Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 15 septembrie 2015

In vacanta, oricine ocoleste farmaciile. In Sibiu, pe una dintre ele, o s-o cauti inadins

N-am ținut evidența exactă a celor multe dăți când am avut ocazia să străbat ulițele bătrâne ale Sibiului, dar cert este că orașul îmi este deopotrivă familiar și foarte drag. Deși îl credeam arhicunoscut și lipsit de mari secrete pentru mine, iaca m-a surprins din nou! Știam că este o urbe a premierelor naționale (ca și Timișoara sau Iașiul), știam că aici, în 1494, s-a deschis PRIMA FARMACIE din țară, dar eram sigură că nu avea cum să se fi păstrat până în zilele noastre un loc cu asemenea însemnătate, căci totuși îmi știu bine România și cum se comportă, în general, cu istoria! 

Într-un fel, avusesem dreptate. Fix clădirea care a adăpostit prima farmacie din România nu se mai poate vizita acum. Dar chiar în Piața Mică, unul dintre locurile emblematice, mustind de turiști, prin care nu mai țin minte de câte ori am trecut și de câte ori am privit indiferentă spre semnul de "muzeu" înscris pe una dintre frumoasele clădiri, se află, totuși, o farmacie. Veche. Cam din secolul XVI, când chiar aici s-a înființat cea de-a treia farmacie din Sibiu, La Ursul negru

Chiar dacă nu e întâia pe firul istoriei, e o mare realizare să-i treci pragul și să pătrunzi într-un univers aproape neschimbat de peste 4 secole!

muzeul farmaciei sibiu

Nimeni nu-și dorește ca într-un concediu să caute farmaciile în detrimentul obiectivelor turistice, dar cum Sibiul e mai cu moț printre orașele din țara noastră (că doar nu degeaba a fost Capitală Culturală Europeană, în 2007), aici înseși farmaciile sunt atracțiile de neratat, chiar și în vacanță. Orașul are tradiție în domeniu, lăudându-se că nicăieri nu s-a deschis mai repede o farmacie. Or fi fost sașii de aici mai bolnăvicioși decât vecinii lor de peste munți! 

În bunul lor obicei, nu numai că s-au grăbit să se vindece de boli care azi par din altă lume și s-au tratat cu te miri ce metode (ca de exemplu, praful de mumie, care se credea că rezolvă orice problemă), sașii au fost statornici, ținându-se de treabă și dezvoltându-și afacerea, încât l-au atras în urbe și pe Samuel Hahnemann, cel care avea să devină cunoscut drept inventatorul homeopatiei! În plus, au făcut obișnuita treabă bună, clădirea celei de-a treia farmacii rezistând până astăzi (chiar dacă datează din 1568!) și nu s-au limitat la simpla vânzare a produselor și cu asta-basta, au făcut-o într-un mare stil, în încăperi elegante, care uimesc și omul modern, dând impresia că se află în cine știe ce palat, nu într-un loc unde, de altfel, ar veni și astăzi numai dacă nu se simte bine, nu pentru a face poze care să adune, garantat, multe like-uri. 

La Sibiu găsești, așadar, o farmacie în care îți va fi mai mare dragul să intri și pe care o cauți înadins, chiar dacă ești bine-sănătos :) Intrarea nu se face pe bază de rețetă, ci prin achitarea unui bilet de 10 RON, care-ți permite accesul în 3 încăperi mari și un mic hol, din care oficina, cea de la intrare, este de departe cea mai spectaculoasă, cu al său mobilier vienez. Din păcate, fotografiatul este permis numai în baza unei taxe suplimentare de neînțeles (120 RON/oră), iar cele două doamne care se ocupă de muzeu consideră că oricum n-ai avea de ce să-ți mai iei o amintire acasă, când poze de aici se găsesc destule pe internet. O vorbă bună, însă, poate face minuni! :) 

muzeul farmaciei sibiu muzeul farmaciei sibiu piata mica vedere muzeul farmaciei sibiu


Cum ajungi?

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu se află în Piața Mică și este ușor de remarcat prin simpla mențiune "MUZEU", scrisă cu litere negre pe una dintre clădirile aflate vis-a-vis de Podul Minciunilor, la parterul hostelului "Old Town".


Dacă ți-a plăcut aici, 
îți recomand cu drag să mai treci pragul unei farmacii-muzeu, 
de data aceasta în Cluj. 
Descoper-o AICI
E cel mai bine păstrat secret din oraș :)


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!