Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 17 septembrie 2015

Uneori, frumusetea poate fi infricosatoare. La Rapa Rosie!

Inevitabil, roșu atrage mereu toate privirile. Nu e de mirare, deci, că ți-e imposibil să nu remarci și apoi să nu-ți mai poți lua privirea de la un simplu deal! Ar fi putut fi unul banal, ca multe alte ridicături din lumea asta mare, dar a fost suficient să se "îmbrace" în roșu și deja a ieșit din anonimat. Fiindcă a crescut în România, unde doar atât nu e niciodată suficient, a mai plusat cu "accesorii" maiestuoase, care îl fac ba o orgă naturală, ba o cetate impunătoare, ba orice poate concepe o imaginație bogată. Te-a "manipulat" frumos - roșu de deochi + înfățișare schimbătoare în funcție de cine îl privește. Așa deal numai în România putea exista! :) 

Vorbesc despre Râpa Roșie, cu care ați făcut deja cunoștință în 2012, o rezervație unică în țară, pe care o găsești ușor lângă orașul Sebeș, în județul Alba. O poți vedea binișor chiar de pe autostrada Sibiu-Orăștie, dar promit că merită din plin să părăsești șoseaua asfaltată și s-o iei pe un drumeag de pământ, ca apoi să mergi la pas, cu chiu, cu vai, până la baza râpei. Numele dizgrațios nu-i trădează deloc chipul de ținut minte!

rapa rosie sebes

Am văzut-o întâia dată în august 2008 și atunci mi se păruse... infernală. La 7 ani distanță am revenit! Ce s-a schimbat, ce a rămas la fel? Râpa Roșie e la fel de roșie (:P), poate chiar mai intensă dacă o vezi, ca și mine, pe înserat, într-o zi mohorâtă de început de septembrie. Scapi de căldura extraordinară pe care o suportă în zilele de vară, dar dai de o înfățișare mai înspăimântătoare. Pe cât de atrăgătoare e într-o zi cu soare o ținută roșiatică cu accesorii de divă, pe atât de mult se transformă peisajul sub amenințarea unor nori grei, în compania unui vânt pe alocuri sălbatic, la care se adaugă întunericul ce de-abia așteaptă să se impună. Roșul capătă culoarea aia care nu anunță niciodată ceva bun, iar toate canalele, găurile, spărturile și tot ce îi mai brăzdează chipul devin un rânjet malefic. Chiar și în aceste condiții, cu firea-i schimbătoare de care îți spuneam, rămâne un loc pe care musai trebuie să-l vezi live! Nici nu vreau să-mi închipui ce spectacol se stârnește când norii ăia grei cedează și ploaia o ia la vale pe versanții ăia! De fapt, vreau să-mi închipui :) Sigur arată genial, chiar dacă ar semăna cu un peisaj apocaliptic... 

După 7 ani de la prima mea vizită, drumul de acces a rămas la fel de prăpădit, dar ca să ajungi la el s-a interpus autostrada! Nu e bai, într-un final ajungi, dacă urmezi din Sebeș indicatorul spre Daia Română, apoi ești cu băgare de seamă să nu ratezi ba câte un mic indicator, ba câte un graffiti lămuritor. Cert este că trebuie să treci la un moment dat pe sub șoseaua de mare viteză, tu de-abia mișcându-te, iar apoi să mergi o perioadă paralel cu autostrada (șoseaua fiind în stânga ta, iar în dreapta ridicându-se un lan de porumb). La un moment dat, înspre dreapta, o să apară niște coșmelii – nu o lua pe acolo. Mai mergi. Următoarea uliță spre dreapta, când ai vedere aproape directă spre râpă, este varianta câștigătoare :) A dispărut, între timp, și panoul informativ vechi pe care-l dădusem ca reper când ajungi în poiana din fața râpei, dar odată ce te afli în spațiul deschis (unde poți găsi și urme de stâne), poți parca și porni în explorarea zonei. 

Cel mai ușor te poți apropia luând-o înspre păduricea de la poale, cu acces din capătul poienii (dacă privești râpa drept în față, tu trebuie să mergi în dreapta). Cum te apropii, vei remarca relativ ușor o cărare mică, care coboară nițel. Mergând pe acolo vei ajunge direct într-o albie de râu (sper să o prinzi tot secată), iar de acolo te duci după instinct sau cum reușești să te strecori. Cel mai rapid, poți vedea mai aproape o parte din frumusețe, sărind albia și luându-o pe potecile înguste de pe malul celălalt.

Te las în compania celor mai recente poze pe care le-am surprins cu vedeta articolului de față, dar dacă încă nu te-ai hotărât că merită să descoperi Râpa Roșie, îți reamintesc AICI frumoasa legendă a locului și câteva detalii în plus.


rapa rosie sebes rapa rosie sebes rapa rosie sebes carare rapa rosie sebes rapa rosie sebes rapa rosie sebes

La întoarcere, nu uita să revii la bord. Așteptăm să ne spui cum a fost experiența. Eu mizez că va fi înfricoșător de frumoasă! :) 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!