Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 22 septembrie 2015

Bear Grylls, te provoc sa supravietuiesti junglei din Sibiu!

Dragă Bear Grylls

Știu că nimeni nu te poate întrece în măiestria de a rumega un gândac rânced cu zâmbetul pe buze, ai fost deja în România (prin Apuseni - Groapa Ruginoasa), unde te-ai descurcat de minune, bineînțeles, ocazie cu care am aflat și eu cum arată un excrement de urs (informație care m-a făcut să plec degrabă din Cheile Orzei), de aceea cred că este cel mai nimerit să mă adresez ție. 

Tocmai pentru că îmi ești simpatic, îți lansez următoarea provocare. Cred că ar fi trebuit să-ți zic în engleză, dar noroc că s-a inventat Google Translate, te descurci tu cu limba română. Mai greu îți va fi sigur să duci la îndeplinire această misiune: să supraviețuiești prin Canionul Mihăileni!

Semnat: o fană de-a ta, care are în palmares o astfel de reușită! :)

~

Lăsând scrisoarea deoparte, la care presimt că nu voi primi niciodată răspuns (dar nu se știe niciodată, nu?), Canionul Mihăileni (de care probabil acum auzi prima oară) sau Râpa lui Brod, cum i se mai spune (de la numele unui sătean care avea pământuri în zonă) este de departe cel mai sălbatic loc din județul Sibiu și poate cea mai mare surpriză pe care o poți avea în această parte de Transilvania. Se ascunde perfect între peisaje divine, biserici fortificate, drumeaguri de țară proaspăt asfaltate, la circa 50 km de fosta noastră capitală culturală europeană. Teoretic, ar trebui să fie mega-faimos, practic, nici măcar toți localnicii din satul aflat la doar 1 km distanță nu știu de existența sa. Deși pare un miraj (mai ales dacă îl vezi cine știe prin ce coincidență în vreo poză pe internet sau îl remarci într-un colț de hartă, așa cum am dat și eu întâmplător când îmi planificam un circuit în zonă), te asigur că e cât se poate de real și un astfel de loc CHIAR există în România! 

canionul mihaileni

Din punctul meu de vedere, canionul este o corcitură :) Să mă explic. Nu e propriu-zis un canion, dar nici o simplă râpă nu poți să spui că e. De asemenea, la fotogenie, pare o triplă-combinație între Grădina Zmeilor, Grota Urșilor din Borsec și trovanții de la Costești. Dacă te uiți în sus, înălțimea, formele și arborii crescuți în vârfuri te duc cu gândul la rezervația sălăjeană. Când îl străbați, parcă te-ai teleportat la unul dintre obiectivele de pe cel mai frumos traseu amenajat din țară, iar când te apropii mai mult descoperi că ceea ce părea la început stâncă de neclintit este de fapt nisip, care pe alocuri s-a transformat în trovanți! 

Dar spre deosebire de toate locurile cu care se aseamănă, Canionul de la Mihăileni este mai cu moț, din cauza accesibilității lui. Deși se află, oficial, conform unui indicator rutier, la numai 1 km distanță de satul sibian cu același nume, nu e deloc ușor să dai de dânsul! La fața locului faci în jur de 2 km de fapt, dacă nu chiar mai mult, și e o reală aventură să nimerești cărarea potrivită care să te ducă spre intrarea în canion. Să zicem că ai nimerit-o (vezi cum, mai jos), tot nu te poți considera încă învingător! Fiecare pas îți este pus la încercare, fiindcă înaintarea este extrem de anevoioasă și aduce bine cu o explorare printr-o junglă. Se vede cu ochiul liber că nu multă lume străbate aceste coclauri, că natura este cu adevărat la putere aici și te simți ca un musafir nepoftit, care tocmai a deranjat vegetația de la o cină copioasă :) Adaugă la aceste greutăți o zi ploioasă și deja ai tabloul perfect al unui traseu aproape imposibil de parcurs. Pentru că tot ce te înconjoară e nisip (chiar dacă nu pare) și trunchiuri de copaci. De aceea aș fi fost foarte curioasă cum ar fi prezentat Bear Grylls acest loc drept o misiune imposibilă, ce tehnici de supraviețuire ar fi propus, ce ar fi încercat să mănânce, cum ar fi scăpat (cu talentul caracteristic) din vreo situație limită improvizată. Cred că ar fi ieșit un show pe cinste, canionul oferind material din plin!

canionul mihaileni canionul mihaileni canionul mihaileni canionul mihaileni canionul mihaileni canionul mihaileni

Nu vreau să te sperii, poți să descoperi și tu aceste meleaguri, cu un pic de îndemânare, destul curaj și cu o zi frumoasă la orizont. Nu ai nevoie de vreun echipament special sau antrenament deosebit, dar nu porni în această aventură fără adidași sau bocanci, pantaloni și mâneci lungi și fără să citești informațiile de mai jos. 

canionul mihaileni


Cum ajungi?

canionul mihaileniMai întâi, trebuie să ajungi în satul Mihăileni, care se află la circa 50 km și 1 oră de mers cu mașina dinspre Sibiu în direcția Mediaș. Mihăileni se află, cumva, la jumătatea distanței dintre Șeica Mare și Agnita. Cel mai rapid ajungi dinspre Șeica Mare, cotind spre Boarta, la indicatorul respectiv. Te vei înscrie pe DJ 141 A, unul dintre cele mai faine drumuri din țara asta (doar pentru el și tot merită să vii până aici). Vei trece prin satele Boarta și Buia, apoi vei ajunge în Mihăileni. Chiar în centrul satului este indicator rutier spre Canionul Mihăileni. Cică la doar 1 km. De aici încep peripețiile! :)

spre canionul mihaileni
spre canionul mihaileni
Vor fi mai multe indicatoare mici spre canion (pe care poți sau nu să le vezi), care te vor scoate din sat direct în câmp! Din centrul satului mergi pe ulița neasfaltată indicată de semnul rutier, având pârăul în partea dreaptă, și mergi tot înainte până ajungi la o mică bifurcație. Până atunci, s-ar putea să fi parcat deja mașina, pentru că drumul este de țară, în adevăratul sens al cuvântului, iar semnal nu prea ai să suni după tractare, dacă va fi nevoie. O cărare o va lua cumva în stânga-sus, cealaltă va coti spre dreapta. Eh, pe cea din dreapta va trebui să mergi. Va urma curând o nouă bifurcație, unde un indicator ascuns la baza unui copăcel îți va arăta calea cea bună - dreapta, și de acolo nu mai ai mult, mergi tot înainte și ghidează-te pe unde vezi că încep să apară primele formațiuni. 

Explorarea canionului ține cam 500 m și merge până te împotmolești sau până începe să urce mai vertiginos dând într-o mare de verdeață prin care nu răzbate niciun fir de potecă, unde te sfătuiesc să te întorci. Ce mai rămâne de spus? Explorare plăcută și succes! :) 

canionul mihaileni

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!