Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 27 decembrie 2015

Sugas Bai, mica statiune-surpriza de langa Sfantu Gheorghe

În a doua zi de Crăciun 2015, într-o sâmbătă atipic de călduroasă mai ales pentru ținuturile acelea, mi-am făcut siesta la 40 km de Brașov, într-o micuță stațiune, cuibărită între dealuri împădurite, de care știam că recent și-a schimbat înfățișarea dintr-o fantomă avidă de bântuit într-o îmbietoare oază de relaxare și tratament, după o investiție record de 7 milioane lei. 

Mă așteptam, deci, să văd la Șugaș Băi o stațiune de lux, iubită de turiști, ceea ce mult m-ar fi bucurat, însă am găsit aceeași atmosferă apatică din multe alte stațiuni balneare din zonă, cu ruine încă prezente și nu multe de făcut... fix atunci. Dar (a se citi un mare DAR), la o privire mai atentă, mă trezisem deja cucerită. Cum așa? În această mică stațiune de care puțini au habar am descoperit printre viluțe părăsite, dar încă de poveste, bazine de tratament moderne și o pârtie de dificultate medie, plus o pădure de basm, amenajată pentru grătare; iar în Ținutul Secuiesc, grătarele se fac la ceaun, ca să știți, chiar și în a doua zi de Crăciun! :)

centru sugas bai

Mai pe larg, la Șugaș Băi e de venit, măcar de curiozitate. Toamna târzie sau iarna timpurie (ori asta ciudată de pe finalul lui 2015) nu i-au făcut cinste, dar vara și iarna (cele adevărate :P) o fac, presimt eu, irezistibilă. Calitate care se dibuie relativ ușor, chiar cu vreo 5 kilometri înainte de a ajunge în stațiune, după ce se plătesc 3 lei drept taxă de salubrizare și se intră pe DJ 121 C într-o zonă desprinsă parcă din cărțile copilăriei. Copaci falnici argintii, mici văi pe unde șiroiește în tihnă un pârâiaș, în câte o poieniță răsar băncuțe și măsuțe perfecte pentru a încropi o masă pe cinste, pe care ungurii au și pregătit-o, nu cu friptane șiroind pe grătare, cum sunt eu obișnuită, ci punând peste jaruri ceaune mari, umplând împrejurimile de aroma gulașului, chiar dacă vara era trecută demult și calendarul arăta 26 decembrie (cine face grătar în această zi? Ei bine, ungurii, bravo lor!). Tot prin această pădure magică, care în depărtări se pudrase cu ceață joasă, feerică, trec și diferite poteci, perfecte pentru plimbări, iar cei însetați pot găsi alinare la două izvoare frumos amenajate, de unde pot să confirm că apa e foarte bună. Plată de 5 stele!

drum spre sugas bai padure sugas bai zona agrement sugas bai
padure sugas bai zona agrement sugas bai zona agrement sugas bai zona agrement sugas bai

Iar la capătul ei, pe un tăpșan anume creat, mai că nu-mi venea să cred ce vedeam! La Șugaș Băi se practică și enduro! Câțiva motocicliști băteau pantele și săreau în aer, ca niște veritabili acrobați pe două roți. M-au cucerit minute bune, că uitasem să mai plec, tot privindu-i... Dacă te pasionează acest sport, știi unde poți să te antrenezi sau să-ți hrănești pofta de adrenalină, chiar și stând pe margine :) 

enduro sugas bai enduro sugas bai enduro sugas bai enduro sugas bai enduro sugas bai

Ajunsă în stațiune, mi-a părut rău că nu ninsese zdravăn. Pe de o parte, drumul este bun spre foarte bun până aici (sigur nu ar fi fost probleme cu nămeți pe carosabil), peisajul ar fi fost senzațional (Șugaș Băi s-a situat într-un cadru natural prielnic, bineînțeles) și stațiunea ar fi fost mai animată dacă cele două pârtii ar fi fost deschise. Cea mare are o dificultate medie, o diferență de nivel de 140 m, ține 565 m, este iluminată și teleski-ul poate urca 64 de pasageri pe tură. Nu o rata, dacă practici acest sport, și cauți locuri noi de distracție!

partie sugas bai

Fix în centrul stațiunii (care, apropo, are în mare doar două străzi!) se găsește un bazin de 150 cm care poate fi folosit gratuit (atunci când are apă în el). Tot prin această stațiune, am descoperit, cu surprindere, multe atracții care în plin sezon te pot ține ocupat mult și bine: 3 terenuri (de minigolf, de tenis sau pentru sporturi extreme, care include o rampă de racing pentru ciclişti, plasă pentru căţărat, trambulină pentru copii, cablu de acrobaţie), un parc de aventură cu tiroliene şi un perete artificial de escaladă înalt de 12 metri! Hai că sună bine-bine! Deci să nu mai aud că stațiunile balneare sunt doar pentru moși :) Aici se mai plusează și cu un spa mamma mia!

Să nu-și facă însă griji cei care au treabă pe aici cu tratamentele, că nu vor avea parte de ceea ce caută cu disperare. Ba din contră. Luați-vă bilete de tratament la Șugaș Băi, dacă puteți, pentru că au și mofetă, sală de fitness și bază de tratament care mie îmi părea că arată foarte bine (și am văzut destule ca să pot face comparația în cunoștință de cauză). Lângă baza de tratament este și nelipsitul izvor de apă minerală, cu mirosul lui specific :)

Deja te întrebi unde e apatia de care vorbeam la început? Ei bine, nu pot să te mint, stațiunea avea aspectul acela părăsit arhicunoscut la resorturile balneare cândva perle de invidiat, astăzi niște ruine de vis. Eu mă dau în vânt după astfel de locuri, dar știu că tu s-ar putea să nu fii atât de fascinat, te înțeleg. Dar, cum spuneam, dacă treci pe aici vara sau iarna, atmosfera se schimbă, cu siguranță. Pun pariu! Ce mi-a plăcut cu deosebire la Șugaș Băi au fost vilele pitice, unele părăsite, dar tot cu aspect pitoresc, de parcă ar fi fost cândva locuite de piticii Albei ca Zăpada, ce erau răsfirate, din loc în loc, prin pădurile din jur. Cum ziceam, am fost cucerită. Mă mai întorc!

vila sugas bai
vila sugas bai

Cum ajungi? 

Stațiunea Șugaș Băi se află la circa 40 km depărtare de Brașov și la 10 km de capitala județului Covasna, Sfântu Gheorghe. Din Brașov mergi pe E 574, în direcția Bacău, iar după Chichiș se cotește pe alt drum european, cel ce duce spre Miercurea Ciuc (E 578). În Sfântu Gheorghe trebuie să te îndrepți spre Biserica Reformată (din centru, unde e și Parcul Elisabeta, se merge pe strada Kossuth Lajos, apoi se cotește pe Podețului, iar în Piața Calvin deja vei vedea indicator spre Șugaș Băi). Urmând indicatoarele spre stațiune, vei fi rapid scos din oraș, iar când vei ajunge în dreptul unui lac de pescuit sportiv, să te aștepți să fii oprit pentru a plăti taxa de salubrizare, apoi îți poți continua drumul tot înainte. 

baze tratament sugas bai centru sugas bai centru sugas bai

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!