Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 8 noiembrie 2015

Te-ai uitat vreodata la o sonda de petrol ca la un obiectiv turistic?

Nu-mi spune. Știu deja răspunsul. Și eu treceam indiferentă pe lângă sondele de petrol. Până acum câțiva ani. Când de-abia ieșind din orașul Târgu Ocna (județul Bacău) și îndreptându-mă spre Miercurea Ciuc, am zărit la marginea drumului național 12A, un indicator spre dreapta. Îmi arăta o sondă mică-mică, chiar lângă șosea, cu Trotușul în spate. Peisajul ce o înconjura era de pus în ramă, dar nu asta voia indicatorul cu atâta disperare "să-mi vorbească". Sonda respectivă era pusă acolo, din 1977, pentru a marca zona unde în, 1861, se forase mecanic pentru prima dată în România! 

Interesant... și atât, ai putea spune. Dar când afli că:

- România a fost prima țară din lume cu o producție de petrol înregistrată oficial în statisticile internaționale (se întâmpla în 1938)

- tot în județul Bacău, în satul Lucăcești (azi parte din orașul Moinești), s-a construit prima sondă petrolieră din lume

- Ploieștiul a fost cândva cel mai mare producător de petrol din Europa și tot aici s-a construit prima rafinărie din lume

- România a fost prima țară din lume care a exportat benzină

- la Câmpina se deschidea, în 1904, prima școală din lume de maiștri sondori

-... și că Bucureștiul a fost primul oraș din lume iluminat public cu petrol lampant

începe ca informația de la sonda respectivă să capete o cu totul și cu totul altă valoare, nu-i așa? :) 

prima sonda petrol romania targu ocna

Așadar, dacă ți-am atras măcar puțin atenția și asupra universului "aurului negru", hai fă o oprire după ce ieși din Târgu Ocna, pe dreapta. Merită să faci un popas, cât să arunci o privire la macheta cea albastră, să admiri peisajul și să te gândești la ce a fost țara noastră la un moment dat: un reper pentru tot mapamondul! 

De lângă malul Trotușului s-a extras pentru prima dată în țară țiței prin foraj mecanic, de la o adâncime de 150 m. Deși un pic mai încolo, peste deal, se făcuse deja prima sondă din lume, aici s-a exploatat întâia oară... modern. S-a dat, astfel, startul unei revoluții industriale, care pe câte războaie a iscat departe de noi, pe atât de multe beneficii ne-a adus în viața de zi cu zi.

Oprește-te măcar o clipă și reflectează cum ar fi fost viața noastră fără benzină! 

prima sonda petrol romania targu ocna prima sonda petrol romania targu ocna prima sonda petrol romania targu ocna prima sonda petrol romania targu ocna


Cum ajungi?

Cum spuneam, sonda este vizibilă de la DN 12 A, imediat la ieșirea din orașul Târgu Ocna în direcția Miercurea Ciuc. Practic, e la un pas distanță de șosea și ca să te apropii de ea e suficient să cobori câteva scări sau să o privești de la drum. Locul este semnalizat corespunzător printr-un indicator maro închis, iar ca să fii sigur că nu o ratezi, iată-i coordonatele gps (46°16'48.0"N 26°34'31.0"E) sau aruncă o privire mai jos, în secțiunea "Locația".


surse & informații extra: Adevărul, 150deanidepetrol.ro, Cunoaștelumea, Wikimapia

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!