Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 13 noiembrie 2015

Balchik – intoarcerea la prima iubire. Candva, pe aici inca se intindea Romania...

Balcicul este un târguşor pitoresc, despre care ai zice că se rostogoleşte în valuri. În grupe murdare căsuţele lui turceşti se caţără pe povârnişurile răpezi, ca şi cum ele ar sta să lunece pe încetul, atrase de apele de desupt. O stradă prăpăstuită scoboară la un port în miniatură; stânci pe amândouă laturile, stânci de piatră cenuşie, ciudat rotunzită, alcătuiesc un mic golf în care orăşelul zace în paşnică răzleţire. Numai odată am fost acolo, dar am o amintire vie a înfăţişării lui neobişnuite, a mulţimii îngrămădite de feţe din toate speţele, a locuinţelor ei mărunte, încântător suite una în capul celeilalte, aşa încât păreau că numai cu greutate stau sprijinite pe nişte coaste atât de răpezi şi rupte.

...scria Regina Maria în cartea sa, “Țara mea”, înainte de cea de-a doua vizită la Balchik, care avea să schimbe pentru totdeauna propria-i soartă, dar și a noastră, a tuturor, a celor care au avut ocazia să-i pășească pe urme într-un colț de exotism balcanic. Din 1936, coasta Mării Negre avea să nu mai fie aceeași. Tocmai se deschidea o impresionantă grădină botanică pe malurile sale, care la aproape un secol distanță, reușeste să bulverseze, să amețească, să cucerească inimi, să rămână în top.

Aceasta este povestea Balchik-ului, un petic de pământ pe care România l-a deținut doar 27 de ani, dar pe care mai avem norocul să-l gustăm, doar dând o “fugă” la vecini.

panorama balchik

Mulți spunem, după ce am vizitat un loc care ne-a impresionat și ne-a plăcut peste poate, că acolo am vrea să îmbătrânim, ne-am retrage la pensie, sau chiar că sufletul nostru a rămas pe veci în acel loc. Ce înseamnă să fii cu adevărat cucerit vedem la Balchik, de care Regina Maria nu s-a putut desprinde nici după moarte, trecând special în testament ca inima ei să rămână în capela din domeniul astăzi bulgăresc, unde obișnuia să se roage. Deși dorința nu i-a fost nici astăzi onorată, se poate lesne bănui că Balchik-ul are ceva aparte de a impresionat o regină ce văzuse multe la viața ei (și nu neapărat doar flori și parfumuri frumoase, menționez aici doar holera și participarea ei activă în tratarea răniților din primul război mondial). Avertisment curioșilor: chiar și astăzi, oricine ajunge aici, indiferent de unde ar veni și unde ar merge apoi, nu va uita niciodată Balchik-ul.

Ce are așa special? Gândește-te la o oază veritabilă într-un deșert. Pare un miraj și, totuși, când realizezi că e cât se poate de reală, ajungi să strigi de fericire! Cam așa văd eu că reacționează fiecare pământean care descoperă Balchick-ul. Dar să o luăm concret.

Este un oraș aflat la 70 km de Vama Veche, port la Marea Neagră. De cum ajungi începe să-ți placă, prin străduțele înguste, în pantă, căsuțele de prin secolele trecute și marea pe care o știm atât de bine, că e și a noastră :) Dar ar fi fost doar un orășel cochet și atât, poate nu prea băgat în seamă, dacă Regina Maria nu i-ar fi adăugat un strop de magie. Atracția principală a orașului și una dintre cele mai importante din toată Bulgaria este grădina botanică de 16 hectare, care coboară în trepte, până pe plajă. Grădina pare desprinsă din cele mai fanteziste vise, având vile șic din loc în loc, o zonă specială dedicată cactușilor de forme și mărimi nemaiîntâlnite, trandafiri din abundență, o punte a suspinelor unde ți se îndeplinesc dorințe dacă o treci cu o ochii închiși, cascade, arcade, scări și bănci din piatră, capela pe care o recunoști ușor dacă știi replica de la Bran, și vedeta centrală – Cuibul liniștit, castelul reginei -, care în sine e atipic, aducând mai degrabă cu o moschee decât cu o reședință regală. Păsări ciripesc ici-colo, marea se aude pe fundal și extrem de clar când ți se deschide în panorame largi.

Se simt arome exotice nelalocul lor în Balcani, se simte că pășești pe terenul de joacă al unei englezoaicei care a cunoscut bine și România. Te simți ca acasă pe teren străin, te întorci ca la o primă iubire, pe care n-ai avut habar că ai avut-o :)

casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica
casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica
casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica
casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica
casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica
casa fundatica toamna 2015 casa fundatica toamna 2015 catei ciobanesti fundatica catel ciobanesc fundatica

Cum ajungi?

De la stațiunea de pe litoralul românesc Vama Veche mergi către graniță, unde treci frontiera în Bulgaria. Dacă ești cetățean UE, treci ușor fără a avea nevoie de pașaport. La o distanță de circa 70 km vei ajunge în Balchik, urmând drumul european 87, fără a te abate stânga-dreapta. Odată zărită placa de intrare în Балчик (așa se scrie în bulgară), urmărește indicatoarele de "Bothanical garden".
Se poate parca, contra-cost, în diferite spații special amenajate în jurul intrării principale (o dibuiești ușor când se adună multe tarabe cu suveniruri într-un singur loc), iar cei care taie bilet vorbesc foarte bine românește :)

Bine de știut

1. Fără nicio îndoială, cele mai bune perioade de vizitare sunt primăvara și toamna. Eu am fost de două ori (și tot nu mi-am învățat lecția) fix în plin sezon, în toiul verii! Pe lângă aglomerația deloc de neglijat, peste ce nu puteai trece deloc cu vederea era... canicula. Numai cine a experimentat canicula din Banat, știe cum se simte cea din Balcani! Inclusiv pentru un bucureștean este absolut insuportabilă și nici în zonele umbroase ale grădinii nu reușeai să te mai concentrezi pe frumusețea locului încercând efectiv să supraviețuiești.

2. Limba română este mai vorbită decât bulgara :)) De la taxatorii din parcări la ospătari, de la meniuri afișate la stradă până la cei de la ghișeul grădinii botanice și chiar ascunsă între frunze, sub capela Stella Maris, stă o plăcuță veche pe care orice român o înțelege :)

3. Prima dată când am vizitat domeniul de la Balchik, pentru zona cactușilor și sera aferentă se plătea bilet separat. Acum (în 2015) există un bilet exclusiv pentru grădina botanică (inclusiv cactușii) și unul general (care include accesul și în castelul Reginei Maria). Nu se plătește taxă foto, dar fotografiatul este permis. Nu uita să ai leva (BGN) la tine :) Vizitarea grădinii botanice costă 7 leva/adult, deci aproximativ 16 lei. Atenție: castelul nu se poate vizita fără să treci prin grădină!__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!