Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 15 decembrie 2015

O excursie cu traditie pe care trebuie sa o faci o data pe an

Iaca, vin colindătorii! Printre ei, și tu :) Nu aștepta să-ți bată alții la ușă, pornește tu să colinzi țara și să te bucuri de tot ce-ți oferă în ultima lună din an. O vizită printr-unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, o lecție de istorie la Prima Școală Românească, o gură sau mai multe de savoare la Târgul de Crăciun de sub Tâmpa și la final, apogeul - concert divin în Biserica Neagră. Meniu special de Sărbători, de servit într-o singură zi. Sună apetisant? E și mai și, dacă nu stai acasă!

piata sfatului sarbatori 2015

biserica neagra concert craciunorga biserica neagra concert craciunCu numai 99 de lei de persoană, ai garantată o zi de excepție prin România noastră cea frumoasă. Holiday Boutique pune la cale, an de an, o excursie cu tematică deosebită, care se bucură de popularitate din ce în ce mai mare, ceea ce o face de neratat în cea mai magică lună. În 2015 a fost duminica, 13 decembrie, când la Biserica Neagră s-a organizat Concertul extraordinar de Crăciun. Biletele se epuizaseră cu mai bine de două luni în urmă, pentru că orga cu 3.993 de tuburi este destul de discretă în a se da mare și se pune pe stârnit strigăte de uimire doar cu anumite ocazii, rare: de Zilele Orașului, de Crăciun și de Anul Nou. Un astfel de prilej a fost și punctul culminant la care s-au gândit cei de la Holiday Boutique că trebuie promovat în rândul celor dispuși să fie încântați. Incredibil (sau nu) chiar și un concert cu orchestră, cor și, pe alocuri, orgă reușește să stârnească un interes mare, umplând până la refuz o catedrală altfel extrem de încăpătoare. S-au gândit bine cei de la agenția de turism: după ce am experimentat și eu un astfel de moment, în care timp de o oră nu am mai știut de mine, pot să confirm că rămâi cu o amintire pe viață, extrem de puternică și pătrunzătoare, ideală de a fi asociată mereu cu un Crăciun reușit. Mulțumesc!

Dar până la punctul culminant, mai sunt câteva etape care nu trebuie defel neglijate. Ziua începe, de fiecare dată, cu turul opțional 1 (parter+primul etaj) al Castelului Peleș. Cine nu recunoaște acest edificiu? Cui nu îi place? Cine n-ar vrea să-i cunoască și interioarele fastuoase? Români, în unanimitate, acesta este locul nostru unde ne putem mândri cu ce avem. Mai are sens să vă spun câți străini mișunau prin jurul castelului, chiar la primele ore ale dimineții? Câți pozau, câți zâmbeau? În condițiile în care nu este vârf de sezon pentru turismul autohton. 

castel peles decembrie 2015 castel peles decembrie 2015 castel pelisor decembrie 2015

După vizita regală, urmează un alt loc cu mari șanse să vi se lipească de suflet, despre care v-am mai povestit în martie: Prima Școală Românească. Cum era să fii elev prin secolele XV-XVI? Greu și ușor în același timp! Greu, pentru că școala costa al naibii de mult, mai ușor ca astăzi, pentru că deveneai notar în doar 3 luni de studiu. În Șcheii Brașovului găsești calculatorul care nu ia niciodată viruși, deși n-are instalat vreun program de antivirus - se numește abac; vei descoperi strămoașa tabletei de astăzi - o tablă neagră care ținea pe post de caiet efemer, pe o parte pentru română, pe de alta pentru matematică; vei admira primele cărți românești, unicate europene sau mondiale, steagul cu care a fost încoronat regele Ferdinand, la Alba Iulia, volume care ieșeau din tiparniță după 2-3 de ani de muncă și câte și mai câte lucruri extraordinare, de care musai trebuie să-i trageți de limbă pe simpaticii ghizi. 

prima scoala romaneasca brasov sala anton pann prima scoala romaneasca brasov carte prima scoala romaneasca brasov carte prima scoala romaneasca brasov steag incoronare prima scoala romaneasca brasov

casa sfatului decembrie 2015
Urmează, inevitabil, o plimbare prin centrul istoric al Brașovului, care în Piața Sfatului aduce în această perioadă și un atrăgător Târg de Crăciun.

La lăsarea întunericului, răsare cel mai frumos brad de Crăciun (de obicei și cel mai înalt brad natural din țară), iar pietonala Republicii se scaldă sub o mantie de luminițe (primul loc din țară unde s-a întins o astfel de plasă). Ce să mai, să fii de piatră și tot ți-ar scoate un zâmbet :) 

peisaj brasov decembrie 2015 peisaj brasov decembrie 2015 piata sfatului sarbatori 2015 piata sfatului sarbatori 2015 piata sfatului sarbatori 2015 casa sfatului sarbatori 2015


Și iaca-așa, v-am spus povestea mea, istorioară care poate deveni realitate, dacă vă faceți bagajele, îi contactați pe cei de la Holiday Boutique (pssst, un secret: de obicei, ultimele bilete la concertul extraordinar se mai pot obține doar de la ei) și lăsați Bucureștiul să i se facă dor de voi. 

Feerie la puterea a patra vă promit în schimb! :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!