fața locului, îi descoperi inevitabil micile defecte, din lipsa restaurărilor temeinice.

Cu un pic de curiozitate, vei descoperi că minunata clădire se află, într-adevăr, în România și, după șocul inițial, îți vei face rapid bagajele și vei pleca spre... județul Iași. Pentru că așa ceva TREBUIE văzut musai pe viu și nu mai suportă amânare! Probabil te gândeai că-l găsești mai degrabă pe undeva prin Transilvania, dar nu, el se află la circa 70 km de capitala Moldovei și cam 20 km de orașul Roman, ascuns într-o pădure senină, care promite plimbări romantice, ideale primăvara (cum îți voi arăta în imaginile de mai jos) sau tare plăcute toamna. Nici celelalte sezoane nu-l fac de evitat, dar cred că superlativele se ating când se stârnesc primele roiuri de albinuțe sau când se aștern primele covoare roșii, ca în fața unei vedete, așa cum ar trebui să fie el, PALATUL MICLĂUȘENI! 

castel miclauseni mai 2015