joi, 28 mai 2015

Nu o sa-ti vina sa crezi: Romania a finantat o pestera din Bulgaria!

Nimănui nu-i mai plac titlurile bombastice, dar în acest caz, nu există altul mai potrivit. 

Știind cât ne plângem că nu există fonduri pentru restaurarea obiectivelor din țara noastră, am rămas pur și simplu uluită când m-am trezit, total întâmplător, în mijlocul pustietății bulgare, în fața unui panou scris perfect în limba română. În spatele său, cică, s-ar afla a doua peșteră ca mărime din Bulgaria. Interesant la prima vedere, dar uimitor la o privire mai atentă. 

Pe același panou se preciza că peștera a fost amenajată prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2006 - "Viitorul Dezvoltării Locale - Turismul în zona de Graniță", prin autoritatea contractantă - Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, cu beneficiar... nu vreo autoritate locală bulgară, ci nimeni altul decât Consiliul Județean Giurgiu! La loc de cinste tronau sigla Guvernului României și steagul Uniunii Europene. Ei, pe naiba! Deci, practic, peștera asta e ca și a noastră, nu? Atunci musai trebuie să-i fac o vizită :)

pestera orlova chuka bulgaria

duminică, 24 mai 2015

Targu Ocna: Salina de la malul Trotusului

Faceți afaceri avantajoase!
Vă restabiliți sănătatea!
Ineditul pătrunde în existența dvs!

Dacă vrei să asculți de aceste îndemnuri pictate pe un panou vechi, trebuie să vii într-un orășel pitoresc din județul Bacău și să cobori 240 m sub pământ! Înspăimântător? Nici pe departe! 

La Târgu Ocna vei descoperi o comoară subterană, bună de explorat atât vara, în căutarea răcorii naturale, cât și iarna, tânjind după o atmosferă plăcută. Cu temperatura sa constantă de 12-13 °C, salina din Târgu Ocna e primitoare mereu; chiar dacă nu e cea mai vizitată din țară, nu există totuși zi când să fie singură, numai ea, cu răcoarea și întunericul. Musafirii sunt preponderent localnicii, dar dacă ești străin de aceste meleaguri, nu-ți face griji, ești binevenit, atâta timp cât plătești taxa de vizitare de 18 lei/adult, valabilă o zi întreagă. 

capela varvara salina targu ocna

joi, 21 mai 2015

De ce tinem lacatele pe cazinouri, cand ele ar aduce acel suflu de care are nevoie turismul nostru?

Nu cred să existe vreun navigator la bord care să nu-și dorească să ajungă la Monte Carlo ori Las Vegas, ori dacă a ajuns deja să nu-și dorească să revină. Ambele destinații sunt ultra cunoscute la nivel mondial și atrag turiștii mai puternic ca un magnet, prin satisfacerea unei simple nevoi. Nu beneficiază de obiective turistice clasice, istoria nu e băgată în seamă, și totuși nu vor duce, poate niciodată, lipsă de turiști. Cum au reușit? Punând accentul pe distracția asigurată de două componente „magice”: banii și norocul, la care oricine mult tânjește și ușor le risipește. 

Este o rețetă cu succes garantat, foarte ofertantă pentru orice investitor și un cert colac de salvare pentru locurile unde turism se face și nu prea. Cum ar fi România. Unde s-au pierdut anii când împărații Austriei petreceau în cazinourile din stațiunea pe care o considerau cea mai frumoasă din Europa (Băile Herculane) și de ce n-ar reveni vremurile când Cazinoul din Constanța anima tot litoralul românesc?

cazino constanta

miercuri, 20 mai 2015

Plimbare prin cea mai mare gradina botanica din Romania


Vrei să te plimbi și tu prin frumoasa grădină botanică ieșeană? 
Apelează la agenția Classy Romania și rezervă-ți șederea chiar în centrul orașului, la Hotel Unirea

Iașiul are multe obiective turistice pentru care merită să bați drumul până-n capitala Moldovei, măcar o dată în viață. De parcă nu-i erau suficienți Plopii fără soț ai lui Eminescu sau Teiul prea faimos, Bojdeuca lui Creangă, Mitropolia atât de căutată la mijloc de octombrie sau incredibilul Palat al Culturii, Iașiul mai plusează cu grădina botanică, care șade lejer în preferințele oricui într-un top 3 de astfel de grădini din România, alături de cea din Jibou și Cluj-Napoca.

alee gradina botanica iasi

luni, 18 mai 2015

Vodita, o premiera pe meleagurile noastre

Din cea mai veche ctitorie voievodală din România și totodată primul așezământ monahal ortodox administrat autonom au rămas astăzi doar niște ruine. Alături, s-a ridicat o biserică nou-nouță și niște chilii mari și frumoase, care nu contrastează atât de puternic cu peisajul idilic din jur la fel de mult ca nesimțirea unuia dintre preoții lăcașului, care într-o zi urâtă, dar specială de 1 Decembrie, alunga fără milă doi căței necăjiți, bucuroși de turiști, dar inconștienți de neospitalitatea acestei mănăstiri.

biserica vodita

vineri, 15 mai 2015

Biserica mea preferata din Banat si de ce nu mai ai nicio scuza sa nu vezi si tu aceasta minunatie

Nu-i așa că atunci când te gândești la Timișoara, vezi acea măreață biserică, simbolul orașului, Catedrala Mitropolitană? Pentru mine, însă, capitala Banatului iese în evidență cu un alt lăcaș de cult, cel mai mare din oraș al romano-catolicilor, o încântătoare clădire, sobră și elegantă, impunătoare și desăvârșită. E de-ajuns să stai puțin în jurul său și vei simți acea adiere de Occident, pe care, zic bănățenii, n-o poți întâlni în altă parte de Românie.

Mergi degrabă și privește Biserica Millennium, la doi pași de alt loc fermecător - Piața Traian.
Permite-ți să fii uimit, să nu îți vină să crezi că avem o astfel de clădire în țara noastră și să apreciezi cum alții își pot cinsti evenimentele din istorie - biserica a fost construită pentru a celebra un mileniu de la stabilirea ungurilor în Câmpia Panoniei.

Bine-bine, mi-ai putea spune, îți înțeleg entuziasmul, dar nu pot pleca spre Timișoara chiar acum. Eu doar te-aș întreba... de ce nu?

biserica millenium timisoara

luni, 11 mai 2015

Fortul 13 Jilava: Auschwitz-ul romanesc

Țin să precizez de la bun început că povestea de mai jos, care urmează să fie depănată la bord, este cât se poate de reală, deși mintea omului de astăzi este incapabilă să înțeleagă cum de astfel de lucruri chiar s-au întâmplat și astfel de locuri chiar au existat. Ca și la Auschwitz, este o destinație în care trebuie să ajungi măcar o dată-n viață, este la fel de obligatoriu, dar din motive diferite față de cele care au dus la pierzanie oamenii care i-au conferit pe vecie faima monstruoasă. 

Te asigur încă dinainte de a-ți spune mai multe că este o destinație pentru care merită să vii special în sudul Bucureștiului, chiar dacă tu locuiești în nordul extrem al țării sau chiar pe meleaguri străine. Nici nu trebuie să-ți faci griji în privința parcării, ai cele mai mici tarife la Rin Airport, pentru doar 20 lei/zi, iar obiectivul de față este ușor accesibil pe Șoseaua de Centură, chiar și de la Otopeni (în acest sens, ai aici mai multe informatii despre parcare si cazare in Otopeni). 

Astfel rezolvate problemele inerente turismului, te poți concentra pe cum să-ți pregătești inima de ce îți va fi dat să vezi și să trăiești. Te avertizez încă de pe acum că o vizită la fosta închisoare Jilava, nume care sunt sigură că deja îți dă fiori, nu poate fi, de fapt, pregătită, ci doar programată. Nimic nu te poate pregăti pentru o astfel de vizită, nimic nu te poate face mai puțin expus sentimentelor care te vor măcina cât timp vei păși pe lungile și recile coridoare ale durerii. Dar este o vizită pe care trebuie s-o faci, după cum spuneam!

intrare fort jilava

sâmbătă, 9 mai 2015

Bucium - Cetatuia - Galata: Trio-ul manastiresc din jurul Iasului


Vrei să descoperi și tu mănăstirile din jurul Iașului?
Apelează la agenția Classy Romania și rezervă-ți șederea chiar în centrul orașului, la Hotel Unirea

Să vii în Moldova și să nu treci pragul vreunei mănăstiri ar fi ca și cum te-ai duce la o nuntă fără lăutari! Capitala acestei regiuni absolut fabuloase, orașul Iași, și-a asigurat multe doze de spiritualitate, pentru fiecare cartier și credincios, pe deasupra însă s-a înconjurat și de trei nestemate într-ale religiei, așezate strategic pe dealuri înțesate de viță de vie, de unde poți arunca o privire (sau mai multe) către diferite regiuni din oraș. 

Pentru cei care vor să descopere mai mult din atmosfera magică a târgului Ieșilor, dincolo de obiectivele clasice și arhicunoscute, un circuit la mănăstirile Bucium - Cetățuia - Galata se impune de la sine. Distanța dintre dânsele este relativ scurtă, dar bucuria sufletului, după ce le treci pragul, va fi nemărginită!

manastiri bucium cetatuia galata

vineri, 8 mai 2015

Fii musafirul lui Vasile Alecsandri!

Chiar dacă "bardul de la Mircești" ne-a părăsit în urmă cu peste un secol, nu e deloc greu, odată ajuns în județul Iași, să te simți extraordinar de bine primit, ca un musafir distins, în casa celui care ne-a lăsat pe vecie o Horă a Unirii sau un Andrii-Popa. În modestul său conac dintr-o comună banală, aflată la 70 km distanță de capitala Moldovei, simți și astăzi cum te primește, extrem de ospitalier, după cum îi era obiceiul, chiar Vasile Alecsandri! 

Nu e nevoie să-l vezi în persoană ca să faceți cunoștință. Imediat cum ai trecut de poartă, ești deja de-al casei. Și te poți considera onorat, având în vedere că în compania lui Alecsandri au fost înaintea ta oameni care au intrat în istorie, prin care și Franz Liszt, marele compozitor și pianist maghiar, ilustrul său prieten care i-a concertat chiar aici, la Mircești. 

Atât de vie este încă prezența lui Alecsandri în casa sa și în grădina micuță, dar îmbietoare din jur, încât nici nu vei băga de seamă că el se odihnește, de fapt, sub o lespede de piatră, în mausoleul dintr-un colț al curții verzi. Îi citești numele pe piatra funerară, afli detalii de la înmormântarea sa, eveniment cu mult fast și răsunet național, dar tot nu-ți vine să crezi că Alecsandri nu mai e. 

Cum să nu mai fie, dacă tocmai ați stat la un pahar de vorbă, lângă soba cu coloane? Sau a fost doar o părere?

casa memoriala mircesti alecsandri