Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 26 octombrie 2015

Toamna e fara cusur la "Poarta Carpatilor": Fundata-Moeciu de Sus

Să petreci două zile în zona Fundata-Moeciu de Sus înseamnă să te întorci într-un timp de care nu aveai habar că mai există și să nu mai vrei să te întorci acasă. Deși ambele comune sunt mai mult decât populare în turismul autohton, fiind accesibile de pe preafrumosul culoar Rucăr-Bran, ele sunt departe de a fi cu adevărat cunoscute și te îmbie la descoperiri lente, la plimbări prelungi, la un ecoturism cu care România nu prea este obișnuită, dar care i se potrivește ca o mănușă. 

Vei descoperi aici comuna aflată la cea mai mare altitudine din România (Fundata, la aprox. 1300 m), Fundățica (un cătun unde literalmente timpul s-a oprit) și Moeciu de Sus (vecinul de peste dealuri, ceva mai modern, dar cu o mulțime de povești care de-abia așteaptă să-ți fie împărtășite). 

toamna fundata

În general, toamna nu poate fi mai fotogenică decât în așezările situate de-a lungul culoarului Rucăr-Bran (de la Șirnea la Peștera, de la Măgura la Șimon, de la Dâmbovicioara la Valea Urdii și până la cele spre care te voi îmbia astăzi). Iar cel mai bun moment când te poți bucura de acest anotimp cred că este fix acesta, final de octombrie, când vei afla, poate cu surprindere, că toamna este fără cusur, dacă știi unde s-o cauți. Cum însă un astfel de loc nu poate trăi doar dintr-un sezon, cel al frunzelor căzătoare și al culorilor gustoase, oamenii frumoși de la Centrul de Ecologie Montană, în parteneriat cu Primăria Fundata, au făcut deja pași mari spre a-ți asigura, oricând poftești, timp de calitate în zona Fundata-Fundățica-Moeciu de Sus. Te așteaptă deja bucate tradiționale, trasee ecoturistice simbolizate printr-un omuleț cu rucsac în spate, localnici și meșteri pitorești, peisaje pe care vei vrea să le iei cu tine în bagaj și un eveniment deja cu tradiție de 6 ani, EcoMarathon, la care participanții se numără în mii de alergători! Toate aceste delicii locale se vor concretiza până în aprilie 2016, printr-o finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 150.000 €, susținută de munca și pasiunea acestor oameni, în cadrul Proiectului Conservarea Peisajului Agro-Pastoral și a Biodiversității în zona Fundata - Moieciu de Sus, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componența Dezvoltare Durabilă.

După cele două zile pe care am avut ocazia să le petrec pe aceste meleaguri, în perioada 23-25 octombrie 2015, am rămas cu convingerea că "Poarta Carpaților" este ținutul cățeilor pufoși și a pisicilor care apar fără avertisment după aproape fiecare fir de iarbă, a gogoșilor de bunici, a căpițelor de aur, a potecilor blânde, cu unele pante picante, a stâncilor care spun povești, a caselor cu istorie, a văcuțelor de reclamă, a brânzei parfumate, a merelor de altădată, a munților pe care simți că poți să-i atingi dacă ai noroc de vreme bună, chiar și a adrenalinei măsurate în cabluri, hamuri, carabiniere și peste toate - a peisajelor agro-pastorale nebunești - care fac din Fundata-Moeciu de Sus o destinație veritabilă de ecoturism. 

O călătorie pe acest tărâm cu atât de multe de oferit poate începe din Fundata, cu o primă oprire la biserica de lemn (1830), urmând cărări ce n-au cunoscut niciodată asfaltul până către o gospodărie sau alta, unde mai întâlnești câte o față zâmbitoare, un salut de "bună ziua", chiar dacă ești străin, câte o familie care-ți deschide larg ușa în casa lor, bucuroși de oaspeți. Chiar așa, este șocant cum pare că nimeni nu este deranjat dacă îi sari gardul, porțile par toate deschise și oamenii locului te îmbie chiar și în dormitor, să nu care cumva să pleci cu mâna goală - fie cu o gură zdravănă de pălincă sau vișinată, fie cu o mușcătură dintr-un caș, fie îți pun în față un platou cu gogoși calde, de-abia scoase din cuptor, fie cu o istorioară de demult sau, mai mereu, cu toate la un loc :) 

Așa am descoperit o căsuță mai bătrână de un secol, populată cu obiecte de familie, ce pare desprinsă dintr-un muzeu al satului, dar e doar anexa unei gospodării pe care o găsești luând-o pe prima cărare la dreapta, de la biserica de lemn în direcția drumului național; coordonatele gps care te duc direct la căsuța cu pricină: 45.437695, 25.313724. De aici poți afla cum în vremurile de demult, iarna, localnicii călătoreau în zonă pe... skiuri, o altă modalitate de transport fiindu-le, practic, imposibilă. De asemenea, după ce pleci, știi că un cap de berbec se punea deasupra intrărilor, fiindcă ținea spiritele rele departe, prin coarnele sale împungându-se ghinionul :)

biserica lemn fundata casa fundata toamna casa fundata casa fundata casa fundata casa fundata
casa fundata toamna catel ciobanesc fundata peisaj fundata casa fundata peisaj fundata peisaj fundata
peisaj fundata peisaj fundata peisaj fundata casa fundata toamna

Un pic mai încolo, poate dai, întâmplător, de un... coral! Nu te minuna foarte tare, pe aici sălășluia cândva o mare, iar mici mărturii ale acelor epoci se mai găsesc pe roci și vor fi explicate pe înțelesul tuturor prin intermediul unor viitoare panouri informative.

Poți continua călătoria explorând o pădurice și vei nimeri chiar deasupra Moeciului de Sus. Într-un colț vei putea vedea o căsuță, ca și altele, din păcate, care par că de-abia se țin să nu să se prăbușească. Culmea, părere de arhitect, ele nu sunt chiar atât de rău cum par! Cu o mână de ajutor și mai multe fonduri, chiar și o ruină se poate salva și se poate transforma într-un atrăgător atelier de meșteșugărit.

traseu ecoturism fundata ciuperca fundata toamna moeciu de sus padure toamna fundata panorama moeciu de sus panorama moeciu de sus
toamna moeciu de sus toamna moeciu de sus holcim campulung vedere avion tarom poteca moeciu de sus toamna 2015 peisaj fundata pisica fundata

casa moeciu de sus toamna
gradina moeciu de sus

Odată ajuns în Moeciu de Sus, musai să întrebi de nea Nelu. Este printre ultimii oameni care stăpânesc arta producerii de șiță. Asta e o șipcă, tradițională aici, cu care se acopereau acoperișurile caselor, grajdurilor, dependințelor. Omul ăsta e unul pe care TREBUIE să-l întâlnești o dată în viață! Mai jos, îl vezi în acțiune, dar nu uita să-l tragi de limbă (nu va fi greu, îi face plăcere să-ți răspundă) despre cum a "furat" meseria și chiar îndrăznește să te arăți interesat să pui și tu umărul la treabă - te va ajuta, cu mare drag, să faci și tu câteva șițe. O muncă a naibii de grea, ce implică forță atât în mâini, cât și în genunchi, dar mai ales finețe și un ochi bun. Câteva case mai jos, pe Strada Valea Băngăleasa (DC 53), la numărul 148, vei da de un... francez! Este prototipul artistului: nu pune mare preț pe înfățișarea exterioară și își investește toată averea într-o singură pasiune - fotografia. Se vede cu ochiul liber că este un om fericit. Vorbește foarte bine limba română și îl cheamă Laurent Jouault. Ca și ceilalți localnici, își deschide larg ușa, fără a pretinde vreun tarif de vizitare, pentru a-ți arăta colecția sa de fotografii și piesele de rezistență - peste 100 de aparate de fotografiat, mai vechi, mai noi, mai mari sau extrem de mici. Îl găsești la Cabane aux images și e de neratat!

cabane aux images moeciu de sus cabane aux images moeciu de sus cabane aux images moeciu de sus

Două case mai încolo, iaca și prima gospodărie din Moeciu de Sus omologată oficial ca monument istoric. Aici ești întâmpinat de o bătrânică, îmbracată din cap până în picioare în negru. Ți se plânge de pietre la rinichi, dar nu ezită să te ducă până în odaia unde doarme, păzită de o poză cu Arsenie Boca.

casa monument istoric moeciu de sus
casa monument istoric moeciu de sus


Pe drumul de întoarcere, îți propun să urci pe Poteca lui George. Nu e cea mai ușoară cărare de parcurs, având la început o înclinație generoasă, iar apoi continuă într-o ușoară urcare până spre Fundata, dar mai tot drumul te însoțește o priveliște de milioane spre Moeciu de Sus și, dacă ai noroc de vreme bună, până spre Bucegi (coordonate gps debut potecă: 45.440176, 25.325990).


Surprizele acestui ținut nu se opresc, însă aici :) 
În episodul următor vizităm Fundățica, 
urcăm la Lacul fără Fund și ne deplasăm 230 m, între copaci, pe o tiroliană! 
Sună bine? 


peisaj fundata

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!