miercuri, 29 iulie 2015

Copou este parcul unde fiecare alee spune o poezie

Cât de plăcut trebuie să fi fost să trăiești în Iași, pe vremea când Eminescu își căuta inspirația sub un tei bătrân! Sigur își avea și acea epocă greutățile ei, părând mai convenabilă decât zilele noastre numai din prisma trecutului, care estompează relele și accentuează părțile frumoase, însă măcar aveai oameni cumsecade alături și te hrăneai cu poezie. De-abia se deschisese prima universitate modernă din țară și nu cu mult timp înainte se jucase primul spectacol de teatru în limba română.
Iașul înflorea, când Eminescu a apărut în oraș pentru a-i pecetlui o istorie măreață. 

teiul lui eminescu copou iasi

duminică, 26 iulie 2015

Plaja 23 August - refugiul sufletelor libere

M-am tot răzgândit dacă să dezvălui public un nou secret descoperit pe litoralul românesc. Într-un final, m-am hotărât: este un loc prea fain ca să-l țin doar pentru mine! Deși inițial mă temeam că popularizarea sa îl va afecta, știu acum că va fi totuși apreciat doar de cei care caută altceva la mare. Am încrederea că navigatorii la bord vor ști să aprecieze cum se cuvine acest loc, iar dacă de știrea sa vor afla și alții, nu-mi fac griji! Vor veni poate de curiozitate câțiva care vor deranja pe moment, dar vor pleca repede și nu se vor mai întoarce... Pentru că îți trebuie o anumită stare și o anumită atitudine asupra vieții ca să apreciezi la adevăratul său potențial un loc ca Plaja 23 August!

marea neagra plaja 23 august


marți, 21 iulie 2015

Inchisoarea Doftana – Bastilia de România

Recunosc, dacă n-aș fi știut că Nicolae Ceaușescu i-a fost deținut pentru câteva luni, o ruină din județul Prahova nu m-ar fi atras atât de mult. Însă am aflat și a fost suficient cât să-mi stârnească o mare curiozitate și o imensă dorință de a-i trece pragul. Culmea, cine ar fi nerăbdător să intre într-o închisoare?

La fel ca mine, ar mai fi, cu siguranță mulți turiști, curioși sau pur și simplu nebuni, cum vrei să le spui, care ar vrea să vadă unde a fost încarcerat marele dictator. Din păcate, însă, locul este astăzi o ruină “perfectă”: accesul este interzis, pericolul de accidente este ridicat, iar planuri de viitor, multe și năucitoare pe alocuri, dar care nu se vor concretiza, poate, niciodată. Practic, trebuie să te grăbești să-ți pui viața în pericol dacă vrei să cunoști, îndeaproape, o filă de istorie. Mâine s-ar putea să nu mai ai ocazia...

inchisoare doftana

duminică, 12 iulie 2015

Cel mai bine pastrat secret al Clujului

Ne aflăm în cea mai cunoscută farmacie clujeană, probabil chiar cea atestată în anul 1573. În secolul al XVIII, a devenit proprietate privată, fiind mult timp în posesia familiei Mauksch-Hintz, și a funcționat până în anul 1949, devenind apoi destul de repede muzeu al farmaciei. 

Clădirea a fost modificată în secolul XX, când s-a realizat pasajul pietonal de pe colț, iar acum intrarea se face prin sălile de depozitare ale vechii farmacii. 

officina muzeul farmaciei cluj

Ce poti vedea intr-o singura zi la Cluj? Multe locuri pline de fainosag :)

Ai doar o zi la dispoziție să vizitezi Clujul? Nicio problemă! :) Sunt aici ca să te ajut să te bucuri din plin de acest oraș, care are o mulțime de locuri faine de arătat și pe care poți apuca să le vezi, chiar dacă timpul nu e de partea ta. 

Haide să descoperim împreună "orașul-comoară" al Transilvaniei! 

piata unirii cluj

Cum poti sa te bucuri la maxim de Cluj?

bcr city card cluj
Foarte simplu. Dacă ai între 14 și 30 de ani, ești student în orașul-comoară al Transilvaniei, te pregătești pentru o ședere mai îndelungată sau vei vizita des urbea de pe Someșul Mic, musai trebuie să te "înarmezi" în cucerirea Clujului cu BCR City Card, primul city card din România adresat tinerilor și unicul în Europa cu această combinație de facilități: emitere instant + sistem contactless + beneficiile specifice unui city card. 

Cluj-Napoca este primul oraș din țara noastră care se poate bucura de un astfel de card (și chiar este o bucurie, după cum vei putea vedea și în rândurile următoare), pentru că el și nimeni altul este în 2015 Capitala Europeană a Tineretului! Cum BCR este banca oficială a acestui grandios eveniment și pentru că orașul mustește de chestii de văzut/experimentat/trăit la maximum, acest card nu putea fi mai binevenit și mai de nelipsit din buzunarul celui care pornește în explorarea și savurarea Clujului. 

Pe scurt, poți lua acest card de la orice sucursală BCR sau de la birourile mobile special amenajate, fiind eliberat pe loc, doar pe baza cărții de identitate. Îl alimentezi cu minim 50 RON și deja distracția poate începe! BCR City Card este un card de debit instant, cu funcție contactless, cu ZERO costuri de emitere și administrare, ZERO comision pentru plăți la comercianți, retrageri de numerar gratuite la atm-urile băncii și care, pe deasupra, poate fi folosit și în străinătate, cu zero griji :) Dar asta nu e tot! Doar cu acest card beneficiezi de reduceri și chiar gratuități la o rețea extinsă de parteneri clujeni: de la hoteluri la restaurante, de la cafenele la florării și chiar cabinete stomatologice, de la librării la agenții de turism s.a. Lista completă a celor peste 80 de locuri unde te poți bucura la maxim de Cluj este disponibilă la BCR.CLUJ.COM

Sună bine-bine? Atunci haide în Cluj și vei avea avea parte de experiența pe care o merită un tânăr ca tine! Echipează-te cu BCR City Card și inspiră-te de AICI cu o mulțime de locuri pline de fainoșag pe care nu trebuie să le ratezi în oraș. 

Distracție faină!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!


joi, 9 iulie 2015

Cel mai sadic obiectiv turistic din Romania i-a apartinut, bineinteles, lui Vlad Tepes

cetatea poenari paste 2015
Țin bine minte și acum, deși s-au scurs ani, întâia oară când am auzit de cetatea de la Poenari. O actriță prea obscură la vremea aceea ca să-i rețin numele filma la un oarecare film în România și, mânată de curiozitatea oricărui american de a vedea orice loc impregnat de mitul lui Dracula, și-a luat fiica și a pornit către cetate. De aici nu se mai știe exact ce s-a întâmplat, dar în articolul pe care-l citisem la vremea aceea se menționa că actrița și fiica ei se întorseseră complet buimăcite, fără să dea amănunte, și au părăsit de îndată țara! Nu știu câtă legătură o avea nea Vlad Țepeș în toată povestea sau câtă fantezie a fost bine pusă în slujba promovării unei destinații, dar cert este că o astfel de poveste îți rămâne în minte și te macină să mergi și tu acolo să vezi ce le putuse speria pe cele două. 

În propriul palmares mi-am înscris deja 3 vizite la cetatea lui Dracula, amplasată excelent, chiar la debutul din partea argeșeană al celui mai frumos drum din lume. Pot să confirm, astfel, că este un loc pe care nu-l poți uita, pe cât de fain, pe atât de sadic deopotrivă, o caracteristică, zic eu, pe oriunde a avut ceva treabă sau este doar exploatată imaginea domnitorului medieval.  

Deja curios/oasă? Păi să pornim spre Poenari! Sau... n-ai curaj? :)

duminică, 5 iulie 2015

O scurta plimbare de vara prin cea mai faimoasa gradina botanica din tara

Când spui "grădină botanică", inevitabil te gândești la cea din Cluj, probabil cea mai faimoasă din țară. Este, într-adevăr, un obiectiv de neratat într-o vizită prin "orașul-comoară" al Transilvaniei, de aceea mi-a fost imposibil să nu-i fiu oaspete în toate cele trei dăți în care am vizitat, un pic mai pe îndelete, urbea de pe malul Someșului Mic. 

De-abia m-am întors dintr-o nouă explorare, desfășurată sâmbătă, 4 iulie 2015, și chiar dacă n-am avut la dispoziție mai mult decât un pic peste un ceas, a fost o agreabilă experiență, pe care sunt deja nerăbdătoare s-o repet. Da, chiar și a patra oară și a mia oară, n-ai putea să te plictisești de un loc viu, mereu în schimbare, mereu frumos, indiferent de anotimp!

gradina japoneza cluj vara

miercuri, 1 iulie 2015

Idei de concediu - Circuitul salinelor din Romania

Data de 1 februarie 2015 va rămâne mereu în amintirea mea, pentru că în acea zi am reușit să vizitez Salina din Târgu Ocna. Poate nu pare la prima vedere un eveniment ieșit din comun, însă atunci mi-am îndeplinit un nou țel în viață, și anume... să fi vizitat toate salinele deschise turistic din România

Nu este deloc o performanță greu de imitat, dacă sunteți fanii lumii sărate din adâncuri și presupunând că nu tânjiți după beneficiile lor curative, din motive medicale. În țară avem doar 6 saline care pot fi vizitate de publicul larg (s-ar mai adăuga aici ocna din Dej, cu aprobare specială, sau alte mine de sare mai mult sau puțin funcționale sau accesibile). 

Din punct de vedere cu totul și cu totul subiectiv, aș ierarhiza cele 6 saline, în funcție de frumusețea/spectaculozitatea lor, astfel: salina din Turda ar ocupa, fără nicio îndoială, locul fruntaș, urmată, totuși, la mică distanță de cea din Cacica, următoarele patru fiind cam la același nivel - Praid, Ocnele Mari, Slănic Prahova și Târgu Ocna. 

În speranța că veți considera că fiecare are farmecul său și vă veți dori să le vizitați, poate pe toate deodată, într-un concediu, de exemplu, v-am pregătit mai jos o propunere de circuit cu punctul de plecare/sosire în București. Un astfel de circuit ar totaliza aproximativ 1,500 km (cu tot cu fâțâielile inerente până ajungeți/plecați de la obiectivul respectiv) și cred eu, v-ar ajunge să-l duceți la bun sfârșit, în ritm lejer, maxim o săptămână. 

circuit saline romania
click pe imagine pentru vizualizare la o dimensiune mai mare sau accesează circuitul de AICI, unde poți să-l modifici după pofta ta :)

Fiindcă mi-a plăcut la nebunie să descopăr cele 6 minunății din subteran și am o presimțire că nici vouă nu v-ar displace defel, propun să le luăm pe fiecare pe rând, în ordinea crescătoare a numerelor din harta de mai sus. Haideți să facem o primă cunoștință cu fiecare în parte, iar apoi promit că o să vă las să vă faceți bagajele :D