Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 11 septembrie 2015

Desi au fost trasi pe sfoara, sasii din Sibiu tot s-au ales cu o panorama de exceptie, de care ne putem bucura si noi astazi

fereastra turn biserica evanghelica sibiu
Nu cunosc originea expresiei "a fi tras pe sfoară", dar am o vagă bănuială că sașii sibieni sunt cei care au avut nenorocul să o înțeleagă întâia oară. 

Vanitoși din cale-afară, așa cum îi știm pe ardeleni, evident că și-au dorit ca biserica lor să fie cea mai cea, de ce nu, cu cel mai înalt turn din Transilvania. Au plecat, deci, la Bistrița (v-am mai zis eu cât de important era orașul la un moment dat) pentru... inspirație. Aici deja se construise biserica unde astăzi urci cu liftul, cu un turn de 75 de metri, iar sibienii pur și simplu s-au dus și s-au pus pe măsurat înălțimea turnului. Nu vă așteptați să fi folosit o riglă, un metru de tâmplărie sau cine știe ce alt instrument, au apelat la o simplă frânghie care le-a arătat cât de lung e turnul.

Cum se obișnuiește în Ardeal, nu pleci de la gazde fără să fii tratat cum se cuvine, așa că sibienii s-au pus de un ospăț cu bistrițenii, aceștia din urmă dovedind că nu-s defel proști (tot ardeleni fiind, știau ce le poate pielea), i-au îmbătat zdravăn pe musafiri și le-au tăiat pe ascuns o bucată din frânghie.

Întorși acasă, sibienii s-au pus pe treabă, convinși că rezultatul le va aduce mândria să aibă biserica cu ăl mai înalt turn din Transilvania. 

Nu pot decât să-mi imaginez câtă mânie au simțit, după un secol și jumătate de lucrări, când or fi aflat că visul nu li s-a îndeplinit și au fost, literalmente, trași pe sfoară. De aceea, probabil, înălțimea turnului nu e un număr fix, ci măsoară 73,34 m. Evident, pățania e o legendă, dar tare mă tem că pe undeva are un sâmbure de adevăr. Altfel nu-mi pot explica de ce biserica din Bistrița a tot suferit incendii (ultimul chiar de dată foarte recentă - 2008). Sunt aproape sigură că blestemele sibienilor de la ospăț (și ale urmașilor lor) i-au ajuns din urmă! 

Sibienii au fost nevoiți să se "mulțumească", însă, cu o panoramă senzațională (chiar dacă de la o înălțime nițel mai redusă), cu al doilea turn cu ceas ca vechime din România (și aici au ratat, cumva, supremația în fața ceasului din Cisnădie), dar s-au revanșat cu "minora" și "locala" bucurie că biserica a rămas, la atâția ani distanță de la finalizarea construcției ei, cea mai înaltă clădire din oraș, servind cea mai mare comunitate de credincioși luterani din România

Duminică, 6 septembrie 2015, am urcat și eu, în sfârșit, în turnul de pomină, după mai multe încercări nereușite cauzate de eterne restaurări sau nepotriviri cu programul de funcționare. Pun pariu că sunteți nerăbdători să aflați cum e acolo!

peisaj medieval sibiu

Nu vă mai țin în suspans, este S.P.L.E.N.D.I.D.! Să stea sibienii liniștiți, chiar dacă se poate urca și în turnul din Bistrița, priveliștea din orașul de pe malul Cibinului este net superioară :) Și ca să "moară" de invidie bistrițenii, sâc-sâc, sibienii au două turnuri cu panorame de pus în ramă. Încă mă gândesc de unde se vede cel mai frumos (în 2013, am văzut Făgărașii atât de aproape și s-a nimerit să fiu în Turnul Sfatului), acum s-a schimbat perspectiva, n-am mai avut același noroc, și am văzut și mai departe, alte colțuri de Sibiu. Din Turnul Sfatului vezi toată Piața Mare, ai vedere directă și perfectă și către biserica intens disputată, dar ești mai jos și perspectiva e mai restrânsă. Ah, grea decizie!

Dar să lăsăm întrebările și eventualele răspunsuri pentru altă dată, acum e vremea doar de contemplat. Biserica este o frumusețe de oriunde ai privi-o, din interiorul sobru, din vreun cotlon medieval din jur, din exteriorul care te poate totuși intimida (mai ales dacă știi că cele patru turnulețe din vârful turnului impozant, în care te poți afla și tu, da, fix în acele turnulețe ce par minuscule de jos, simbolizau dreptul orașului de a face condamnări la moarte). Dar turnul, zic eu, îi este CAPODOPERA. 

panorama sibiu turn biserica evanghelica


Recunosc, a fost un pic mai ușor să ajung sus de tot, față de cum mă așteptam, din experiența altor ascensiuni prin turnuri bătrâne și din cele citite pe internet (avertismente peste avertismente), dar totuși nu a fost o sarcină ușoară, iar pentru cei aflați la o primă experiență de acest fel, ar putea fi chiar traumatizant. Din punctul meu de vedere, chiar acesta este farmecul turnului! Nu aveți ce să vedeți mare lucru prin el, în afară de 3 clopote mari. Dar încercați să urcați 192 de trepte înguste, mișcătoare și nepărând prea tinere, printr-o semi beznă (se aprinde lumina, cu ceva întârziere, pe bază de senzori), printr-un hău (nu priviți în jos!), acompaniați de semne dese care te avertizează că nu e de joacă și de vântul care intră destul de vertiginos pe la diferite etaje (unde nu sunt geamuri!) și spuneți-mi apoi că a fost floare la ureche :))


rapa galbena iasi
rapa galbena iasi

Tot efortul și toate emoțiile, însă, vor fi răsplătite din plin când veți ajunge la 55 m (doar nu credeați că vă cocoțați până în bila din vârf?!). Să vă mai spun cum se vede orașul de acolo sau să las imaginile să vorbească? Hmmm... am o idee și mai bună. Luați de priviți și... inspirați-vă (promit că nu voi proceda ca bistrițenii :P) și apoi mergeți degrabă să vedeți pe viu cât de minunat se vede Sibiu din Biserica Evanghelică. Promit că niciun text și nicio poză, oricât de savuros v-ar prezenta totul, nu se compară cu experiența pe care o trăiți pe propria piele și fericirea sinceră pe care o veți avea atunci când veți constata cât de norocoși sunteți că ați văzut Sibiul de acolo. Veți putea face câte poze doriți, pentru că nu veți fi îngrădiți de vreun geam murdar; din fericire, sus nu sunteți lăsați în bătaia vântului și cu teama că ați putea cădea oricând, ci pentru a admira panorama la 360 grade, trebuie să deschideți mici gemulețe. Nu uitați, însă, să le închideți cu grijă la loc!  

piata mica vedere turn biserica evanghelica


Bine de știut

Biserica Evanghelică se află în Piața Huet, pe care practic o domină, părând că nicio altă clădire nu mai are loc în această piață. Ca punct de reper puteți lua Piața Mare și Piața Mică, care o mărginesc, și Podul Minciunilor, pe la unul dintre capetele sale putându-se ajunge aproape instant la biserică. Ca poziționare exactă, vedeți secțiunea "Locația", imediat sub articol.

Programul de vizitare

*catedrala: L-S: 9 - 20; D: 11-20 (dacă nimeriți în prima duminică din lună, vizitarea este permisă cu câteva minute întârziere, după încheierea slujbei și împărtășania enoriașilor)

interior biserica evanghelica sibiu


*turnul (se poate intra separat față de biserică): zilnic 10-19

panorama sibiu turn biserica evanghelica


Tarife

*biserica: 5 lei/adult; 2 lei/elevi-studenți
*turnul: 5 lei/adult; 2 lei/elevi-studenți
*biserica+turnul: 8 lei/adult; 3 lei/elevi-studenți
! Nu se percepe taxă foto, dar este permisă fotografierea !
! Este interzis accesul copiilor sub 7 ani în turn !

panorama sibiu turn biserica evanghelica

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!