marți, 31 martie 2015

Vulcanul de la Racos ramane unul dintre cele mai misto locuri din Romania

Dacă acum m-ai ruga să-ți recomand repede câteva locuri de vizitat în România, n-aș sta deloc pe gânduri și te-aș îndruma spre Tinovul Mohoș și Vulcanul de la Racoș. Coincidență sau nu, ambele destinații sunt localizate pe foste cratere vulcanice. Am văzut atâtea locuri incredibile în țara noastră și eu mă gândesc automat tocmai la niște... vulcani? Poate de vină este pasiunea mea pentru astfel de fenomene naturale sau poate locurile acestea sunt pur și simplu unice și inegalabile. Înclin mai mult spre a doua variantă și astăzi te provoc să te îndrepți alături de mine spre județul Brașov, în comuna Racoș, la marginea căreia se află acel loc care și la a doua revedere mi-a stârnit aceleași emoții de anticipație și aceleași trăiri intense, deși nu mai eram străină de cele pe care le vedeam. 

Oare despre câte locuri din România poți spune că te macină dorul constant să le revezi și că în timp ce mergi spre ele te trec emoțiile ca la o primă întâlnire? Îți garantez că vulcanul de la Racoș va stârni în tine aceleași simțăminte.

Ai curaj să faceți cunoștință, ca apoi să nu ți-l mai poți scoate din cap?

vulcan racos 2015

miercuri, 25 martie 2015

Cine n-are bunici, sa-si cumpere... o noapte de cazare in Sighisoara

Cum poate fi mai frumos să te bucuri de parfumul acela vechi inconfundabil al Sighișoarei decât într-o casă din cetate, simțindu-te de-al locului, chiar și pentru scurt timp? Multiple sunt posibilitățile de cazare în orașul de pe malul Târnavei, în jurul cetății sau chiar în interiorul său, însă astăzi vreau să vă recomand un loc cu adevărat deosebit, de care se pot bucura 2, 4 sau chiar 6 persoane deodată, unde basmele copilăriei și căldura casei bunicilor par nemuritoare și de unde Sighișoara îți devine, garantat, și mai dragă. 

Casa Bunicii este formată dintr-un dormitor, o mică sufragerie, o bucătărie și o baie și este situată lângă Scara Școlarilor (cea care urcă spre Biserica din deal), chiar la intersecția străzilor Cositorarilor cu Școlii.

casa bunicii sighisoara

luni, 23 martie 2015

Drumul cel frumos care trece prin inima Romaniei (de la Sighisoara spre Fagaras)

România e fericita posesoare a multor drumuri splendide, cu peisaje care îți taie respirația și obiective care-ți ies în cale la tot pasul, fascinându-te cu ușurință. Multe astfel de drumuri s-au adunat în Transilvania, iar cele care străbat satele săsești sunt, fără excepție, de urmat, indiferent de anotimp. 

Cel despre care vreau să vă vorbesc astăzi este și mai cu moț, căci pornește dintr-un oraș-vedetă (Sighișoara), străbate sat după sat, fiecare posesor de o biserică fortificată, și trece fix prin centrul țării! Sună apetisant? Să vedeți cum este în realitate!

panorama dealu frumos transilvania

joi, 19 martie 2015

De unde a pornit totul ca tu sa fii capabil acum sa citesti in limba romana

A învăța să scriem și să citim în limba pe care natural o vorbim ni se pare ceva firesc și de neînlocuit în dezvoltarea noastră ca indivizi sociali, un drept garantat, o însușire subînțeleasă, pe care o dobândim fără să cugetăm prea mult asupra sa. Acest dat nu s-a născut pur și simplu în conștiința noastră și noi odată cu el, ci am ajuns la acest stadiu după secole de repetiții. Deși nu ne gândim la acest moment și nici n-o sărbătorim anual, școala, ca instituție, are și ea o dată de naștere, după care a început "chinul" atâtor elevi. Anul 1583 este cel în care s-au ținut primele cursuri în limba română, eveniment ce a avut loc la Brașov. 

Tot aici, în cel mai vechi cartier al orașului (Șchei), diaconul Coresi a tipărit prima carte în limba română care se păstrează și astăzi. Este, deci, obligatoriu ca fiecare român să ajungă măcar o dată în viață în Piața Unirii din Brașov, în locul de unde a pornit totul ca acum să fim capabili să citim în limba română!  

prima scoala romaneasca brasov

miercuri, 18 martie 2015

Stiati ca: Calea Victoriei nu a facut parte de la inceput din Bucuresti? Descoperiti si celelalte mistere din acea Capitala selecta si exclusivista pe care multi am uitat-o

Fundația Calea Victoriei și Hai la Bord vă invită să cunoașteți Capitala, prin istorii despre oameni și locuri, dar și prin plimbări inspirate în locurile-cheie ale orașului. Haideți să ne amintim de ce Bucureștiul era numit Micul Paris și să-i redescoperim farmecul aparte, de oraș aflat la întretăierea modernității occidentale cu fascinantul Orient!

Mai întâi, vom arunca o privire de ansamblu asupra caselor boierești, acele bijuterii arhitecturale locuite de vechile familii aristocrate, iar mai apoi, profitând de vremea primăvăratecă, vom străbate la pas locuri emblematice, cum ar fi Calea Victoriei, Zona Capitale și Parcul Ioanid.

Cazare Centru Istoric Bucuresti

marți, 17 martie 2015

Martisor de Sighisoara

Pe lângă vremea care m-a lăsat în mânecă scurtă fără nicio jenă, Sighișoara mi-a mai oferit de 1 Martie 2015 o lecție importantă: niciodată să nu-l subestimez pe cel de la care nu mai am nicio așteptare. Chiar și la a 'nșpea vizită, Sighișoara a reușit să mă surprindă! Ea, cea care nu mai avea teoretic niciun secret pentru mine, cea de care, recunosc, mă cam săturasem, mai avea câte ceva să-mi arate și, culmea, nu-și ținuse niciodată prea ascunse micile comori, doar nu avusesem eu ochii să le văd! 

Nu m-aș fi așteptat, cum ziceam, după ce am vizitat-o de (prea) multe ori și știind-o practic pe de rost, nefiind totuși o cetate prea vastă în dimensiuni, să mai aibă locuri necunoscute mie. Ei, iată, mă înșelasem! 

panorama turnul cu ceas sighisoara

vineri, 6 martie 2015

Turbina din Timisoara si al sau peisaj de Occident

Era ultima zi din 2014 și, în ciuda soarelui orbitor, atmosfera toată era încremenită de un frig mult prea pătrunzător. Zăpada era nemișcată, copacii stăteau drepți, cu crengile dezgolite, numai într-un colț de Timișoara robotea de zor o zveltă clădire imaculată. Era o armonie tare plăcută, totul static și așezat, cu un singur centru de acțiune - acea clădire unde se puneau lucrurile în mișcare. De peste un secol!

Am asistat înmărmurită la spectacol și am avut mereu impresia că mă aflu undeva prin Olanda, că acel Occident pe care toată lumea îl caută în Timișoara se concentrase, de fapt, acolo, în jurul Uzinei hidroelectrice, Turbina - cum e alintată de localnici. Dacă aș fi nimerit aici într-o zi cu multă verdeață, mi-aș fi trântit o pătură în așa fel încât să am o priveliște directă, cât mai bună către ea, aș fi comandat ceva bun de pe foodpanda.ro, că tot erau destule opțiuni de livrare din imediata apropiere și nu m-aș mai fi dat plecată. 

turbina timisoara

luni, 2 martie 2015

Semeringul Banatului, cei mai frumosi 34 km din Romania

A cincea cale ferată din România, prima cale ferată montană din România și Europa de Est, care a îndrăznit să străpungă tăcerea stâncilor, dată în folosință în 1856 și comparată cu Semeringul Austriac prin splendoarea peisajelor și îndrăzneala cu care a marcat un pas nou în dezvoltarea transporturilor feroviare. Semeringul Banatului și ai săi kilometri maiestuoși, plini de peripeții.