Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 27 septembrie 2015

Fiecare metru cub de apa spune o poveste!

Oricine ajunge să-l viziteze mai pe îndelete, descoperă că Banatul este o regiune captivă într-un timp parcă al său, cumva nemuritor, rămas într-o continuă stagnare într-un univers fabulos, aparte de restul României. Este un amalgam de trăiri și simțuri ceva de speriat, cu multe colțuri de țară neștiute aproape de nimeni, sărace până la extrem, dar pitorești din cale-afară, cu orașe făloase (da, Timișoara, la tine mă refer!), cu minuni parcă ieri descoperite (Bigăr, nu te ascunde!), cu locuri unice, altele cu legende extraordinare și cu oameni, se știe, de pus pe rană. 

moara firiz eftimie murguUnul dintre aceste locuri bănățene prin definiție este și comuna Eftimie Murgu, așezată la capătul a 7 km absolut dezastruoși de parcurs cu o mașină oarecare, undeva între Oravița și Băile Herculane. Deși poartă numele unui revoluționar pașoptist, astăzi comuna este mai degrabă liniștită, dar este totuși animată zilnic de un zbucium... ceva mai pașnic :) Chiar dinainte de a zări primele case și mult după ce se străbate tot satul, călătorul este însoțit de o muzică greu de descris, dar sigur de neuitat, întreținută de 21 de mori de apă

Nu se mai găsește un loc asemănător în țara noastră, fiind de altfel cel mai mare complex mulinologic din sud-estul Europei. Atrage instant cu un amestec intens de povești (depănate cu fiecare metru cub de apă curs pe Valea Rudăriei, râul care a dat startul la toate acestea), cu un peisaj de juri că-i ireal (Cheile Rudăriei sunt niște maestre!) și cu oamenii ăia calzi și buni la suflet, care au desăvârșit ce a dat natura, și care te invită cu inima deschisă să le descoperi minunata lume, fără să aștepte în schimb vreo recompensă bănească, ci care se mulțumesc cu un zâmbet și cu sclipirea din ochii tăi, când au înțeles că ești cucerit de ceea ce ei au parte zi de zi. 

moara trailoanea eftimie murgu

Morile de apă sunt vedetele acestui tărâm legendar, poartă fiecare câte un nume, sunt micuțe și plăpânde, înveșmântate în lemn, se macină încă în unele dintre ele la anumite date (în funcție de programul alocat fiecărei familii localnice) și sunt mai primitoare sau mai timide, depinde de cum ți-e norocul să le prinzi ușa deschisă. Deși atrag toate privirile și multe legende s-au țesut în jurul lor, soarta le-a fost și crudă, septembrie 2014 răpindu-le 3 dintre surate, când Rudăria s-a enervat rău de tot (oare cine a supărat-o?), umflându-se atât de mult încât a luat cu ea la vale și trei mori. Ironia face ca două luni mai târziu, să ajung și eu pentru întâia dată pe aceste meleaguri, după o prea îndelungată așteptare. A fost, pentru mine, o primă lecție de viață cu care am rămas după această vizită: uneori poate fi prea târziu, dacă tot tragi de timp! 

Bucuroasă că majoritatea morilor au rezistat, totuși, urgiei naturii, m-am apucat a sorbi din ochi, a asculta atent și a lua aminte la tot ce mă înconjoară. Chiar de la gospodăriile bănățenilor la pisicile cocoțate pe vrafuri de lemne, de la nenea care, fără nicio obligație și din pură inițiativă, a făcut o demonstrație la moara Firiz a mecanismului de măcinare, de la cheile la baza cărora se pitiseră morile și printre care se strecura neobositul râu al Rudăriei, la legendele pe care le știam din emisiunea "Exclusiv în România" la florile, culorile și parfumul unui loc care ți se lipește de inimă cu (prea) mare ușurință. 

Dacă tot ziceam de poveștile locului, ia să vă spun pe scurt două dintre cele mai interesante, cu vorbele profesorului de istorie Mihai Vlădia, prima referindu-se la Moara Îndărătnica, iar cealaltă despre Moara de la Tunel: 

moara de apa eftimie murgu
Toate cele 21 de mori funcționale au piatră de moară care se rotește conform acelor de ceasornic, doar Moara Îndărătnica se rotește invers sau... îndărăt :) De ce? O legendă a locului... Demult, doi tineri s-au întâlnit la această moară. Fata, singură la părinți, este trimisă cu grăunțele să le macine la moară. Feciorul cobora de la munte, acolo unde a mers să vadă animalele și, în fața acestei mori, se întoarce. Feciorul sare să ajute fata. Ia sacul, intră în moară și acolo se înfiripă o prietenie. O dragoste curată, între băiat și fată. Hotărăsc să se căsătorească. Merg acasă, spun familiei, dar din păcate familiile spun "nu". De ce? Familia băiatului, o familie de bogătani ai satului, spun nu, iei pe sărăntoaca asta? Fără pământ, fără animale? Cine suntem noi? În același timp, părinții fetei spun nu, "ca să nu ne scoată ochii părinții băiatului, că nu ți-am dat zestre". Dar dragostea dintre cei doi rămâne aceeași. Nu s-au căsătorit niciodată. Timpul trece, au ajuns bătrâni. Feciorul și fata de altădată sunt acum un moș și o babă. Întâmplarea face ca, la un fapt de seară, să se întâlnească din nou la această moară, unde cu mulți ani în urmă și-au jurat dragoste. Din păcate, își reamintesc, rememorează, ceea ce a fost pentru ei o dragoste sinceră, curată. Dar au avut un har, un noroc. Pe apa aceasta, în vremurile acelea de demult, cobora o zână. Zâna cea bună. A intrat în moară, a început să discute, cei doi i-au spus păsul lor, la care zâna i-a rugat doar atât: să rămână în moară și să macine până dimineață. Deja era în miez de noapte, luna începea să se ducă dincolo de dealul Socolot... iar moșul și cu baba, cu privirea aplecată înspre piatra de moară, înspre dimineață, minune mare! Piatra începe să se rotească invers, îndărăt. Abia atunci încep să-și ridice privirile unul către celălalt și... ce crezi? Reîntineresc! Au devenit din nou un tânăr și o tânără. 

Dincolo de legendă, dacă ai o dorință puternică, curată, vino aici, la Îndărătnica dintre râuri, și o să ți se îndeplinească dorința! Chiar vei întineri! Cu niște condiții: să ai norocul să fie lună plină și să coboare Zâna cea bună pe această apă! 

~

Pe poteca dinspre Moara de la Tunel a venit demult singura fecioară din familie. Pe vremea aceea, vârcolacul a coborât la această moară, a avut loc o luptă teribilă între această fecioară și vârcolac. Înspre dimineață, vârcolacul a ieșit biruitor. Pe muntele din jur a încercat să fugă fecioara, n-a reușit, vârcolacul a necinstit-o și, în cele din urmă, a ucis-o. Zâna cea bună a venit pe cursul acestui râu și l-a pedepsit: acest tunel a fost săpat de vârcolac! Tocmai pentru că aici s-a întâmplat o grozăvie, zâna cea bună, prin pedeapsa dată vârcolacului, a vrut să transforme răul într-un bine pentru localnici. Este singura moară nefuncțională, pentru că de atunci, de la acea întâmplare, această moară este bântuită, se aud gemete, țipete, ce amintesc de acea grozăvie. Localnicii nu au curajul să vină la această moară. Cine știe, poate turiștii vor îndrăzni să vină într-o noapte :)

moara de la tunel eftimie murgu moara de la tunel eftimie murgu moara de la tunel eftimie murgu

Plăcutu-ți-a? Ba bine că nu! :) Atunci te invit, cu mare drag, să te lași și tu purtat de legendă și să calci pe urmele poveștilor savuroase în acest colț de basm românesc! Nu o să ai nici cel mai mic regret!

moara firiz eftimie murgu moara trailoanea eftimie murgu moara viloanea eftimie murgu viata la tara banat viata la tara banat

Cum ajungi?

Varianta 1

Dinspre Oravița, pe DN 57 B, în direcția Băile Herculane. Dreapta pe DJ 571 F, după orașul Bozovici. Indicator: 7 km. 

Varianta 2

Dinspre Băile Herculane spre Caransebeș. Stânga pe DN 57 B spre Oravița. Stânga pe DJ 571 F, după satul Prilipeț. Indicator: 7 km. 

În ambele variante vei avea de-a face cu un asfalt extrem de acneic, plin ochi de gropi, pe care efectiv nu ai pe unde să le ocolești, dar merită fiecare strop de sudoare curs pe frunte :)) Chiar înainte de a intra în sat, se pot vedea primele mori, pe partea dreaptă a drumului. Din centrul satului se urmează, conform indicatorului, drumul îngust ce străbate Cheile Rudăriei, care e culmea, într-o stare a asfaltului EXCELENTĂ. Morile vor fi de ambele părți ale drumului. După Moara de la Tunel te poți întoarce fără regrete. Asfaltul mai continuă nițel, apoi este înlocuit de un drum forestier prin pădure. Este bun de o plimbare, doar dacă nu ai altceva de făcut, cauți izolarea totală și nu a plouat recent (altfel, pe propria piele îți spun, te vei întoarce încărcat de tone de noroi).

cheile rudariei

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!