Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 22 decembrie 2015

Una dintre cele mai frumoase cetati din Romania este, bineinteles, aproape necunoscuta. Faceti cunostinta cu Soimos!

Dacă nu locuiți prin Banat sau cu ceva noroc prin Transilvania mai de vest, și nici n-ați apucat să citiți povestea din 2011, sunt șanse foarte mari să nu fi auzit până acum de Cetatea Șoimoș. Nu vă condamn deloc! Nu e situată într-o zonă unde turiștii să se calce în picioare (că nici Dracula n-a prea avut treabă pe aici), este o ruină exemplară (și va rămâne așa, că ce să-i mai faci?), de prin anii '70 încoace nu s-a mai intervenit deloc în consolidarea ei, iar efortul unor entuziaști ce au obținut amenajarea unui traseu turistic și amplasarea unui panou informativ prin proiectul "Țara lui Andrei", finanțat de OMV Petrom, este de lăudat, dar nu are nici pe departe amploarea pe care ar trebui s-o aibă promovarea acestui obiectiv. 

Stă cocoțată pe un deal abrupt nevoie mare, de-ți scoate limba de-un cot ca să-l urci, deși nu-ți ia mai mult de 15 minute (cu tot cu pauzele inerente), deasupra uneia dintre cele mai circulate șosele din țară, ce leagă Ungaria de România (Szeged - Nădlac - Arad - Deva - Sibiu - Brașov), dar lumea e prea grăbită s-o zărească, darămite să urce până la ea, când mai toți sunt tiriști cu treburi mai bune de făcut. Șoimoșul este, însă, o capodoperă medievală care ar scoate fluierături de admirație și de la cei care au văzut multe la viața lor, s-au delectat cu cetăți renovate și bine puse la punct, și care, teoretic, nu ar mai putea fi surprinși de nimic. Evident, până ajung aici! :)

cetatea soimos

Cetatea Șoimoș, care face parte astăzi din orașul Lipova, este protagonista unei legende ce implică alte două cetăți din județul Arad - Șiria și Dezna -, de asemenea ruine. Se făcea că erau trei surori care și-au pus în gând să-și facă fiecare câte o cetate și pentru a-și arăta una alteia care e "mai tare în parcare" s-a lăudat fiecare că dorința le va fi îndeplinită chiar a doua zi. Nu se specifică în cât timp exact s-a reușit construcția cetăților, cert este că după ce ele au fost în picioare, surorile au fost pedepsite pentru mândria lor fără limite, transformate în șerpi și cetățile s-au năruit. Se spune că și astăzi așteaptă să li se ridice blestemul, iar dacă fetele vor redeveni ce au fost cândva, și cetățile vor renaște. Propun să ne punem speranțele măcar în această legendă, ca Șoimoșul (dar și celelalte două) să redevină splendorile de altădată, că de fonduri ducem lipsă, iar o reabilitare, oricât de bună ar fi ea, tot nu le-ar mai putea aduce în forma lor de glorie. 

Adevărul istoric spune că Șoimoșul a fost ridicat spre sfârșitul secolului XIII (deci după 1250!), iar de numele său se leagă, de-a lungul vremii, personalități nemuritoare ca Ioan de Hunedoara, Ioan Corvin (fiul faimosului Matei) sau Gheorghe Doja. A trecut prin mâinile mai multor proprietari, care au folosit-o drept reședință nobiliară sau regală, dar a și fost asediată și cucerită în repetate rânduri. A cuprins în domeniul său aproape 100 de așezări, un adevărat record! Din 1788, cetatea a fost părăsită și doar prin anii '70 (deci la aproape două secole distanță și în urmă cu deja cinci decenii) s-au făcut lucrări de a mai salva puținul care ne-a mai rămas.

Astăzi, Șoimoșul de-abia adună câțiva turiști, cine știe cum rătăciți printre ruinele sale, dar pe cât de uitată e printre atâtea alte minunății din România, pe atât de mare e recompensa pe care o oferă celor care se nimeresc să-i treacă pragul. Chiar dacă nu vă dați în vânt după istorii pierdute, vă asigur că merită toată osteneala să vă cocoțați acolo sus, de unde, bineînțeles, să priviți în jos :) Se deschide o priveliște de milioane deasupra luncii Mureșului (pont: suiți-vă la primele ore ale unei dimineți răcoroase), dacă aveți noroc poate prindeți și un tren care-și face loc prin peisajul care v-ar fi cucerit deja sau dacă priviți spre Lipova, veți descoperi o cu totul altă panoramă, superbă și ea din cale-afară, cu inegalabila Bazilică Maria Radna (nici ea de ratat!). Să tot stați acolo sus și tot nu v-ați sătura! Poate doar vântul nelipsit să vă mai potolească din elan :)

cetatea soimos cetatea soimos peisaj cetate soimos
peisaj cetate soimos peisaj cetate soimos peisaj cetate soimos
peisaj cetate soimos peisaj cetate soimos peisaj cetate soimos
peisaj cetate soimos peisaj cetate soimos peisaj oi lipova traseu cetatea soimos


Cum ajungi?

Cetatea este accesibilă chiar de la drumul principal (DN 7/E68), la marginea orașului Lipova, între Arad și Deva. Puteți urma traseul marcat cu bandă albastră (dacă observați și indicatorul, nu vă speriați, nu e de mers 16.4 km cât ține tot drumul până la Căsoaia) sau puteți urca, cum și pe unde puteți, până dați de cetate (estimez un urcuș de un sfert de oră, cu tot cu pauze dese, indiferent pe unde o apucați). Urcușul este destul de abrupt, iar terenul poate ușor să fie alunecos, dar accidentat este mereu în bună parte, așa că aveți grijă ce puneți în picioare. Coborârea e un pic mai grea! Așa că măcar adidași să nu lipsească, vă rog, că altfel stricăm o plimbare ușoară și scurtă :)
Bine de știut

Vizitarea cetății este gratuită și se face pe cont propriu și pe propriul risc. Vă puteți întâlni cu turme de oi și capre, chiar și cu cai. Nu vă faceți probleme, toți sunt pașnici :) Înainte de a porni la drum, n-ar strica să aruncați un ochi pe splendida panoramă la 360 grade de aici; o să vă facă și mai tare poftă de o vizită la Șoimoș, cu siguranță!

cetatea soimos

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!