miercuri, 25 februarie 2015

Cum sa evadezi la munte fara sa parasesti orasul? Brasovul stie raspunsul!

Dacă mai avea cineva vreo îndoială, după seria de povești dedicate Brașovului, că orașul nu e printre cele mai faine pe care poți să le vizitezi și care să te facă să-ți dorești să devii localnic, mai adaug acum încă un motiv de ciudă pentru străinii de aceste meleaguri, care pot doar să se bucure din când în când de ce poate să ofere Brașovul, într-o vizită turistică, față de fericiții brașoveni care oricând au poftă pot să se încarce cu energia muntelui și binefacerile istoriei, în acea combinație care place oricui. 

Azi e vorba de încă un loc pe care doar Brașovul îl poate avea, bată-l vina! Cum ți s-ar părea să pleci din orașul tău, să zicem din Piața Unirii (multe urbe au o astfel de piață cu o astfel de denumire), să o pornești pe una din străzile care pleacă de acolo, eventual la bordul unui autobuz, care să te lase direct în pădure, fără să fi părăsit măcar orașul? Dacă ți-e greu să-ți imaginezi, îți spun că e SENZAȚIONAL! De asta au parte oricând brașovenii, atunci când ajung la Pietrele lui Solomon :) 

pietrele lui solomon brasov 2015

duminică, 22 februarie 2015

In vizita la cel mai fotografiat obiectiv turistic din Romania

O vizită la Biserica Neagră din Brașov nu poate fi decât una memorabilă. Chiar dacă nu ești o persoană religioasă sau nu-ți place atmosfera rece dintr-o biserică evanghelică ori nu te atrag în mod deosebit locurile prăfuite de istorie, dacă ai apucat să achiți cei 8 lei necesari vizitării, fii sigur că nu vei uita prea curând această experiență. Poate nu o să te impresioneze neapărat interiorul auster și nici vasta colecție de covoare orientale, dar cu siguranță vei ține minte clipele petrecute în interiorul clădirii gotice, veche de peste 5 secole, dintr-un simplu motiv: te-ai simțit agasat! 

Deși debutul anului 2015 a crescut încă un pic popularitatea deja imensă a bisericii, după ce Google, analizându-și pozele urcate pe propriile platforme, a decretat-o drept cel mai fotografiat obiectiv turistic din țară (deși Castelul Bran este, totuși, cel mai vizitat), ironia face ca la fața locului, cel mai fotografiat să fie, de fapt, unul dintre cele mai... puțin fotografiate. Pozatul în interior este complet interzis, indiferent cu ce dispozitiv sau de uzul blițului, neexistând nicio posibilitate de a plăti totuși o taxă foto. Chiar dacă tu accepți condiția ilogică, tot timpul vizitei vei fi deranjat de angajații care te supraveghează insistent și care nu te lasă să te bucuri deloc de atmosfera locului, strigând, extrem de des, către cei care nu acceptă interdicția. Se pare că obsesia turismului autohton s-a infiltrat până și în cel mai vizitat lăcaș de cult din România, unul dintre cele mai apreciate și de către turiștii străini.

biserica neagra februarie 2015

vineri, 20 februarie 2015

Una dintre cele mai spectaculoase sculpturi din lume se afla unde nici nu te astepti

mihai eminescu onestiMăiestria lui Eremia Grigorescu nu a constat atât în tehnica prin care a dat viață unei fețe omenești, cât mai ales în ochiul format pentru spectacol. Să șlefuiești chipul poetului nostru național nu a fost în sine o muncă grea pentru un artist, dar să aranjezi o sculptură în așa fel încât natura s-o însuflețească și să o recomande apoi drept una dintre cele mai spectaculoase din lume, este într-adevăr un lucru mare. 

Statuia în cauză, dedicată lui Mihai Eminescu, a fost de-a lungul vremurilor recente, ca urmare a trendului în care există un top pentru absolut orice îți poți imagina, ba în top 20 cele mai mișto de pe mapamond, ba chiar alții au cocoțat-o pe o incredibilă poziție secundă în frumusețile sculpturale din întreaga lume. Nu sunt în măsură să decid dacă e mai faină decât altele, dar cert este că nu poți rămâne indiferent în fața ei, mai ales când în spatele ei se pogoară un apus. Este pur și simplu minunat spectacolul, este un show creat dintr-o viziune artistică și un aport substanțial adus de natură. 

Încă și mai captivant este locul unde s-a postat superbul monument. Mai exact, orașul unde sălășluiește. Având în vedere că îl reprezintă pe Eminescu, ai putea ghici că e pe la Ipotești, de ce nu și la Botoșani, poate chiar în București, unde este înmormântat. Eroare! 

marți, 17 februarie 2015

Cum sa pacalesti timpul in cea mai vestica localitate din Romania

România se termină, la Beba Veche, cu o barieră, în mijlocul unui câmp. Este o experiență inedită să ajungi la o margine de țară, să știi că acolo este totodată un sfârșit, dar și un nou început, de obicei necunoscut. Spre deosebire de restul granițelor noastre, punctul extrem al județului Timiș este un caz deosebit. Micuța așezare Beba Veche este cea mai vestică localitate din țara noastră și la o distanță de 3 km de la bariera care atestă că dincolo de ea nu mai e pământ românesc se află unul dintre cele mai interesante locuri din Europa - Triplex Confinium - punctul unde se unesc hotarele a trei țări (România, Ungaria, Serbia). 

Din păcate, traversarea frontierei pe aici este permisă numai într-o singură zi pe an (în 2014, s-a întâmplat pe 24 mai), însă curioșii pot ajunge la monumentul care marchează confluența granițelor, teoretic, oricând, doar prezentând actele de identitate grănicerilor de la barieră. 

Dacă te nimerești prin preajmă, ca mine, fix pe 31 decembrie 2014, pe înserat, ia-ți gândul de la o amintire frumoasă, căci drumul până la monument este acoperit de un strat consistent de zăpadă, iar accesul pe jos, deși ai fi fost lăsat să treci, îți este recomandat să-l lași pe altă dată, mai pe ziuă. Să te consolezi nu este ușor, însă Beba Veche ți-a pregătit o surpriză: un apus senzațional!

bariera beba veche apus


joi, 12 februarie 2015

Unul dintre cele mai ascunse si necunoscute obiective din ‪‎Romania‬: Furnalul Bodvaj din Harghita

Anul 1848 a rămas în istorie cu mult zbucium și idealuri la nivel european, iar românii, așa cum bine știți de la școală, s-au integrat în acel val revoluționar, profitând de atmosfera internațională pentru a se afirma ca națiune de sine stătătoare și a-și impune conștiința națională. Multe mărturii, obiective și locuri ne-au rămas moștenire din acel an, însă astăzi vreau să scot la lumină un monument industrial de care probabil nici nu ați auzit, dar care la acea vreme fusese extrem de important în Transilvania, unde 1848 a fost un caz mai special.

furnal bodvaj harghita
Un furnal ascuns într-o pădure din Ținutul Secuiesc, datând din 1828, este nebăgat în seamă după peste un secol și jumătate de când a facilitat turnarea primelor două tunuri folosite în revoluția maghiară din anii 1848-1849. 

Nume ca Avram Iancu sau Nicolae Bălcescu sigur vă trezesc anumite simțăminte, însă probabil Gabor Aron nu vă spune nimic. Ei bine, nenea în cauză a coordonat lucrările de la acest furnal, efort pentru susținerea creării unui stat național maghiar independent de Austria, ca urmare a revoluției din Viena și prilejul găsit de unguri pentru a se desprinde din Imperiul Austro-Ungar. Până aici, toate felicitările! Dar, Transilvania nu era pe atunci parte din România de astăzi, însă era populată din plin de români, care își doreau și ei drepturi cel puțin egale cu maghiarii; ceilalți aveau însă alte planuri, care implicau maghiarizarea forțată, iar furnalul din pădure își făcea treaba bine pentru a nu lăsa tabăra majoritară fără armament. 

Cu această imagine în minte, gândiți-vă ce am putut simți când m-am aflat în fața furnalului. Furnalul Bodvaj din județul Harghita.


luni, 9 februarie 2015

Un strop de Orient in Drobeta-Turnu Severin

Era ziua când România împlinea 96 de ani. 1 Decembrie 2014. Nu eram în Alba-Iulia, nici în București, ci la malul Dunării, în bătrâna urbe Drobeta. Străzile erau pustiite, vremea obligându-te să stai în casă, nici vorbă de ieșit la paradă! Strângându-mi mai tare haina pe mine, m-am repezit în centrul orașului, am salutat rapid dragul Castel de Apă, m-am furișat nițel din calea neprietenoasei atmosfere în centrul comercial Decebal, un Obor la scară mai mică, am revenit mai rapid decât pofteam afară, trecând pe lângă frumoasa fostă sinagogă, azi birou notarial, și m-am grăbit spre superba clădire a teatrului. 

Cu mâini zgribulite, am reușit să-i fac repede o poză, apoi am cerut îndurare frigului. Ajunsesem deja la limită. Hai mai scutește-mă, e zi de sărbătoare! M-am uitat în jur cu disperare și o boare de speranță curând mi s-a arătat. Peste drum de teatru, am apăsat o clanță și imediat mi s-a făcut cald și mi-era bine. Intrasem direct într-o poveste cu iz de cafea și amintiri de trandafiri. 

Ada Kaleh, scufundată insulă, ai revenit la viață! 

cafenea ada kaleh severin

duminică, 8 februarie 2015

O sa-ti placa sa-ti fie frica! Vino in Cheile Horoabei!

Următorul pas poate să fie fatal. Viața îți atârnă, literalmente, de un fir de ață. Pare că nu mai poți înainta, să te întorci pare imposibil. Ești captivul unei lumi reci și dure... Dar îți place la nebunie!

Fii dispus să-ți întreci limitele și acceptă provocarea! O uimitoare aventură este gata să înceapă dacă îndrăznești să intri în Cheile Horoabei.

Hai, curaj!


luni, 2 februarie 2015

Scornicesti, o destinatie turistica majora... ratata

Cred că România este singura țară care a cunoscut un regim totalitarist și nu a profitat” apoi de pe urma sa. Alții au muzee ale comunismului, în Georgia se vând căni cu Stalin, iar albanezii au transformat un cavou-piramidă într-un mall. Astfel, așa cum excelent punctează DilemaVeche, localnicii s-au răzbunat pe istorie. România, însă, pare încă prea bleagă sau prea afectată ca să-și crească turismul pe baza amintirilor pe care vrem să le uităm.

Nicolae Ceaușescu este, încă, foarte asociat de străini cu țara noastră, deși au trecut 26 de ani de la moartea sa și Dracula a încercat din răsputeri în acest timp să ne facă mai cunoscuți. Atunci, pe bună dreptate, de ce nu suntem isteți să ne folosim de imaginea dictatorului și să facem uz de istorie în beneficiul prezentului și mai ales al viitorului? Sunt câteva tentative timide de a se organiza diverse trasee turistice dedicate comunismului. Deși sunt inițiative de lăudat, acestea au o mare hibă: se concentrează exclusiv pe București, ocolind fix poate cea mai importantă destinație, acolo unde a început de fapt totul – Scornicești

casa ceausescu scornicesti