Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 4 noiembrie 2015

Iti recomand cea mai moderna gradina zoologica din Romania. O gasesti la Brasov

În România există un fel de curent, cu destui adepți, așa cum e și cel cu anti-vaccinarea copiilor, care nu este de acord cu existența grădinilor zoologice. Mie îmi place să merg în astfel de locuri și le caut înadins în orașele unde știu că există, o vizită acolo făcându-mă să mă simt din nou copil, chiar și doar pentru câteva zeci de minute. Mă bucur nespus să văd animalele cum se joacă, vorbesc cu ele, mă umplu de o energie aparte, uit de toate grijile și mă concentrez să descifrez limbajul necuvântătoarelor. Poate sună a nebunie, dar dacă treci și tu pragul vreunei grădini zoologice și îmi spui că n-ai zâmbit măcar o dată, nu te cred! E suficient să te uiți la vreunul dintre copiii care a fost nerăbdător să ajungă acolo și deja te-ai binedispus. O astfel de terapie este oricând binevenită și, cred eu, de nerefuzat. 

Da, există și grădini zoologice mai triste, dar ele se închid treptat, iar animalele primesc o a doua șansă în altă parte. Da, e crunt să stea închise în spatele unor gratii, dar gândește-te că ele nu văd lucrurile ca noi. Am convingerea că deja toate vietățile provin tot dintr-un mediu controlat, închis, că au trăit toată viața în captivitate și nu cunosc un alt tip de viață. Dacă le-ai forța să intre în mediul lor "natural", cel din cărți, este foarte posibil să le faci, din contră, mai mult rău decât bine, neobișnuite cu pericolele din sălbăticie și reacțiile adecvate, neobișnuite să n-aibă acces permanent la hrană, ba chiar să și-o procure. 

Până și în țara noastră, cea cu atâtea defecte, avem grădini zoologice unde animalele sunt bine tratate. Evident că s-ar putea și mai bine, dar nu se poate ajunge aici dacă nu există interes, care trebuie să vină, în primul rând, de la vizitatori. Cu cât mai mulți, cu atât mai multe bilete vândute și fonduri pentru cei ce nu cuvântă.

Vine azi rândul să te invit la Brașov. Nu în centrul istoric arhicunoscut, ci la... grădina zoologică! Da, și Brașovul are un astfel de obiectiv și nu e unul oarecare: după o investiție de 31 milioane lei, grădina zoologică din Brașov ar fi cea mai modernă din România! 

gradina zoologica brasov februarie 2015

Din desele mele vizite pe la diverse zoo din țară am învățat că sezonul rece nu e cel mai nimerit pentru a face cunoștință cu animalele, căci și ele au propriul ritm, iar frigul năprasnic, ca și pe noi, nu le face foarte sociabile și, pe bună dreptate, preferă să stea la căldurică, însă profitând de o zi nemaipomenit de caldă și senină, am pătruns pe poarta grădinii brașovene într-o sâmbătă de februarie. Concluzia? Nu mi-a părut deloc rău!

Deși secția de păsări exotice încă nu era deschisă și secțiuni din grădină încă se mai finisau în a doua lună a lui 2015, am văzut un urs stând tolănit cu burta la soare, indiferent la ce-l înconjoară, zen din cap până-n labe. Ce urs și-ar permite să stea așa liniștit în pădure? Și leii dormeau la prânz, când m-am aflat eu în jurul lor, dar ce puternici păreau! Am apreciat că la fiecare locuitor se menționau, pe scurt și ușor de reținut, informații precum înălțimea, greutatea, lungimea, gestația, durata de viață (atât în captivitate, cât și în mediul natural), numărul de pui, modul de viață. M-a uimit, dar nu puteam să mă aștept la altceva de la un oraș de munte, că am făcut și ceva mișcare neprogramată, aleile fiind multe în pantă, chiar accentuată. Pădurea aproape, nu o diversitate de specii, dar interes ca măcar spațiul să fie suficient pentru cele câteva care populează grădina, curățenie, frumos, cuști futuriste, sentiment de mulțumire vizibil și la animale, și la vizitatori. 

Dacă erai reticent în a vizita vreo grădină zoologică până acum, poți începe cu Brașovul. O să-ți schimbi părerea!

casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica catel ciobanesc fundatica fundatica toamna 2015
casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica catel ciobanesc fundatica fundatica toamna 2015

Cum ajungi?

Grădina zoologică se află în cartierul Noua, imediat după parcul cu același nume și lângă parcul de aventură. Există indicatoare lămuritoare la drumul principal spre București/DN 1. Punct de reper: fabrica de bere Ursus. Cu mijloace de transport în comun, poți ajunge aici de la gară cu autobuzul 35 (stație Ștrand Noua și de aici încă 5 minute pe jos) sau din Livada Poștei (de unde pleacă 20-lea spre Poiană) pe linia 17, coborâre la aceeași stație. Amplasamentul exact îl găsești în secțiunea "Locația", imediat sub articol. 

Program de vizitare:
luni - închis
1 martie - 30 septembrie
9-20
1 octombrie - 28 februarie
9-18

Tarif: 10 lei/adult

Pentru noutăți și evenimente: pagina oficială de Facebook


gradina zoologica brasov februarie 2015


Vezi și alte grădini zoologice din România!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!