Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 29 noiembrie 2015

Marea Neagra in extrasezon nu e deloc o idee rea. Convinge-te!

Oricâte cuvinte de laudă aș aduce mirosului de apă sărată inconfundabil simțit când pe tine ai o geacă groasă și te doare inima că nu te poți arunca în valurile mării, oricât aș spune în gura mare că peisajul pe care îl întâlnești în stațiunile părăsite de avalanșa de turiști este, totuși, extraordinar și merită văzut cel puțin o dată în viață, nu voi putea să te conving să încerci și tu experienta unui sejur pe litoralul românesc până nu te încumeți pur și simplu să-l încerci pe propria piele. Te asigur că vei fi extrem de surprins. Poate mai în bine decât ai crede!

cazino constanta noiembrie

Să mergi la mare în noiembrie, așa cum am "pățit" eu anul acesta, este o experiență în sine, pe care cu greu o vei putea uita. Ceea ce garantează, zic eu, succesul oricărei călătorii! Poți să dai de o vreme câinoasă, într-adevăr, dar ea nu-ți poate compromite planurile când sunt hoteluri deschise tot timpul anului, ce te îmbie la ore de relaxare și bălăceală la spa-uri, ca să menționez doar una din atracții. Sau poți să prinzi o vreme extraordinară, cu 24 de grade (da, este posibil, am stat în tricou cu mânecă scurtă pe 22 noiembrie 2015 și tot mi-era cald!), apa extrem de caldă, în care chiar ai fi îndrăznit o baie, dacă la ieșire nu te-ar fi așteptat un vânticel care sigur ți-ar fi adus aminte că e totuși toamnă. 


Ce poți să faci la mare în extrasezon?


Scenariul 1: vreme proastă

Stai în hotel! De exemplu, la IAKI. În Mamaia, la hotelul lui Gheorghe Hagi, denumit astfel după numele copiilor săi (Iannis și Chira), poți începe ziua cu un mic dejun bufet suedez, inclus în prețul oricărei camere, îți faci siesta privind marea din confortul camerei, apoi cobori la etajul 1, la Iaki Spa, unde uiți de tine ore bune, cel puțin cu serviciile incluse în tariful de cazare (vestiar, șezlong, prosop+papuci, piscină semi-olimpică, cu adâncimea variind între 1,4 m și 2,2 m, jacuzzi - excelent și pentru tratarea durerilor de spate, printre altele -, saună uscată și umedă, dușuri emoționale (cold mist, tropical rain, atlantic ocean). În plus, mereu sunt oferte la câte un tratament, procedură, masaj (în noiembrie, aveau 20% reducere la toate tratamentele faciale și la terapia Iyashi Dome - prin care corpul transpiră ca după o alergare de 20 km, dar fără a resimți efectele secundare). 

Cum internetul wireless este gratuit în tot hotelul, inclusiv la spa, este minunat să te relaxezi pe șezlong, cu o limonadă de juma' de litru alături (20 lei), în acorduri de muzică ambientală, butonând pe Facebook și ridicându-ți din când în când privirea spre tavanul care imită mișcările valurilor mării. 

baie camera hotel iaki mamaia camera hotel iaki mamaia hotel iaki noaptea piscina iaki mamaia piscina iaki mamaia
priveliste hotel iaki mamaia priveliste hotel iaki mamaia spa iaki mamaia spa iaki mamaia toamna marea neagra

Vrei totuși să ieși din hotel chiar și pe o vreme nasoală? Urcă-te în mașină și colindă de la nord la sud toate stațiunile de pe litoral. Pregătește-te să fii șocat! Toate locurile pe unde știai că vara te calci în picioare, acum sunt pustii. Ajungi să tânjești rapid după un om, dar de-abia mai zărești câte un paznic-doi, un câine fugind printre ruine, iar tot peisajul este toamna acoperit de un covor gros de frunze. Este de speriat și de admirat în același timp! Îți zic, trebuie să vezi cu ochii tăi, că altfel nu poți înțelege :)

Alte sugestii: mergi la Delfinariul din Constanța (chiar și într-o duminică de noiembrie, era coadă la casa de bilete), vizitează alte muzee din cel mai mare port la Marea Neagră, mergi la film la unul din cele 3 mall-uri (Tomis, Maritimo, City Park) sau fugi un pic mai departe, către Mănăstirea și Peștera Sfântului Andrei (tot la Iaki era inclusă o astfel de excursie în pachetul de 1 Decembrie), prin Cheile Dobrogei, la Cetatea Histria (am văzut-o pe ploaie, deci e destul de accesibilă și așa), iar dacă vremea se mai cumințește puțin ai putea să descoperi Cetatea Adamclisi și monumentul Tropaeum Traiani sau chiar Peștera Sfântului Casian. Toate aceste obiective sunt la mai puțin de 100 km depărtare de litoral.


Scenariul 2: soare și frumos

Eh, dacă vremea ține cu tine, sky is the limit, cum ar zice americanul :) Dar eu îți propun cu insistență o plimbare îndelungată prin portul Tomis, unde vei întâlni o mulțime de pisici și unde terasele sunt deschise chiar și în noiembrie. Poate ai noroc și prinzi vreun eveniment când parterul Cazinoului este deschis (de exemplu, cum a fost expoziția care celebra 137 de ani de la alipirea Dobrogei la România), apoi poți descoperi toate străduțele din centrul istoric (chiar dacă mai sunt clădiri ruinate, ce stau să pice, nu mai este șantier și te poți întoarce în timp printr-o plimbare chiar agreabilă; centrul istoric al Constanței, în sfârșit, începe să arate nu bine, ci foarte bine!). 

De neratat: faleza cu foișoare și felinare ce te teleportează direct într-o altă epocă (la apus sau răsărit formează imagini divine!), Acvariul (vis-a-vis de Cazino), Marea Moschee, Biserica Romano-Catolică Sfântul Anton de Padova, Catedrala Ortodoxă Sfinții Petru și Pavel, Piața Ovidiu, Farul Genovez, Biserica Greacă.

biserica romano catolica constanta biserica romano catolica constanta capac canal constanta cazino constanta noiembrie
cazino constanta noiembrie faleza constanta noaptea faleza constanta noiembrie foisor constanta noaptea cazino constanta noaptea
foisor constanta noiembrie interior cazino constanta interior cazino constanta marea neagra noiembrie


Iar dacă vremea îți surâde, n-ai nicio scuză să nu (re)descoperi Plaja Tuzla, cu al său superb far. Din punctul meu de vedere, cu greu poți găsi un alt peisaj pe litoralul românesc care să-l întreacă în frumusețe pe cel de la nici 30 km depărtare de Constanța.

plaja tuzla noiembrie
plaja tuzla noiembrie
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!