marți, 27 ianuarie 2015

Auschwitz-Birkenau: Bilet doar dus pentru 135.000 de romani

Strigăt de deznădejde și avertisment pentru omenire să fie pururi acest loc în care hitleriștii au ucis aproape un milion și jumătate de bărbați, femei și copii, în principal evrei, din diferite țări europene.

AUSCHWITZ - BIRKENAU

1940-1945


Am citit cuvintele de mai sus în septembrie 2014, pe o placă umedă, rece și gri, la peste o mie de kilometri distanță de casă. Mă aflam într-o țară străină și, totuși, aveam în față un text în limba română. Dacă aș fi fost oriunde în altă parte, aș fi fost flatată, dar aici nu mă simțeam deloc bine să citesc în limba mea, să nu-mi fie vreun termen necunoscut. Paradoxal, tocmai legătura cu România îmi grăbise venirea. Ținusem morțiș să ajung aici în 2014 și nu mai târziu. La 70 ani de când 135.000 de români au intrat pe cea mai înfricoșătoare poartă din lume. 

poarta lagar auschwitz II polonia gate


Azi, 27 ianuarie 2015, se împlinesc 7 decenii de când coșmarul a luat, oficial, sfârșit. Însă, în amintirea puținilor supraviețuitori, a rudelor și a omenirii întregi, rana va fi mereu deschisă. Cel mai mare și cunoscut lagăr de concentrare al Germaniei naziste, Auschwitz-Birkenau, a fost eliberat de armata rusă, pe 27 ianuarie 1945. Astăzi, te provoc! Cutezi să călci pe urmele unor condamnați la moarte?


duminică, 25 ianuarie 2015

Popas idilic in Banat

Într-o zi obișnuită, nu trec multe mașini prin preajma sa, iar atunci când o fac, prea puține se opresc. De altfel, cu excepția sezonului rece, are și o "scuză": e destul de scurt și, în goana kilometrilor, de-abia apuci (sau nu) să-l zărești prin vegetația deasă. Vorbesc despre Lacul și Barajul Gura Golumbului (Gura Porumbelului, în traducere din graiul bănățean), situat la câțiva kilometri de recent faimoasa Cascadă Bigăr, cea mai frumoasă din lume!

lacul gura golumbului

miercuri, 21 ianuarie 2015

Citybreak retro in Slatina: nici nu te astepti cate surprize o sa intalnesti

Recunosc, Slatina a fost mereu un oraș care nu mi-a plăcut defel. Îl traversasem de multe ori, ba chiar mă oprisem să mă trag în poză pe lângă vreo clădire veche, îi cunoscusem și bulevardele largi, chiar mâncasem la un restaurant pe care azi n-aș mai ști să-l reperez. Dar ceva, nedefinit, mă respingea de fiecare dată, tocmai pe mine, care văd frumosul oriunde călătoresc prin România! Repet, Slatina nu a fost niciodată pe gustul meu... până în seara de 1 Decembrie 2014. Atunci, totul s-a schimbat. 

Coboram cu mașina dinspre Craiova și în vale am zărit o mare de luminițe. Apropiindu-mă de oraș, după ce am trecut de vestitul său pod peste Olt, primul pod de metal peste un râu din România, am remarcat pe un deal, în stânga, un ditamai drapel național, care se zbuciuma frenetic în noaptea rece, printr-un văl de ceață. Era, urma să aflu mai apoi, cel mai mare steag din țară, de 391 mp. Aș fi vrut să urc până la el, însă un polei nemaipomenit mi-a năruit brusc iscatul plan. Încercând să evit un drum ce-l știam plin de cicatrici în asfalt, am nimerit pe lângă o pietonală de care nu avusesem habar până atunci, spre care am prins doar câteva crâmpeie de istorie, feeric puse în valoare de niște felinare drăgălașe. Atât mi-a fost de-ajuns! Trebuia să revin în capitala județului Olt, de data asta cu inima deschisă pentru surprize la tot pasul. Tot auzisem de un loc al deliciilor gustative, la care mulți turiști trăgeau, iar eu nu avusesem răbdarea să poposesc, așa că nu-mi mai rămânea decât să mă țin de cuvânt. Și pofta m-a dat gata 25 de zile mai târziu, în a doua zi de Crăciun...

muzeul judetean olt slatina

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Exista un loc in Romania unde indiferent de cat de frig ar fi, tu tot vei vrea sa stai afara

Dacă vrei să cucerești o fată, dacă vrei s-o ceri în căsătorie, dacă ai poftă de o seară romantică, dacă vrei să-ți testezi abilitățile de fotograf sau pur și simplu vrei să te bucuri de niște clipe memorabile, tot ce trebuie să faci este să urci (pe jos sau cu mașina) până la Cetățuia din Brașov, spre care te-am mai ispitit în 2010 și 2013. Nu consulta prognoza meteo, nu te uita în calendar, doar du-te și uită-te în jur. Nu contează când vii (data și ora sunt irelevante în acest caz), nu contează cu cine vii, tot te vei simți minunat!

cetatuia brasov seara 2014

joi, 15 ianuarie 2015

Asa s-au celebrat 25 de ani de la Revolutie in cea mai emblematica piata din Romania!

60.000 de leduri au atras toate privirile în sezonul de Sărbătoare 2014-2015 în locul de unde România s-a eliberat de comunism. La 25 de ani de la Revoluție, cea mai emblematică piață din țară a chiuit de bucurie liniștită, s-a luminat cu feerie, nu de văpaiele gloanțelor, iar oamenii au ieșit în stradă să petreacă, nu să lupte. Nici că exista un simbol mai nimerit decât cupola de 23 m înălțime din Piața Victoriei din Timișoara! La prima vedere, o construcție nefirească într-o ambianță de Mică Vienă, dar o nimerită readucere aminte că starea de astăzi nu a fost pururea aceeași, că de aici a pornit scrierea unei noi istorii, din care și noi facem parte acum. Spre deosebire de alte centre urbane invadate de spiritul Sărbătorilor de iarnă, acesta merită poate cel mai mult să fie cu fast. Aici, în inima Banatului, zecile de mii de lumini strălucesc parcă și mai tare, în memoria celor care au dat tonul pentru ca în România, indiferent cum li s-ar părea unora, să se trăiască mai bine. 

opera timisoara sarbatori 2014 2015

joi, 8 ianuarie 2015

Minunea din Buzias: parcul cel fara de egal

În a treia zi din 2015 și totodată în prima lui sâmbătă, mi-a fost ciudă! Ciudă, pentru că m-am întors într-un loc minunat, de care prea puțină lume are habar și unde indiferența doare. M-am simțit extraordinar în Buziaș, ca de fiecare dată, însă la plecare, un sâmbure de amărăciune mi s-a înfipt în inimă și nu mai vrea să plece de acolo. 

colonada parc buzias

vineri, 2 ianuarie 2015

Cea mai frumoasa cascada din lume se afla in Romania!

Bigăr, zice-se, este cea mai frumoasă cascadă din lume. Nu mai este un secret, cred, pentru nimeni, după ce toată presa românească a vuit la un moment dat pe seama topului întocmit de un site obscur, The World Geography. Să fie oare cascada din județul Caraș-Severin cea mai frumoasă de pe întreg mapamondul? Cel mai probabil, nu. Nici măcar din România, Vânturătoarea fiind după umila-mi părere mult peste în fotogenie. Frumusețea, însă, e un subiect extrem de personal, iar în materie de turism, ceea ce contează cu adevărat, este povestea, ce se spune despre un anumit loc.

Să vă ofer numai un exemplu: balconul Julietei din Verona ar fi fost o platformă ca oricare alta, uitată într-un colț de oraș, dacă nu era povestea romantică a lui Shakespeare care să-i dea o aură pasională. Pentru turismul din Banat și pentru cel autohton, în general, nu contează cum e Bigăr de fapt, contează cum o promovăm noi lumii întregi. E suficient că are un nume sonor în engleză (Bigger - mai mare) și că o dăm drept cea mai frumoasă. E atât de simplu să aduci turiști în zonă! Dacă vom continua, constant, să-i facem reclamă ca atare, vom avea numai de câștigat. Iar riscul ca turiștii să plece dezamăgiți este minim: avem o țară extraordinar de frumoasă (aici nu exagerăm!) și cert cascada își are doza sa de unicitate, nu neapărat de frumusețe fără margini: mai numiți voi una căreia să-i cadă apa ca-ntr-un evantai! :)

cascada bigar toamna