Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 28 decembrie 2015

Asa-i Craciunul la Sibiu

Deja fosta capitală culturală europeană devine o destinație cu tradiție în familia mea de Crăciun, 2015 fiind cel puțin al treilea an consecutiv în care am ținut morțiș să mă bucur, măcar câteva momente, de atmosfera, zic eu, de neegalat din Sibiu. În perioada Sărbătorilor de iarnă, chiar ar trebui promovată ca atare, ca de neratat, o vizită în orașul de pe malurile Cibinului. Rămâne de neîntrecut Târgul de Crăciun - într-adevăr cel mai frumos și complet din România -, nu degeaba emblematica sa plasă de lumini a fost replicată în alte zeci de orașe, iar evenimentul "Sibiu Lights and more", ajuns la a treia ediție, reușește să aducă încă o doză de magie în deja fermecătorul centru istoric, transformând strada Nicolae Bălcescu în cea mai arătoasă pietonală din țară

La nici 10 kilometri depărtare, în Cisnădie, alte lucruri îți iau ochii: cel mai înalt brad de Crăciun și ceasul din turnul bisericii evanghelice, zice-se a fi cel mai vechi din România.

Să tot vii și să te minunezi, că nu o să-ți pară rău defel! :)

targ craciun sibiu 2015

Un pahar mare de vin fiert îți arde gâtlejul de plăcere (sau de inconștiență ca-n cazul meu, alegându-mă cu o amintire memorabilă și palpabilă) pentru 6 lei, gogoși și colaci secuiești se învârt sub focul iute, colinde răsună în fiecare colțișor de la difuzoare iscusit amplasate, caruselul se toooot rotește, iar trenulețul zglobiu își face neobositul traseu pe lângă dânsul. Copiii zburdă de colo-colo, oamenii mari își fac selfie-uri, domnule, iar Biserica Romano-Catolică, din Piața Mare, își lasă târziu după lăsarea întunericului porțile deschise, pentru a fi admirată și a oferi un răgaz de liniște față de nebunia de afară. Turnul Sfatului, trufaș, își prezintă și el oferta: pentru 2 lei, te urci în creștetul lui și-ți arată tot Târgul de Crăciun de la înălțime! 

targ craciun sibiu 2015targ craciun sibiu 2015În Piața Mică, Podul Minciunilor și-a tras o mantie de steluțe multicolore, atrage toate privirile și e mândră vedetă în toate pozele ce nu contenesc a se face. Iaca ajungem și pe Nicolae Bălcescu, când la 18 și 20 trecute fix se aprind deodată toate porțile de culoare și urale se aud din mulțime, bucuria e mare. Atmosfera aia bună de Sibiu de decembrie e completă. Toată lumea e cu capul pe sus, dar doi vecini de căscat gura reușesc să-l zărească în mulțime pe nimeni altul decât Cătălin Botezatu. Un soț i se confesează, în încercarea de a-l prinde într-o poză, că nevasta lui îl iubește. Pe Botezatu. Nu pe el! Așa DA declarație!

Trec zâmbind mai departe, găsesc un fular cu reni la 25 de gologani, îl și înfășor în jurul gâtului, apoi admir șosete de lână, colorate în fel și chip, de la 15 lei în sus. În loc de patinoarul de altădată văd mașinute de tamponat, parcă la 10 ron pe 3 minute de bușit. Chiote, veselie, toată lumea (și câtăăă lume!) pare fericită. Măcar într-o zi toată lumea pare mulțumită că trăiește în România. Închin un pahar cu parfum de scorțișoară în cinstea acestei constatări!

podul minciunilor sibiu craciun 2015 podul minciunilor sibiu craciun 2015 podul minciunilor sibiu craciun 2015 podul minciunilor sibiu craciun 2015
sibiu lights and more 2015 sibiu lights and more 2015 sibiu lights and more 2015 sibiu lights and more 2015
sibiu lights and more 2015 sibiu lights and more 2015 sibiu lights and more 2015 sibiu lights and more 2015 sibiu lights and more 2015 sibiu lights and more 2015

Mă duc apoi în vecini, la Cisnădie. Din nou, în centrul orașului, se ridică bradul cel mai înalt din România! Curioși și aici, ca și mine, în număr destul de mare. Cum să nu vezi minunea? Bradul atrage toate blițurile, dar eu salut și un prieten mai vechi, cocoțat în turnul bisericii evanghelice, chiar peste drum. Stă în beznă, nu-l bagă nimeni în seamă, și totuși... e cel mai vechi ceas din țară. Ei poftim!

cisnadie craciun 2015 cisnadie craciun 2015 cisnadie craciun 2015

Cam așa fuse 25 decembrie 2015. Aștept deja cu nerăbdare decembrie 2016! :) 

targ craciun sibiu 2015

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!