Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 3 noiembrie 2015

Timisoara nu are o gradina botanica propriu-zisa, dar ne multumim si cu un parc

La câtă fală cuprinde capitala Banatului în ea, mă întreb cum de Timișoara nu deține, pe lângă atracțiile de necontestat, o grădină botanică precum cea din Cluj, Iași sau București. Până și Jiboul, cu o populație de 30 de ori mai mică, are o grădină de toatăfrumusețea! "Nu se cade" ca-ntr-un astfel de oraș, zice-se chiar nedemn de România, să nu te poți plimba printr-un areal cu specii protejate, poate sub o umbreluță cu dantelă, ca-n vremurile bune ale cetății de pe Bega!

Ei bine, poate știi, Timișoara are totuși un asemenea spațiu verde cu pretenții de grădină botanică, despre care te-am informat cu o altă ocazie, dar spre deosebire de suratele ei mai sus amintite, ar putea fi privit ca o bătaie de joc. Timișoara are, deci, un parc botanic, unde oricine are acces gratuit, unde plăcuțele care mai îndrăzneau să te anunțe că treci pe lângă vreo specie deosebită au cam dispărut, și unde delăsarea își spune din plin cuvântul.

Dar fiindcă parcul respiră în Timișoara și nu în altă parte, o plimbare pe aleile sale nu este deloc una dezagreabilă, deși ar putea fi mai mult decât încântătoare. 

parcul botanic timisoara toamna

Toamna aceasta și iarna trecută mi-au arătat un parc botanic atipic. Dacă nu i-aș fi citit numele la poarta de intrare, n-aș fi bănuit că nu e pur și simplu un alt parc din oraș. Am descoperit poate singurele "dealuri" din oraș, pe care zeci de copii asistați de părinți chiuiau de zor, dându-se pe derdelușurile improvizate. În ce grădină botanică ai vedea un asemenea spectacol? Era în ianuarie 2015 un frig cum rar se poate simți în Banat, dar când am ajuns în Parcul Botanic și am simțit acea energie, m-am încălzit instantaneu. Am revenit în octombrie și peisajul era total altfel: o invazie de frunze, alei necurățate, sălbăticie! Ceea ce în ochii unora ar fi părut nesimțire, ca și derdelușul din iarnă, pentru mine a constituit o reală plăcere. Mă simțeam ca-ntr-o pădure, deși eram încă într-un oraș, era o liniște inexplicabil de frumoasă, deși eram chiar în buricul târgului, la doi pași de calea ferată, m-am putut retrage într-o singurătate plăcută, pe care și alți bănățeni o căutau pitulându-se pe câte o bancă de ți-ar fi trebuit ochi buni și minute bune ca să-i dibuiești...

Nu mi-am dat seama pe lângă ce arbori exotici treceam, pentru că nu sunt semnalizați și puși în valoare ca atare, nu m-am ales cu vreo lecție învățată sau vreo informație nouă de care să mă minunez, dar am petrecut momente de calitate și am respirat încă un pic din aerul bănățean :) Ceea ce, promit, merită, dacă te nimerești ca turist în Timișoara. Și poate în curând vom reveni la Parcul Botanic și va fi exact ce promite... botanic :)

casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica catel ciobanesc fundatica fundatica toamna 2015
casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica catel ciobanesc fundatica fundatica toamna 2015
casa fundatica toamna 2015
casa fundatica toamna 2015

Cum ajungi?

Parcul Botanic se află în spatele Spitalului Clinic Municipal de Urgență, la aproximativ 5 minute de mers pe jos din Piața Unirii și peste drum de Piața Mărăști. Cel mai ușor te orientezi din Piața Unirii, cum privești Biserica Sârbă (având Domul Catolic în spate), pornește pe strada Gheorghe Lazăr, cea din stânga bisericii sârbe, sau pe strada General Eremia Grigorescu (cea din dreapta) și cum dai de strada principală, o iei la dreapta și ai și ajuns :)

Explorare plăcută!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!