Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 16 octombrie 2015

Inapoi la Salina Slanic Prahova. De data aceasta, fara emotii! :)

După 6 ani m-am întors în adâncurile prahovene, la peste 200 m sub pământ, în Salina Slănic Prahova. Trebuia să-mi fac curaj să revin, pe de o parte pentru că era ocazia perfectă de a-i face o surpriză soacrei, care urma să se afle în premieră într-un astfel de loc, iar pe de altă parte fiindcă nu puteam rata ocazia de a redescoperi salina cea cu "liftul grozei", când încă era lipsită de elementul său înspăimântător.

După ce liftul prin care era permis accesul turistic a picat în gol (cu turiști înăuntru, evident), incident care a avut loc acum un an de zile (în august 2014), intrările s-au efectuat prin intermediul unui microbuz. Și în octombrie 2015, când am revenit aici, accesul rămăsese același.

Gata cu liftul, hai cu microbuzul! 

salina slanic prahova octombrie 2015

Față de acel minut și jumătate de coșmar când coborai în ținutul sării cu liftul rudimentar, acum, cu microbuzul, te așteaptă o călătorie de 10 minute. Este mai ușor de suportat, dar tot nu e un drum lipsit de aventură :) Se coboară printr-un tunel aflat la aproximativ 1 km de casa de bilete/parcare, pe pante cu înclinații și de 10%, într-un număr parcă infinit de curbe, când la stânga, când la dreapta, și cu multe alte căi adiacente pe care le zărești în drumul tău către cea mai mare salină din Europa, de nu te poți abține să te întrebi, când ajungi la destinație, dacă ai ști să te întorci la suprafață fără să te rătăcești. 

Eu m-am întors într-o zi lucrătoare, joi, mai exact, chiar cu 10 minute înainte de ultima coborâre, programată la 14:30 și vizita a stat sub semnul unei grabe sporite. Ultima urcare se făcea, teoretic, la 15:30, dar cu jumătate de oră înainte încep deja să se stingă luminile prin salină, să se închidă coșmeliile, să se adune oamenii și să fie direcționați către sala de așteptare a microbuzului. Așa că recomand să îți planifici o incursiune în lumea subterană sărată mai de dimineață, să ai răgaz să te bucuri de tot, mai ales dacă tot ce te înconjoară este nou pentru tine și nu ești un obișnuit al locului. 

De-abia pe la ora 16 am reușit să mă urc și eu în vehiculul care mă readucea la lumina naturală, fiindcă m-am nimerit alături de o școală întreagă care făcuse o excursie alături de profesori, și le-am dat lor întâietate. Plecarea se face în grupuri de maxim 16 persoane, iar tot timpul care se scurge așteptând să-ți vină rândul se petrece într-o anticameră plictisitoare, timp pe care l-ai fi putut foarte bine petrece prin salină. 

Fiindcă timpul s-a dovedit extrem de prețios, n-am revăzut din salină decât două săli (suficiente, știind că oricum toată e în același stil, cu spații largi, pereți impresionanți de 50 m înălțime, fără alte mari atracții), m-am oprit la magazin unde m-am delectat cu o Cola la 0,5 L (3,5 lei costă), un Kinder Bueno și o semi-partidă de tenis de masă de circa 30 minute (n-am schimbat mingi în tot timpul plătit cu 5 lei, am plecat spre ieșire gonind fără sens alături de una dintre angajate).

Sper ca această cură de sănătate să fi meritat cei 20 de lei plătiți pentru vizitare :)

Cert este că acum mă leagă de această salină amintiri mai plăcute decât cele din vizita precedentă, iar dacă aveai cumva vreo reținere să o cunoști și tu din cauza acelui blestemat lift, acum chiar nu mai ai nicio scuză să vii și tu aici. Dacă n-ai rău de mișcare, nu ești claustrofob și nu te temi de întuneric, acum se ajunge mult mai uman în subteranul Prahovei și e rost de minunat cu gura căscată la sălile astea "anormal" de înalte care au făcut din Slănic Prahova cea mai mare salină de pe continent!

pod salina slanic prahova octombrie 2015 salina slanic prahova octombrie 2015 salina slanic prahova octombrie 2015 salina slanic prahova octombrie 2015 salina slanic prahova octombrie 2015 salina slanic prahova octombrie 2015
salina slanic prahova octombrie 2015
tenis de masa salina slanic prahova

UPDATE: Începând cu data de 25.11.2015, salina va fi închisă pentru verificări, iar reluarea circuitului turistic va fi comunicat la o dată ulterioară, neprecizată. Conform presei, închiderea survine în urma nedeținerii avizelor de la ISU.

UPDATE 2: Salina s-a redeschis, începând cu 24.02.2016

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!